Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem

Mamy teraz jesień, więc zupełnie nie wyobrażam sobie kawy bez przyprawy do piernika. Ba, tę przyprawę dodaję też do owsianki i naleśników. Jeden z jej składników to prawdziwy mocarz i nie mówię teraz o cynamonie.

Jak stosować anyż?Jak stosować anyż?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dzięki przyprawie do piernika naleśniki zaczynają smakować jak piernik, a zwyczajna kawa zamienia się w gorący napój z restauracji. To wszystko za sprawą mieszanki różnych przypraw, z których najbardziej wybijają się cynamon i kardamon. Ale jest coś jeszcze - anyż. Tak, ten anyż, który dodaje się do cukierków i ciastek, które nie wszystkim smakują... Ta przyprawa ma jednak o wiele więcej zastosowań i wcale nie jest taka straszna, jak się wydaje. Można ją umiejętnie ugryźć, a organizm nam za to podziękuje.

Dua Lipa zachwyca się tym koktajlem. Większość krzywi się na sam widok

Dlaczego warto częściej sięgać po anyż?

Przyprawa świetnie sprawdza się, gdy mamy problem z niestrawnością, mdłościami i wymiotami. Działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia, jest wręcz idealna po ciężkim obiedzie. To naturalne wsparcie dla jelit, bo łagodzi bóle brzucha i kolki. Kiedyś herbatki z anyżem podawano małym dzieciom na kolki, ale dziś, dzięki większej wiedzy i badaniom, wiadomo, że niemowlętom nie powinno się podawać niczego poza mlekiem.

Anyż wspiera odporność, ułatwia odkrztuszanie, pomaga przy przeziębieniu i odświeża oddech. Ma też wpływ na cykl menstruacyjny, bo ma działanie estrogenowe. Dzięki temu bywa pomocny przy nieregularnych i bolesnych miesiączkach. Mało kto wie, że anyż wspomaga też laktację, więc dla mam karmiących herbatka z anyżu jest idealnym wyborem. Przyprawa pomaga też przy niektórych problemach skórnych. Olejek może być stosowany przy trądziku, drobnych infekcjach i łupieżu. Ale nie lej czasem go bezpośrednio z buteleczki na skórę, bo możesz sobie zrobić krzywdę.

Anyż nie tylko do pierników

Na pierwszą myśl przychodzą oczywiście przepyszne korzenne pierniki oraz ciasteczka anyżowe. Ale można zrobić więcej, na przykład napar do picia. Łyżeczkę suszu (a nie gwiazdek!) zalej wrzątkiem, zakryj szklankę i zapaprz 20 minut. Następnie odcedź i po prostu wypij. Możesz też zalać przyprawę zimną wodą i gotować przez 10 minut. Metoda zależy od ciebie. Możesz dodać łyżkę mięty lub rumianku, żeby bardziej ci smakowało i żeby dodać więcej właściwości odżywczych.

Warto też przygotować napar mleczny. Anyż zalej wrzącym mlekiem, parz przez kilka minut, następnie odcedź napar i posłódź. Napój pomoże ci się zrelaksować przed snem, a także cię ogrzeje. Dobrym pomysłem jest również syrop. Jak go zrobić? Tym razem użyj nasion. 7 łyżek zalej litrem wody i gotuj, aż połowa wody odparuje. Miksturę odcedź, dodaj 3 łyżki miodu i gotowe!

Często stosowany jest też olejek z anyżu, który można kupić w aptece lub w sklepie zielarskim. Poprawia on wygląd skóry, wygładza ją i redukuje zmarszczki. Pamiętaj jednak, by pomieszać ten olejek z na przykład kokosowym, jojoba lub migdałowym, bo sam z siebie może podrażnić skórę.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza