Produkty obniżające ciśnienie
Choroba nieprzypadkowo bywa nazywana"cichym zabójcą, ponieważ potrafi przebiegać bezobjawowo, pustosząc w tym czasie serce, nerki czy mózg. Jak walczyć z nadciśnieniem? Ważne są regularne badania oraz odpowiednia dieta, bogata w produkty obniżające ciśnienie. Na szczęście jest ich całkiem sporo.
Cichy zabójca
Trudno wyliczyć wszystkie zalety tej aromatycznej rośliny, która na szczęście często gości w naszej kuchni. Czosnek na pewno warto spożywać, ponieważ liczne badania naukowe wykazały, że zawiera związki skutecznie obniżające ciśnienie. Poza tym smakowite ząbki działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i redukują poziom złego cholesterolu, zapobiegając atakom serca i wylewom.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Kasza gryczana
Produkt wytwarzany z nasion gryki nieprzypadkowo uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz. Nie tylko skutecznie obniża ciśnienie (to zasługa m.in. wysokiej zawartości magnezu), ale jest również świetnym źródłem węglowodanów i łatwo przyswajalnego białka. Kasza gryczana dostarcza dużej ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz witamin z grupy B, poprawiających nastrój i koncentrację.
Nabiał
Badania wykazały, że niedobór wapnia może bardzo niekorzystnie wpływać na poziom ciśnienia tętniczego. Dlatego nie powinniśmy zapominać o produktach bogatych w ten cenny mikroelement. Najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do codziennej diety niskotłuszczowego nabiału: mleka, sera, jogurtu, kefiru, a także białka jaj.
Suszone morele
Jedno z najlepszym źródeł potasu - niezbędnego naszemu organizmowi pierwiastka, który wraz z chlorem i sodem tworzy elektrolity transportujące składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagające w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Odpowiednia dawka potasu reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca. Dotleniając mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe.
Papryczka chili
Odmian tej pochodzącej z Ameryki rośliny są setki. Ich ostrość, za którą odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną mierzona jest w skali Scoville’a (SHU). Najwyższe wskaźniki notuje odmiana hodowana w Indiach - Bhut Jolokia. Za wyjątkowo pikantne uchodzą także: papryczka habanero, pieprz kajeński i serrano. Badania wykazały, że kapsaicyna zbawiennie wpływa na układ krwionośny oraz skutecznie obniża ciśnienie. Poprawia też metabolizm i powoduje wydzielanie endorfin - hormonu szczęścia.
Goździki
Osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem powinny jak najczęściej wzbogacać smak przyrządzanych potraw wysuszonymi pąkami kwiatów goździkowca korzennego - niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w regionach tropikalnych. Charakterystyczny zapach goździków to efekt obecności eugenolu - silnego antyoksydantu, który wspomaga walkę z chorobą, a także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. To także doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.
Sok z buraków
Jego smak jest specyficzny i nie każdemu przypada do gustu, ale warto się przemóc, ponieważ sok z buraków to niezwykle wartościowy produkt. Badania wykazały, że jego składniki, zwłaszcza naturalne azotany, potrafią szybko obniżyć ciśnienie krwi. Smak buraczanego ekstraktu możemy poprawić dodając sok marchewkowy, jabłkowy czy cytrynowy, a także miód.
Tłuste ryby morskie
Statystyczny Polak wciąż zjada ich za mało - średnio 12 kg rocznie (dla porównania Norweg spożywa blisko 46 kg, a Portugalczyk nawet 60 kg). Warto poprawić te wskaźniki, ponieważ ryby, zwłaszcza morskie, są skarbnicą cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki wprowadzeniu do jadłospisu łososia, tuńczyka, sardynek czy śledzi możemy skutecznie walczyć z nadciśnieniem oraz poważnymi chorobami układu krążenia.
Olej sezamowy
Walory maleńkich ziarenek sezamu doceniano już w starożytności. Nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne, które produkt zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości wapnia, magnezu i łatwo przyswajalnego białka. Za bardzo wartościowy uchodzi też olej sezamowy, otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion rośliny. Nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale opóźnia również procesy starzenia i ma właściwości rozgrzewające.
Sok z czarnej porzeczki
Przyjmuje się, że wystarczy pić jedną szklankę tego pysznego napoju dziennie, żeby skutecznie obniżyć poziom ciśnienia tętniczego. Czarne porzeczki to bowiem owoce o imponujących właściwościach. Ich składniki wpływają na naczynia krwionośne oraz wzmacniają serce, pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów.
Banany
Te popularne owoce są bogatym źródłem ważnych pierwiastków: magnezu i potasu. Nic dziwnego, że już dwa banany dziennie pozwalają obniżyć ciśnienie. Poza tym, dzięki dużej zawartości cukrów prostych, zapewniają szybki zastrzyk energii, stanowiąc doskonałą przekąskę w czasie ciężkiego dnia pracy.
Olej lniany
Produkt tłoczony z nasion lnu to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo pomocnych w obniżaniu ciśnienia. Poza tym wzmacnia organizm i chroni przed wieloma poważnymi schorzeniami. Ze względu na specyficzny smak i zapach najlepszym rozwiązaniem jest wzbogacenie olejem surówek, sałatek, sosów, dipów czy własnoręcznie przygotowanego majonezu. Niektórzy polewają nim ziemniaki lub kasze, a także zaprawiają zupy (trzeba to zrobić po ugotowaniu).
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl