Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego

Znajomy Włoch przyznał, że to deser wart włoskiej kawiarni. Klasyczne tiramisu w jesiennej odsłonie z dodatkiem dyni to połączenie, które zaskakuje prostotą i smakiem. Poznaj przepis na dyniamisu, czyli dyniowe tiramisu, które zachwyca aromatem cynamonu, kremową konsystencją i aksamitną słodyczą.

Dyniamisu to klasyczny włoski deser z dyniowym akcentemDyniamisu to klasyczny włoski deser z dyniowym akcentem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CreativeUniverse
Karol Wiak

Jesień ma swój smak – ciepły, pachnący przyprawami i pełen koloru. Gdy tylko pojawiają się dynie, wiem, że czas na eksperymenty w kuchni. Zamiast kolejnej zupy krem postanowiłem przygotować coś słodkiego – dyniamisu, czyli jesienną wersję włoskiego klasyka.

Dyniamisu – włoski deser w jesiennej odsłonie

Jesień to dla mnie czas, kiedy w kuchni króluje dynia – w zupach, ciastach, a od niedawna także w deserach. To właśnie wtedy odkryłem dyniamisu, czyli dyniowe tiramisu – kremowe, lekkie i pachnące cynamonem połączenie włoskiej klasyki z jesiennym akcentem. Brzmi odważnie? A jednak to połączenie naprawdę działa – nawet mój znajomy Włoch przyznał, że "nie spodziewał się takiej harmonii smaków".

Warstwowe ciasto wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy

To, co wyróżnia dyniowe tiramisu, to jego delikatność i głębia aromatu. Klasyczne tiramisu jest nieco cięższe, z wyraźną nutą kawy i kakao. Tutaj dochodzi jeszcze aksamitne puree z dyni, które wprowadza lekko słodki, maślany posmak i sprawia, że deser nabiera wyjątkowej lekkości. Do tego szczypta przyprawy do piernika i odrobina cynamonu – i nagle klasyk znany z włoskich kawiarni zyskuje nowe, jesienne oblicze.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że dyniamisu nie wymaga użycia surowych jajek. Zamiast nich wykorzystuje się połączenie mascarpone i bitej śmietany, dzięki czemu deser jest bardziej puszysty, a zarazem bezpieczniejszy – idealny również dla dzieci. Można go przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po prostu wyjąć z lodówki i cieszyć się deserem, który dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na dyniowe tiramisu

To dyniowe tiramisu to deser, który naprawdę trudno zepsuć – a efekt robi wrażenie, jakby wyszedł prosto spod ręki włoskiego cukiernika. Całość przygotujesz bez pieczenia, w mniej niż pół godziny.

Składniki:

  • Około 25–30 biszkoptów (podłużnych, klasycznych do tiramisu),
  • 500 ml ostudzonej kawy – może być lekko osłodzona,
  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego),
  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc. (zimnej),
  • 150 g cukru pudru,
  • około 250 g puree z dyni (najlepiej domowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika,
  • gorzkie kakao lub starta czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno – powinna być gęsta, ale nie przetłuszczona.
  2. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, puree z dyni i przyprawami. Masa powinna być kremowa i gładka, o lekko pomarańczowym kolorze i pięknym, korzennym zapachu.
  3. Do masy z mascarpone dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj łopatką – tylko do połączenia składników. To właśnie ten etap decyduje o lekkości deseru.
  4. Biszkopty zamocz pojedynczo w kawie (dosłownie na sekundę – nie mogą się rozpaść) i ułóż pierwszą warstwę na dnie naczynia.
  5. Wyłóż połowę kremu, wyrównaj i posyp kakao. Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów, przykryj pozostałym kremem i ponownie posyp kakao lub startą gorzką czekoladą.
  6. Wstaw deser do lodówki na minimum 3–4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu dyniamisu nabiera idealnej konsystencji – biszkopty miękną, a krem staje się aksamitny. Smakuje najlepiej drugiego dnia, kiedy wszystkie aromaty zdążą się połączyć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia