Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Mleko bez laktozy jest słodsze, dlatego wiele osób po nie sięga. Jest ono zbawieniem dla ludzi z nietolerancją laktozy. Ale czy zdrowa osoba, czyli taka, która nie ma problemu z nabiałem, może je pić? Rozwikłajmy tę zagwostkę raz na zawsze.
Zanim przejdę do kluczowego wątku, powinnam wyjaśnić czym jest laktoza. Otóż to nic innego jak dwucukier, który znajduje się w mleku. Składa się on z glukozy i galaktozy. Co ciekawe, nie występuje tylko w mleku krowim, bo laktoza jest też w mleku kozim, owczym, a nawet w ludzkim. Od początku mamy więc styczność z tym związkiem. Wydaje się więc, że nie powinniśmy mieć z nią żadnych problemów, ale życie, a w tym przypadku ludzki organizm, bywa przewrotny.
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Czym jest nietolerancja laktozy?
W jelicie cienkim produkowany jest pewien enzym, który świetnie radzi sobie z rozkładem laktozy na galaktozę i glukozę, czyli laktaza. Najwięcej laktazy występuje i noworodków i niemowlaków, a z biegiem lat jest jej coraz mniej. U wielu osób utrzymuje się ona na w miarę wysokim poziomie, ale u niektórych tak drastycznie spada, że nie są oni w stanie trawić laktozy. Na szczęście istnieje mleko bez laktozy, dzięki któremu nie muszą rezygnować całkowicie z nabiału.
Nietolerancja laktozy może być wtórna lub nabyta. A jak ukazuje się ten problem? To nic przyjemnego, bo objawy obejmują:
- wzdęcia i nadmierne gazy,
- ból brzucha,
- biegunka,
- nudności i wymioty,
- długotrwałe uczucie pełności,
- kolki (a szczególnie u niemowląt - tak, małe dzieci również mogą nie tolerować laktozy),
- uczucie przelewania się w żołądku.
Czy każdy może pić mleko bez laktozy?
Odpowiedź brzmi: nie. Jest pewna grupa osób, która nie powinna po nią sięgać. Mowa tu o alergikach. Przy alergii na białko mleka krowiego nawet najlepsze mleko bez laktozy nie pomoże.
A co z resztą populacji? Mleka bez laktozy nie zaleca się też cukrzykom i osobom z insulinoopornością. Ma ono wyższy indeks glikemiczny niż zwykłe mleko. Jeśli cukrzyk nie toleruje laktozy, powinien zwracać uwagę na ładunek glikemiczny spożywanych posiłków. Może też sięgnąć po mleko roślinne, które również jest smaczne. Idealnym przykładem będzie tutaj mleko migdałowe - ma mało kalorii i niski IG.
Mleko bez laktozy w diecie zdrowej osoby
Ten napój jest smaczny, nic dziwnego, że trafia do menu wielu osób. Jak to wygląda w przypadku osób, które nie mają żadnych problemów? Tutaj sprawa wygląda trochę inaczej. Bo z reguły mleko bez laktozy nie jest dla nich szkodliwe. Istnieje jednak teoria lub raczej mit, który mówi o tym, że sięganie po produkty bez laktozy miałoby sprawić, że nagle nabawimy się nietolerancji.
To przekonanie opiera się na uproszczeniu biologicznego procesu: u osób, które przez długi czas nie spożywają laktozy, może zmniejszyć się aktywność laktazy, ale to dotyczy głównie osób z predyspozycjami do nietolerancji (np. genetycznie lub etnicznie), a nie zdrowych Europejczyków z naturalnie wysoką aktywnością laktazy. Badania mówią wprost: objawowa nietolerancja laktozy zależy od dawki laktozy, stanu jelita i mikrobioty, a nie tylko od samego braku ekspozycji na laktozę.