Marzena PęcakSebastian Lubera

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Puszyste ciasto drożdżowe podane w formie warkocza z kolorową papryką skrywa pyszną niespodziankę. Farsz na bazie dyni, suszonych pomidorów i kurczaka zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Z naszą instrukcją w formie wideo i gotową listą składników ciekawe danie w jesiennym klimacie jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 600 g dyni hokkaido (po obraniu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 suszone pomidory,
  • 400 g mielonego mięsa z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Pozostałe składniki:

  • ½ czerwonej papryki długiej,
  • ½ żółtej papryki długiej,
  • 1 roztrzepane jajko.

Przydatne informacje:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Gdy już połączysz składniki i uformujesz ciasto, przełóż je do miski i przykryj czystą ściereczką kuchenną.
  • Następnie odstaw miskę w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno ładnie wyrosnąć.
  • W międzyczasie przygotuj farsz do przyszłego warkocza. Smaż go tak długo, aż stanie się praktycznie suchy. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, wsiąknie w ciasto drożdżowe, które ostatecznie może się nie dopiec.
  • Kolejną kluczową sprawą jest fakt, aby na ciasto nakładać tylko i wyłącznie ostudzony farsz. Wtedy mamy pewność, że nagła zmiana temperatury nie będzie miała złego wpływu na ciasto drożdżowe.
  • Następnie zajmij się długimi paprykami. Po przekrojeniu usuń gniazda nasienne przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. Na koniec potnij warzywa w cienkie paseczki.
  • Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowany wcześniej farsz umieść centralnie na środku, pozostawiając zapas ciasta na każdym boku.
  • Weź do ręki mały nożyk i zrób poziome nacięcia na prawej i lewej krawędzi ciasta. Najlepiej zacząć robić to od góry i kierować się ku dołowi.
  • Wystające kawałki ciasta zwiń do środka, formując jednocześnie kształt warkocza.
  • Pomiędzy charakterystycznymi spotami ułóż kawałki papryk. Jeśli używasz dwóch kolorów, układaj je naprzemiennie. Warkocz po upieczeniu będzie wyglądał jeszcze lepiej.
  • Przed wstawieniem zaplatanki do rozgrzanego piekarnika, rozprowadź na cieście drożdżowym roztrzepane jajko, aby wypiek pięknie się zarumienił. Do tego zadania wykorzystaj kuchenny pędzelek.
  • Drożdżowy warkocz piecz następnie przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Smacznego.
Więcej wideo
Kiedy robię kurczaka w sosie porowym, nikogo nie trzeba namawiać do jedzeniaKiedy robię kurczaka w sosie porowym, nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia
Te minikanapki od razu przykuwają wzrok. Zaserwuj je w andrzejki i czekaj na oklaskiTe minikanapki od razu przykuwają wzrok. Zaserwuj je w andrzejki i czekaj na oklaski
Postaw na andrzejkowym stole sałatkę z chrupiącą koroną. Goście będą o niej mówić przez wiele miesięcyPostaw na andrzejkowym stole sałatkę z chrupiącą koroną. Goście będą o niej mówić przez wiele miesięcy
Ten sernik zrobisz bez pieczenia. Smakuje jak kultowy batonikTen sernik zrobisz bez pieczenia. Smakuje jak kultowy batonik
Ten deser zrobisz z tylko 5 składników. Na andrzejkowym stole prezentuje się przepięknieTen deser zrobisz z tylko 5 składników. Na andrzejkowym stole prezentuje się przepięknie
Robię kotleciki ze zdrowego mięsa i zapiekam z warzywami. A gdy przykrywam je ciastem, wywołują zachwytRobię kotleciki ze zdrowego mięsa i zapiekam z warzywami. A gdy przykrywam je ciastem, wywołują zachwyt
W żadnej cukierni nie znajdziesz lepszych. Tym eklerom nie odmówi nawet wybredna teściowaW żadnej cukierni nie znajdziesz lepszych. Tym eklerom nie odmówi nawet wybredna teściowa
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?