W puszystym i wilgotnym cieście kukurydzianym na pierwszy plan wybijają się soczyste śliwki. Znajdziesz tu również orzechowy aromat, który zapewniają mielone migdały. Bezglutenowy deser w takim wydaniu to idealny dodatek do jesiennej kawy. Listę składników do przygotowania domowego ciasta znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku czeka w wideo.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 160 g ugotowanej kaszki kukurydzianej (35 g kaszki plus 200 ml mleka),
- 3 jajka,
- 70 g kaszki kukurydzianej,
- 200 g mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli.
Pozostałe składniki:
- 5 śliwek,
- 50 g masła,
- 50 g cukru.
Przydatne informacje:
- W pierwszej fazie przepisu połącz ze sobą na palniku mleko i część kaszki kukurydzianej. Ugotowanie kaszki w ten sposób ma kluczowe znaczenie dla całego przepisu. To właśnie ten składnik sprawi, że domowy wypiek będzie idealnie wilgotny i miękki.
- Po ugotowaniu 35 g kaszki z 200 ml mleka uzyskasz mieszankę ważącą ok. 160 g. Gdy będzie już gotowa, odstaw ją do całkowitego ostudzenia. W przeciwnym wypadku po połączeniu z pozostałymi składnikami masa może się zważyć.
- Do przepisu użyj proszku do pieczenia w wersji bezglutenowej.
- Kolejnym ważnym etapem w przepisie jest dokładne utarcie masła z cukrem na puszystą i jasną masę. Dopiero gdy uzyskasz taki efekt, możesz zacząć dodawać kolejne składniki.
- Przygotowując śliwki na patelni, pamiętaj, aby zachować szczególną ostrożność i nie przypalić masła. Najlepiej pracować na palniku średniej wielkości, aby mieć kontrolę nad tym, co dzieje się na patelni.
- Mieszankę na ciasto przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane śliwki i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Do przepisu użyliśmy formy o średnicy 23 cm.