Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deser

W puszystym i wilgotnym cieście kukurydzianym na pierwszy plan wybijają się soczyste śliwki. Znajdziesz tu również orzechowy aromat, który zapewniają mielone migdały. Bezglutenowy deser w takim wydaniu to idealny dodatek do jesiennej kawy. Listę składników do przygotowania domowego ciasta znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku czeka w wideo.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 160 g ugotowanej kaszki kukurydzianej (35 g kaszki plus 200 ml mleka),
  • 3 jajka,
  • 70 g kaszki kukurydzianej,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Pozostałe składniki:

  • 5 śliwek,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru.

Przydatne informacje:

  • W pierwszej fazie przepisu połącz ze sobą na palniku mleko i część kaszki kukurydzianej. Ugotowanie kaszki w ten sposób ma kluczowe znaczenie dla całego przepisu. To właśnie ten składnik sprawi, że domowy wypiek będzie idealnie wilgotny i miękki.
  • Po ugotowaniu 35 g kaszki z 200 ml mleka uzyskasz mieszankę ważącą ok. 160 g. Gdy będzie już gotowa, odstaw ją do całkowitego ostudzenia. W przeciwnym wypadku po połączeniu z pozostałymi składnikami masa może się zważyć. 
  • Do przepisu użyj proszku do pieczenia w wersji bezglutenowej.
  • Kolejnym ważnym etapem w przepisie jest dokładne utarcie masła z cukrem na puszystą i jasną masę. Dopiero gdy uzyskasz taki efekt, możesz zacząć dodawać kolejne składniki. 
  • Przygotowując śliwki na patelni, pamiętaj, aby zachować szczególną ostrożność i nie przypalić masła. Najlepiej pracować na palniku średniej wielkości, aby mieć kontrolę nad tym, co dzieje się na patelni.
  • Mieszankę na ciasto przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane śliwki i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Do przepisu użyliśmy formy o średnicy 23 cm.
Więcej wideo
Nazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobreNazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobre
W Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szansW Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szans
Rolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisieRolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisie
Drobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodziDrobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi
Deser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakujeDeser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakuje
Zaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryżZaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryż
Składam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołuSkładam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołu
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza