Kurczak – kalorie, wartości, właściwości, potrawy, marynata

Kurczak to źródło pełnowartościowego białka i potasu. Najbardziej dietetyczny kurczak to ten bez skóry, pieczony, duszony lub grillowany bez tłuszczu.

Kurczak ma dużo białka i potasu
Źródło zdjęć: © Fotolia
Agnieszka Krasa

Kurczak – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet 27 kilogramów kurczaka w rożnych postaciach. 100 gramów piersi kurczaka bez skóry to 121 kalorii. Warto pamiętać, że panierka nawet dwukrotnie podwyższa wartość kaloryczną smażonego na tłuszczu kotleta z kurczaka. Mięso kurczaka jest dobrym źródłem sycącego białka, skutecznie hamującego apetyt. Ma mało tłuszczy nienasyconych. Kurczak zawiera także dużo potasu, odpowiedzialnego za skurcze mięśni i równowagę elektrolitową organizmu, działającego ochronnie na serce oraz mózg. Ponadto potas obniża ciśnienie krwi, redukuje uczucie zmęczenia oraz drażliwości.

Ze względu na zawartość sodu na kurczaka powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Kurczak zagrodowy, z hodowli posiadającej certyfikaty, uznawany jest za posiadającego najlepsze i najzdrowsze mięso.

Kurczak – potrawy: makaron z kurczakiem, kurczak pieczony, sałatka z kurczakiem

Od kurczaka Polacy wolą jedynie wieprzowinę. Chów kurcząt jest prawnie regulowany – stosowanie hormonów jest całkowicie zabronione, a używanie antybiotyków ma być uzasadnione. Kary za niestosowanie się do wymogów prawa są bardzo wysokie i dotkliwe dla hodowców. W związku z tym spożycie mięsa kurczaka nie wiąże się z jakimikolwiek zagrożeniami, co przyczynia się do ogromnej popularności drobiu. Kurczaka najczęściej smażenie, dusi, piecze, grillowanie, a także przyrządza w woku w coraz liczniejszych daniach kuchni azjatyckiej.

Co robi się z kurczaka? Najpopularniejsze potrawy to:

  • Sałatka z kurczakiem.
  • Pierś z kurczaka.
  • Potrawka z kurczaka.
  • Tortilla z kurczakiem.
  • Kurczak pieczony.
  • Makaron z kurczakiem.
  • Risotto z kurczakiem.
  • Zapiekanka z kurczakiem.
  • Udka z kurczaka.
  • Roladki z kurczaka.
  • Tarta z kurczaka.
  • Galaretka z kurczaka.
  • Kurczak po chińsku.

Marynata do kurczaka

Marynowanie mięs znane jest w polskiej kuchni od wieków. Dzięki temu zabiegowi drób, wieprzowina czy dziczyzna zyskują dodatkowe walory smakowe, stają się bardziej soczyste i kruche. Kurczaka można zamarynować nawet na dzień lub dwa przed planowanym przygotowaniem mięsa, ale wystarczy mu kilka godzin w aromatycznej marynacie. Najlepiej zrezygnować z używania mrożonego drobiu, który po rozmrożeniu wydziela soki prosto do marynaty. Im bardziej płaski kawałek kurczaka, tym lepiej marynata w niego wniknie. Skórę nakłuwa się widelcem. Zamarynowane mięso kurczaka trzyma się w lodówce, co jakiś czas polewając je płynem. Marynatę na bazie miodu lub cukru najbardziej nadaje się do kurczaka pieczonego, nie smażonego czy grillowanego (cukier łatwo się przypala). Marynatę do kurczaka warto przyprawić nieco mocniej, zwłaszcza gdy nie będzie ona spożywana z mięsem ani służyła np. do polewania go po przyrządzeniu.

Kurczak – przepisy

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja