Musztarda
Musztarda to zimny sos, który produkowany jest z ziaren gorczycy, octu i przypraw, posiada liczne właściwości lecznicze.
Musztarda – rodzaje
Musztarda może powstawać z ziaren gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej, które mieli się z dodatkiem octu, soli i cukru. Występuje wiele rodzajów musztard, gdyż w produkcji wykorzystuje się różne gatunki gorczycy, proporcje i stopień zmielenia ziaren. Oto niektóre z nich:
- stołowa – musztarda jasna, zwykle łagodna lub lekko pikantna; może być łatwo przygotowana w domu, rozrabiając podstawowe dla musztardy składniki;
- sarepska – musztarda na bazie octu spirytusowego i uprawianej w Rosji gorczycy sarepskiej, jest średnio ostra;
- kremska – musztarda z bardzo drobno zmielonych ziaren, lekko słodka i łagodna w smaku;
- dijon – musztarda bardzo ostra, produkowana na bazie białego wina;
- francuska – musztarda z grubo mielonych ziaren, z których część pozostaje w całości, z dodatkiem octu winnego, czasem wina; łagodna;
- bawarska – musztarda słodka, czasem też lekko pikantna, słodzona cukrem, sosem
- jabłkowym i miodem;
- osyjska – musztarda z czarnej gorczycy, zwykle bardzo ostra;
- musztardy smakowe: musztarda chrzanowa lub musztarda miodowa, która łączy gorczycę i miód w podobnych proporcjach, nadaje się do sosów i dipów albo jako sos do sałatek.
Można też natrafić na inne, nietypowe musztardy. Mostarda (lub mostarda di frutta) jest musztardą owocową pochodzącą z Włoch Północnych. Produkuje się ją z kandyzowanych owoców i syropu o smaku musztardy: Mostarda di Cremona powstaje z różnych owoców, Mostarda di Mantova z kwaśnych zielonych jabłek, mostarda vicentina z pigwy i ma konsystencję przypominającą dżem. W kuchni chińskiej oraz brytyjskiej sięga się po musztardę w proszku, czyli uprażone i zmielone ziarna gorczycy o ostrym smaku. Taki proszek jest wygodną bazą do domowej musztardy, może być też składnikiem wasabi. Dość charakterystyczna jest musztarda amerykańska, typowo kojarzona jako dodatek do hot-dogów – żółty sos z dodatkiem miodu i kurkumy.
Musztarda – właściwości
Musztarda jest sosem niskokalorycznym, dostarcza najmniej energii spośród sosów zimnych. Lekarze i dietetycy zapewniają, że dzięki gorczycy musztarda ma wiele prozdrowotnych właściwości. Działa ona łagodząco w problemach trawiennych, pomaga przy zaparciach, pobudza produkcję żółci i działa korzystnie na wątrobę, trzustkę oraz żołądek.
Gorczyca zawiera synapinę, która jest przeciwutleniaczem i nadaje musztardzie gorzki smak. Musztarda dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6), które wpływają na polepszenie koncentracji i nastroju, mają działanie przeciwzapalne, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i działają wspomagająco na układ krwionośny. Z gorczycy pochodzi również witamina E o działaniu przeciwmiażdżycowy oraz minerały: cynk, miedź, żelazo, magnez, wapń i selen, które poprawiają metabolizm i wzmacniają układ immunologiczny.
Musztarda – zastosowanie
Musztardę najczęściej podaje się do mięs, wędlin i sosów musztardowych. Popularnym produktem są ogórki w musztardzie, ale można również przygotowywać śledzie w musztardzie czy żeberka w miodzie. Spośród innych mięs, musztarda dobrze komponuje się na przykład z kurczakiem, polędwiczkami czy karkówką. Musztarda jest też dobrym dodatkiem do dań warzywnych, sałatek i jajek.