Chrupiąca bułka w połączeniu z soczystym farszem, zapieczonym żółtym serem i ketchupowym wzorkiem na wierzchu już za moment może pojawić się w twojej kuchni. Wystarczy, że wykorzystasz nasz sprawdzony przepis. Cała rodzina będzie nim zachwycona. Instrukcja krok po kroku czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji na przygotowanie domowych zapiekanek z pieczarkami, musimy podkreślić jedną rzecz. Czy wiesz, że to właśnie ta przekąska uważana jest pierwszy polski street food?
Początki zapiekanek z pieczarkami sięgają okresu PRL-u. Ze względu na ograniczoną dostępność do wielu produktów spożywczych, podłużną bagietkę łączono z tym, co było pod ręką. Kombinacja pieczarek, cebuli, żółtego sera i ketchupu okazała się strzałem w dziesiątkę. Nic więc dziwnego, że z biegiem czasu na ulicach miast zaczęły pojawiać się budki z tym właśnie przysmakiem.
Składniki na zapiekanki:
- 500 g pieczarek,
- 160 g żółtego sera,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 2 cebule,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- ¾ łyżeczki soli,
- 1 półbagietka.
Dodatki:
- ketchup.
Pieczywo z dodatkami piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Gotowe zapiekanki możesz polać tradycyjnie ketchupem lub użyć innego ulubionego sosu. Smacznego!