Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Ciasto z serkiem wiejskim to coś więcej niż klasyczny jabłecznik. Placek wychodzi o wiele bardziej wilgotny, ale jednocześnie pozostaje miękki i puszysty. Jest idealny na przerwę w pracy i pogaduchy przy kawie.
Serek wiejski w przepisie na jabłecznik? To nie tylko ma prawo się udać, ale także dzięki temu dodatkowi ciasto wiele zyskuje. Jego konsystencja jest bardziej kremowa, sprawia wrażenie delikatniejszej i pozostawia przyjemne odczucia na podniebieniu. Niewątpliwym atutem jest także większa zawartość białka niż w przypadku ciast na jogurcie czy maślance, co jest ważne dla osób aktywnych fizycznie.
Warstwowe ciasto wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Dodatki do jabłecznika
Do masy z serkiem wiejskim możesz śmiało wmieszać nie tylko jabłka oprószone cynamonem, ale także posiekane orzechy, rodzynki czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Orzechy warto wcześniej podprażyć na patelni, aby były bardziej kruche i aromatyczne.
Jabłka możesz wymienić na gruszki lub banany. Od razu po pokrojeniu skrop je odrobiną soku z cytryny, aby zachowały swój jasny kolor. Do gruszek również dodaj cynamon, a banany zestaw z prażonymi orzechami włoskimi.
Przepis na jabłecznik z serkiem wiejskim
Ciasto upiecz w dużej tortownicy (ok. 26–28 cm) lub prostokątnej blasze o wymiarach ok. 24 × 36 cm.
Składniki:
- 4 jabłka,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka cynamonu,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szklanka oleju,
- 400 g serka wiejskiego,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę (bez gniazd nasiennych). Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.
- W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj olej, serek wiejski i mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Odłóż mikser, dodaj jabłka i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
- Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem, czy jest wypieczone w środku. Jeśli patyczek, po wbiciu w ciasto, jest suchy, wyjmij placek i odstaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.