Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć
Puszyste ciasto drożdżowe podane w formie warkocza z kolorową papryką skrywa pyszną niespodziankę. Farsz na bazie dyni, suszonych pomidorów i kurczaka zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Z naszą instrukcją w formie wideo i gotową listą składników ciekawe danie w jesiennym klimacie jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 7 g suchych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Farsz:
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
- 600 g dyni hokkaido (po obraniu),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 suszone pomidory,
- 400 g mielonego mięsa z piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Pozostałe składniki:
- ½ czerwonej papryki długiej,
- ½ żółtej papryki długiej,
- 1 roztrzepane jajko.
Przydatne informacje:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Gdy już połączysz składniki i uformujesz ciasto, przełóż je do miski i przykryj czystą ściereczką kuchenną.
- Następnie odstaw miskę w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno ładnie wyrosnąć.
- W międzyczasie przygotuj farsz do przyszłego warkocza. Smaż go tak długo, aż stanie się praktycznie suchy. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, wsiąknie w ciasto drożdżowe, które ostatecznie może się nie dopiec.
- Kolejną kluczową sprawą jest fakt, aby na ciasto nakładać tylko i wyłącznie ostudzony farsz. Wtedy mamy pewność, że nagła zmiana temperatury nie będzie miała złego wpływu na ciasto drożdżowe.
- Następnie zajmij się długimi paprykami. Po przekrojeniu usuń gniazda nasienne przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. Na koniec potnij warzywa w cienkie paseczki.
- Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowany wcześniej farsz umieść centralnie na środku, pozostawiając zapas ciasta na każdym boku.
- Weź do ręki mały nożyk i zrób poziome nacięcia na prawej i lewej krawędzi ciasta. Najlepiej zacząć robić to od góry i kierować się ku dołowi.
- Wystające kawałki ciasta zwiń do środka, formując jednocześnie kształt warkocza.
- Pomiędzy charakterystycznymi spotami ułóż kawałki papryk. Jeśli używasz dwóch kolorów, układaj je naprzemiennie. Warkocz po upieczeniu będzie wyglądał jeszcze lepiej.
- Przed wstawieniem zaplatanki do rozgrzanego piekarnika, rozprowadź na cieście drożdżowym roztrzepane jajko, aby wypiek pięknie się zarumienił. Do tego zadania wykorzystaj kuchenny pędzelek.
- Drożdżowy warkocz piecz następnie przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Smacznego.