Kurczak – kalorie, wartości, właściwości, potrawy, marynata

Kurczak to źródło pełnowartościowego białka i potasu. Najbardziej dietetyczny kurczak to ten bez skóry, pieczony, duszony lub grillowany bez tłuszczu.

Kurczak ma dużo białka i potasu
Źródło zdjęć: © Fotolia
Agnieszka Krasa

Kurczak – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet 27 kilogramów kurczaka w rożnych postaciach. 100 gramów piersi kurczaka bez skóry to 121 kalorii. Warto pamiętać, że panierka nawet dwukrotnie podwyższa wartość kaloryczną smażonego na tłuszczu kotleta z kurczaka. Mięso kurczaka jest dobrym źródłem sycącego białka, skutecznie hamującego apetyt. Ma mało tłuszczy nienasyconych. Kurczak zawiera także dużo potasu, odpowiedzialnego za skurcze mięśni i równowagę elektrolitową organizmu, działającego ochronnie na serce oraz mózg. Ponadto potas obniża ciśnienie krwi, redukuje uczucie zmęczenia oraz drażliwości.

Ze względu na zawartość sodu na kurczaka powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Kurczak zagrodowy, z hodowli posiadającej certyfikaty, uznawany jest za posiadającego najlepsze i najzdrowsze mięso.

Kurczak – potrawy: makaron z kurczakiem, kurczak pieczony, sałatka z kurczakiem

Od kurczaka Polacy wolą jedynie wieprzowinę. Chów kurcząt jest prawnie regulowany – stosowanie hormonów jest całkowicie zabronione, a używanie antybiotyków ma być uzasadnione. Kary za niestosowanie się do wymogów prawa są bardzo wysokie i dotkliwe dla hodowców. W związku z tym spożycie mięsa kurczaka nie wiąże się z jakimikolwiek zagrożeniami, co przyczynia się do ogromnej popularności drobiu. Kurczaka najczęściej smażenie, dusi, piecze, grillowanie, a także przyrządza w woku w coraz liczniejszych daniach kuchni azjatyckiej.

Co robi się z kurczaka? Najpopularniejsze potrawy to:

  • Sałatka z kurczakiem.
  • Pierś z kurczaka.
  • Potrawka z kurczaka.
  • Tortilla z kurczakiem.
  • Kurczak pieczony.
  • Makaron z kurczakiem.
  • Risotto z kurczakiem.
  • Zapiekanka z kurczakiem.
  • Udka z kurczaka.
  • Roladki z kurczaka.
  • Tarta z kurczaka.
  • Galaretka z kurczaka.
  • Kurczak po chińsku.

Marynata do kurczaka

Marynowanie mięs znane jest w polskiej kuchni od wieków. Dzięki temu zabiegowi drób, wieprzowina czy dziczyzna zyskują dodatkowe walory smakowe, stają się bardziej soczyste i kruche. Kurczaka można zamarynować nawet na dzień lub dwa przed planowanym przygotowaniem mięsa, ale wystarczy mu kilka godzin w aromatycznej marynacie. Najlepiej zrezygnować z używania mrożonego drobiu, który po rozmrożeniu wydziela soki prosto do marynaty. Im bardziej płaski kawałek kurczaka, tym lepiej marynata w niego wniknie. Skórę nakłuwa się widelcem. Zamarynowane mięso kurczaka trzyma się w lodówce, co jakiś czas polewając je płynem. Marynatę na bazie miodu lub cukru najbardziej nadaje się do kurczaka pieczonego, nie smażonego czy grillowanego (cukier łatwo się przypala). Marynatę do kurczaka warto przyprawić nieco mocniej, zwłaszcza gdy nie będzie ona spożywana z mięsem ani służyła np. do polewania go po przyrządzeniu.

Kurczak – przepisy

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów