Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego

Znajomy Włoch przyznał, że to deser wart włoskiej kawiarni. Klasyczne tiramisu w jesiennej odsłonie z dodatkiem dyni to połączenie, które zaskakuje prostotą i smakiem. Poznaj przepis na dyniamisu, czyli dyniowe tiramisu, które zachwyca aromatem cynamonu, kremową konsystencją i aksamitną słodyczą.

Dyniamisu to klasyczny włoski deser z dyniowym akcentemDyniamisu to klasyczny włoski deser z dyniowym akcentem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CreativeUniverse
Karol Wiak

Jesień ma swój smak – ciepły, pachnący przyprawami i pełen koloru. Gdy tylko pojawiają się dynie, wiem, że czas na eksperymenty w kuchni. Zamiast kolejnej zupy krem postanowiłem przygotować coś słodkiego – dyniamisu, czyli jesienną wersję włoskiego klasyka.

Dyniamisu – włoski deser w jesiennej odsłonie

Jesień to dla mnie czas, kiedy w kuchni króluje dynia – w zupach, ciastach, a od niedawna także w deserach. To właśnie wtedy odkryłem dyniamisu, czyli dyniowe tiramisu – kremowe, lekkie i pachnące cynamonem połączenie włoskiej klasyki z jesiennym akcentem. Brzmi odważnie? A jednak to połączenie naprawdę działa – nawet mój znajomy Włoch przyznał, że "nie spodziewał się takiej harmonii smaków".

Warstwowe ciasto wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy

To, co wyróżnia dyniowe tiramisu, to jego delikatność i głębia aromatu. Klasyczne tiramisu jest nieco cięższe, z wyraźną nutą kawy i kakao. Tutaj dochodzi jeszcze aksamitne puree z dyni, które wprowadza lekko słodki, maślany posmak i sprawia, że deser nabiera wyjątkowej lekkości. Do tego szczypta przyprawy do piernika i odrobina cynamonu – i nagle klasyk znany z włoskich kawiarni zyskuje nowe, jesienne oblicze.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że dyniamisu nie wymaga użycia surowych jajek. Zamiast nich wykorzystuje się połączenie mascarpone i bitej śmietany, dzięki czemu deser jest bardziej puszysty, a zarazem bezpieczniejszy – idealny również dla dzieci. Można go przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po prostu wyjąć z lodówki i cieszyć się deserem, który dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na dyniowe tiramisu

To dyniowe tiramisu to deser, który naprawdę trudno zepsuć – a efekt robi wrażenie, jakby wyszedł prosto spod ręki włoskiego cukiernika. Całość przygotujesz bez pieczenia, w mniej niż pół godziny.

Składniki:

  • Około 25–30 biszkoptów (podłużnych, klasycznych do tiramisu),
  • 500 ml ostudzonej kawy – może być lekko osłodzona,
  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego),
  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc. (zimnej),
  • 150 g cukru pudru,
  • około 250 g puree z dyni (najlepiej domowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika,
  • gorzkie kakao lub starta czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno – powinna być gęsta, ale nie przetłuszczona.
  2. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, puree z dyni i przyprawami. Masa powinna być kremowa i gładka, o lekko pomarańczowym kolorze i pięknym, korzennym zapachu.
  3. Do masy z mascarpone dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj łopatką – tylko do połączenia składników. To właśnie ten etap decyduje o lekkości deseru.
  4. Biszkopty zamocz pojedynczo w kawie (dosłownie na sekundę – nie mogą się rozpaść) i ułóż pierwszą warstwę na dnie naczynia.
  5. Wyłóż połowę kremu, wyrównaj i posyp kakao. Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów, przykryj pozostałym kremem i ponownie posyp kakao lub startą gorzką czekoladą.
  6. Wstaw deser do lodówki na minimum 3–4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu dyniamisu nabiera idealnej konsystencji – biszkopty miękną, a krem staje się aksamitny. Smakuje najlepiej drugiego dnia, kiedy wszystkie aromaty zdążą się połączyć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯