Podkręć smak klopsu wołowego na maksa i dodaj do niego pieczarki, musztardę Dijon oraz sos sojowy. Z takimi elementami gotowa pieczeń będzie zachwycać smakiem od pierwszego kęsa. Wręcz nie sposób się jej oprzeć. Lista składników czeka poniżej. Natomiast dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na klops:
- 1 kg mielonej wołowiny,
- 300 g pieczarek,
- 1 posiekana cebula,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżki sosu sojowego lub worcestershire,
- ½ łyżeczki soli.
O czym warto pamiętać:
- Dzięki dodaniu do klopsa musztardy Dijon masz pewność, że danie nabierze pikantnych i bardziej wyrazistych akcentów smakowych.
- Z kolei sos sojowy sprawi, że smak wołowiny będzie jeszcze bardziej wyczuwalny.
- W przepisie nie może zabraknąć także pieczarek, które nie tylko wzmocnią smak pieczeni, ale też wpłyną korzystnie na samą strukturę klopsa. To właśnie dzięki nim mięsna mieszanka nie będzie wysuszona na wióry. Wręcz przeciwnie będzie soczysta, a jej podzielenie na mniejsze kawałki stanie się czystą przyjemnością.
- Składniki na klopsa dokładnie wymieszaj, aby wszystkie smaki miały szansę dobrze się połączyć.
- Z powstałej mieszanki uformuj klopsa. Następnie wstaw go do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę.
- Upieczonego klopsa możesz podać w wersji obiadowej z ulubionymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak przygotowaną pieczeń wykorzystać również jako dodatek do kanapek. Niezależnie od ostatecznego wyboru jedno jest pewne — za każdym razem będzie smacznie.