WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Marzena PęcakSebastian Lubera

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Puszyste ciasto drożdżowe podane w formie warkocza z kolorową papryką skrywa pyszną niespodziankę. Farsz na bazie dyni, suszonych pomidorów i kurczaka zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Z naszą instrukcją w formie wideo i gotową listą składników ciekawe danie w jesiennym klimacie jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 600 g dyni hokkaido (po obraniu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 suszone pomidory,
  • 400 g mielonego mięsa z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Pozostałe składniki:

  • ½ czerwonej papryki długiej,
  • ½ żółtej papryki długiej,
  • 1 roztrzepane jajko.

Przydatne informacje:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Gdy już połączysz składniki i uformujesz ciasto, przełóż je do miski i przykryj czystą ściereczką kuchenną.
  • Następnie odstaw miskę w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno ładnie wyrosnąć.
  • W międzyczasie przygotuj farsz do przyszłego warkocza. Smaż go tak długo, aż stanie się praktycznie suchy. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, wsiąknie w ciasto drożdżowe, które ostatecznie może się nie dopiec.
  • Kolejną kluczową sprawą jest fakt, aby na ciasto nakładać tylko i wyłącznie ostudzony farsz. Wtedy mamy pewność, że nagła zmiana temperatury nie będzie miała złego wpływu na ciasto drożdżowe.
  • Następnie zajmij się długimi paprykami. Po przekrojeniu usuń gniazda nasienne przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. Na koniec potnij warzywa w cienkie paseczki.
  • Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowany wcześniej farsz umieść centralnie na środku, pozostawiając zapas ciasta na każdym boku.
  • Weź do ręki mały nożyk i zrób poziome nacięcia na prawej i lewej krawędzi ciasta. Najlepiej zacząć robić to od góry i kierować się ku dołowi.
  • Wystające kawałki ciasta zwiń do środka, formując jednocześnie kształt warkocza.
  • Pomiędzy charakterystycznymi spotami ułóż kawałki papryk. Jeśli używasz dwóch kolorów, układaj je naprzemiennie. Warkocz po upieczeniu będzie wyglądał jeszcze lepiej.
  • Przed wstawieniem zaplatanki do rozgrzanego piekarnika, rozprowadź na cieście drożdżowym roztrzepane jajko, aby wypiek pięknie się zarumienił. Do tego zadania wykorzystaj kuchenny pędzelek.
  • Drożdżowy warkocz piecz następnie przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Smacznego.
Więcej wideo
Nazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobreNazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobre
W Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szansW Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szans
Rolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisieRolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisie
Drobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodziDrobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi
Deser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakujeDeser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakuje
Zaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryżZaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryż
Składam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołuSkładam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołu
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza