Marzena PęcakSebastian Lubera

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Puszyste ciasto drożdżowe podane w formie warkocza z kolorową papryką skrywa pyszną niespodziankę. Farsz na bazie dyni, suszonych pomidorów i kurczaka zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Z naszą instrukcją w formie wideo i gotową listą składników ciekawe danie w jesiennym klimacie jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 600 g dyni hokkaido (po obraniu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 suszone pomidory,
  • 400 g mielonego mięsa z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Pozostałe składniki:

  • ½ czerwonej papryki długiej,
  • ½ żółtej papryki długiej,
  • 1 roztrzepane jajko.

Przydatne informacje:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Gdy już połączysz składniki i uformujesz ciasto, przełóż je do miski i przykryj czystą ściereczką kuchenną.
  • Następnie odstaw miskę w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno ładnie wyrosnąć.
  • W międzyczasie przygotuj farsz do przyszłego warkocza. Smaż go tak długo, aż stanie się praktycznie suchy. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, wsiąknie w ciasto drożdżowe, które ostatecznie może się nie dopiec.
  • Kolejną kluczową sprawą jest fakt, aby na ciasto nakładać tylko i wyłącznie ostudzony farsz. Wtedy mamy pewność, że nagła zmiana temperatury nie będzie miała złego wpływu na ciasto drożdżowe.
  • Następnie zajmij się długimi paprykami. Po przekrojeniu usuń gniazda nasienne przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. Na koniec potnij warzywa w cienkie paseczki.
  • Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowany wcześniej farsz umieść centralnie na środku, pozostawiając zapas ciasta na każdym boku.
  • Weź do ręki mały nożyk i zrób poziome nacięcia na prawej i lewej krawędzi ciasta. Najlepiej zacząć robić to od góry i kierować się ku dołowi.
  • Wystające kawałki ciasta zwiń do środka, formując jednocześnie kształt warkocza.
  • Pomiędzy charakterystycznymi spotami ułóż kawałki papryk. Jeśli używasz dwóch kolorów, układaj je naprzemiennie. Warkocz po upieczeniu będzie wyglądał jeszcze lepiej.
  • Przed wstawieniem zaplatanki do rozgrzanego piekarnika, rozprowadź na cieście drożdżowym roztrzepane jajko, aby wypiek pięknie się zarumienił. Do tego zadania wykorzystaj kuchenny pędzelek.
  • Drożdżowy warkocz piecz następnie przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Smacznego.
Więcej wideo
Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deserCiasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deser
Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewąSałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą
Domowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieścieDomowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieście
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotowaćGulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Przepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy goPrzepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy go
Jędrek NieNaŻarty z wizytą w Piwnicy Świdnickiej. Jadł tu Chopin, Słowacki i Tom HanksJędrek NieNaŻarty z wizytą w Piwnicy Świdnickiej. Jadł tu Chopin, Słowacki i Tom Hanks
3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Forma podania od razu zwraca uwagę3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Forma podania od razu zwraca uwagę

Wybrane dla Ciebie

Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy