Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność

Makrela często pozostaje w cieniu łososia oraz tuńczyka, a tymczasem to właśnie ona wyróżnia się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych i intensywnym smakiem. Pikantna wersja z patelni to przykład dania, które przygotujesz w krótkim czasie i otrzymasz posiłek pełen wyrazu i wartości dla zdrowia.

MakrelaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua

Mięso makreli ma wyrazisty aromat i soczystą strukturę, a w połączeniu z ostrą papryką chilli oraz delikatnością pomidora tworzy kompozycję, która pobudza apetyt i syci na długo. To ryba, która nie tylko urozmaica dietę, lecz także realnie wspiera organizm.

Makrela jest źródłem kwasów omega-3, które mają znaczenie dla kondycji serca i pracy mózgu. Obfituje też w białko wspierające regenerację tkanek oraz witaminę D, czyli składnik niezbędny dla mocnych kości i prawidłowego wchłaniania wapnia. Nie można pominąć również witaminy B12, która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i bierze udział w procesach krwiotwórczych.

Dodatek pomidora wnosi witaminę C i likopen o działaniu antyoksydacyjnym, a papryka chilli dostarcza kapsaicynę, która pobudza metabolizm i nadaje daniu charakterystyczną ostrość. Całość dopełnia oliwa z oliwek, czyli źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Pikantną makrelę z patelni można serwować na wiele sposobów. Świetnie pasuje do ryżu, kaszy lub makaronu, ale równie dobrze sprawdzi się na chłodny dodatek do pieczywa albo składnik sałatki. To danie, które bez względu na formę podania wnosi do kuchni intensywność smaku i wartości odżywcze, a przy tym nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Dzięki takiemu przepisowi makrela ma szansę częściej gościć na stole i daje do zrozumienia, że nie tylko łosoś i tuńczyk mogą być podstawą zdrowego, pełnowartościowego posiłku. Jak zrobić makrelę na ciepło? Poznaj prosty przepis.

Przepis na pikantną makrelę z patelni

Składniki:

  • 1/2 średnie makreli wędzonej,
  • 1 pomidor,
  • 1 papryka chilli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Pikantna makrela z patelni przepis
Przygotuj składniki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń twarde, zielone części). Papryczkę chilli umyj, osusz i bardzo drobno pokrój. Makrelę oczyść z ewentualnych ości i rozdrobnij.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni. Po chwili wrzuć pomidora, papryczkę chilli i makrelę. Podgrzej i co chwilę mieszaj. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Wyłóż na talerz.
Pikantna makrela z patelni przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇