Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy

Ciasto z serkiem wiejskim to coś więcej niż klasyczny jabłecznik. Placek wychodzi o wiele bardziej wilgotny, ale jednocześnie pozostaje miękki i puszysty. Jest idealny na przerwę w pracy i pogaduchy przy kawie.

Przepis na jabłecznik z serkiem wiejskim jest banalnie prostyPrzepis na jabłecznik z serkiem wiejskim jest banalnie prosty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Serek wiejski w przepisie na jabłecznik? To nie tylko ma prawo się udać, ale także dzięki temu dodatkowi ciasto wiele zyskuje. Jego konsystencja jest bardziej kremowa, sprawia wrażenie delikatniejszej i pozostawia przyjemne odczucia na podniebieniu. Niewątpliwym atutem jest także większa zawartość białka niż w przypadku ciast na jogurcie czy maślance, co jest ważne dla osób aktywnych fizycznie.

Warstwowe ciasto wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy

Dodatki do jabłecznika

Do masy z serkiem wiejskim możesz śmiało wmieszać nie tylko jabłka oprószone cynamonem, ale także posiekane orzechy, rodzynki czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Orzechy warto wcześniej podprażyć na patelni, aby były bardziej kruche i aromatyczne.

Jabłka możesz wymienić na gruszki lub banany. Od razu po pokrojeniu skrop je odrobiną soku z cytryny, aby zachowały swój jasny kolor. Do gruszek również dodaj cynamon, a banany zestaw z prażonymi orzechami włoskimi.

Przepis na jabłecznik z serkiem wiejskim

Ciasto upiecz w dużej tortownicy (ok. 26–28 cm) lub prostokątnej blasze o wymiarach ok. 24 × 36 cm.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 400 g serka wiejskiego,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę (bez gniazd nasiennych). Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.
  2. W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Stopniowo dodawaj olej, serek wiejski i mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Odłóż mikser, dodaj jabłka i wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  6. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem, czy jest wypieczone w środku. Jeśli patyczek, po wbiciu w ciasto, jest suchy, wyjmij placek i odstaw do ostygnięcia.
  7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce