Produkty obniżające ciśnienie

Choroba nieprzypadkowo bywa nazywana"cichym zabójcą, ponieważ potrafi przebiegać bezobjawowo, pustosząc w tym czasie serce, nerki czy mózg. Jak walczyć z nadciśnieniem? Ważne są regularne badania oraz odpowiednia dieta, bogata w produkty obniżające ciśnienie. Na szczęście jest ich całkiem sporo.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 12Cichy zabójca

Obraz
© Shutterstock.com

Trudno wyliczyć wszystkie zalety tej aromatycznej rośliny, która na szczęście często gości w naszej kuchni. Czosnek na pewno warto spożywać, ponieważ liczne badania naukowe wykazały, że zawiera związki skutecznie obniżające ciśnienie. Poza tym smakowite ząbki działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i redukują poziom złego cholesterolu, zapobiegając atakom serca i wylewom.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 12Kasza gryczana

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt wytwarzany z nasion gryki nieprzypadkowo uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz. Nie tylko skutecznie obniża ciśnienie (to zasługa m.in. wysokiej zawartości magnezu), ale jest również świetnym źródłem węglowodanów i łatwo przyswajalnego białka. Kasza gryczana dostarcza dużej ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz witamin z grupy B, poprawiających nastrój i koncentrację.

/ 12Nabiał

Obraz
© Shutterstock.com

Badania wykazały, że niedobór wapnia może bardzo niekorzystnie wpływać na poziom ciśnienia tętniczego. Dlatego nie powinniśmy zapominać o produktach bogatych w ten cenny mikroelement. Najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do codziennej diety niskotłuszczowego nabiału: mleka, sera, jogurtu, kefiru, a także białka jaj.

/ 12Suszone morele

Obraz
© Shutterstock.com

Jedno z najlepszym źródeł potasu - niezbędnego naszemu organizmowi pierwiastka, który wraz z chlorem i sodem tworzy elektrolity transportujące składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagające w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Odpowiednia dawka potasu reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca. Dotleniając mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe.

/ 12Papryczka chili

Obraz
© Shutterstock.com

Odmian tej pochodzącej z Ameryki rośliny są setki. Ich ostrość, za którą odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną mierzona jest w skali Scoville’a (SHU). Najwyższe wskaźniki notuje odmiana hodowana w Indiach - Bhut Jolokia. Za wyjątkowo pikantne uchodzą także: papryczka habanero, pieprz kajeński i serrano. Badania wykazały, że kapsaicyna zbawiennie wpływa na układ krwionośny oraz skutecznie obniża ciśnienie. Poprawia też metabolizm i powoduje wydzielanie endorfin - hormonu szczęścia.

/ 12Goździki

Obraz
© Shutterstock.com

Osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem powinny jak najczęściej wzbogacać smak przyrządzanych potraw wysuszonymi pąkami kwiatów goździkowca korzennego - niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w regionach tropikalnych. Charakterystyczny zapach goździków to efekt obecności eugenolu - silnego antyoksydantu, który wspomaga walkę z chorobą, a także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. To także doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

/ 12Sok z buraków

Obraz
© Shutterstock.com

Jego smak jest specyficzny i nie każdemu przypada do gustu, ale warto się przemóc, ponieważ sok z buraków to niezwykle wartościowy produkt. Badania wykazały, że jego składniki, zwłaszcza naturalne azotany, potrafią szybko obniżyć ciśnienie krwi. Smak buraczanego ekstraktu możemy poprawić dodając sok marchewkowy, jabłkowy czy cytrynowy, a także miód.

/ 12Tłuste ryby morskie

Obraz
© Shutterstock.com

Statystyczny Polak wciąż zjada ich za mało - średnio 12 kg rocznie (dla porównania Norweg spożywa blisko 46 kg, a Portugalczyk nawet 60 kg). Warto poprawić te wskaźniki, ponieważ ryby, zwłaszcza morskie, są skarbnicą cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki wprowadzeniu do jadłospisu łososia, tuńczyka, sardynek czy śledzi możemy skutecznie walczyć z nadciśnieniem oraz poważnymi chorobami układu krążenia.

/ 12Olej sezamowy

Obraz
© Shutterstock.com

Walory maleńkich ziarenek sezamu doceniano już w starożytności. Nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne, które produkt zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości wapnia, magnezu i łatwo przyswajalnego białka. Za bardzo wartościowy uchodzi też olej sezamowy, otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion rośliny. Nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale opóźnia również procesy starzenia i ma właściwości rozgrzewające.

10 / 12Sok z czarnej porzeczki

Obraz
© Shutterstock.com

Przyjmuje się, że wystarczy pić jedną szklankę tego pysznego napoju dziennie, żeby skutecznie obniżyć poziom ciśnienia tętniczego. Czarne porzeczki to bowiem owoce o imponujących właściwościach. Ich składniki wpływają na naczynia krwionośne oraz wzmacniają serce, pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów.

11 / 12Banany

Obraz
© Shutterstock.com

Te popularne owoce są bogatym źródłem ważnych pierwiastków: magnezu i potasu. Nic dziwnego, że już dwa banany dziennie pozwalają obniżyć ciśnienie. Poza tym, dzięki dużej zawartości cukrów prostych, zapewniają szybki zastrzyk energii, stanowiąc doskonałą przekąskę w czasie ciężkiego dnia pracy.

12 / 12Olej lniany

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt tłoczony z nasion lnu to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo pomocnych w obniżaniu ciśnienia. Poza tym wzmacnia organizm i chroni przed wieloma poważnymi schorzeniami. Ze względu na specyficzny smak i zapach najlepszym rozwiązaniem jest wzbogacenie olejem surówek, sałatek, sosów, dipów czy własnoręcznie przygotowanego majonezu. Niektórzy polewają nim ziemniaki lub kasze, a także zaprawiają zupy (trzeba to zrobić po ugotowaniu).

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji