Filet z kurczaka na 5 sposobów. Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny
Jaki powinien być idealny obiad? Smaczny, zdrowy, prosty i szybki w przygotowaniu. Wszystkie te kryteria spełnia pierś z kurczaka. Można ja przygotować na setki, a może nawet tysiące sposobów, i za każdym razem będzie pysznie. Jeśli po całym dniu w pracy nie macie ochoty na spędzenie kilku godzin w kuchni, polecamy sięgnąć właśnie po ten produkt. Zobaczcie pięć naszych sprawdzonych propozycji.
Kotlety siekane - przepis
Siekane kotlety z piersi kurczaka to doskonała opcja na rodzinny obiad. Jednak ostrzegamy, to danie jest tak pyszne, że lepiej od razu przygotować podwójna porcję. Warto również wcześniej zamarynować mięso kurczaka, będzie o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Do siekanych kotletów klasycznie dodaje się pieczarki i żółty ser, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zaszaleć z dodatkami. Znakomicie sprawdzi się świeża papryka, kukurydza, szczypiorek, por, suszone pomidory, oliwki czy mozzarella. Siekane kotlety podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami, ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Wypróbujcie nasz przepis.
Sałatka gyros z piersią kurczaka - przepis
Sałatka gyros króluje na domowych imprezach, nic dziwnego, jest po prostu doskonała. Połączenie dobrze doprawionego mięsa, kapusty pekińskiej i warzyw konserwowych posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Kropką nad i jest sos z majonezu i pikantnego keczupu. Jeśli jednak chcemy nieco odchudzić to danie, możemy zastąpić majonez jogurtem greckim.
Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami - przepis
Macie ochotę na obiad we włoskim stylu? Polecamy pierś kurczaka zapiekaną z mozzarellą i pomidorami. Wystarczy jedynie natrzeć filet z kurczaka przyprawami, zrobić w nim nacięcie i wypełnić je na przemian serem i pomidorami, a potem wstawić do piekarnika. tak przygotowana pierś z kurczaka będzie się świetnie komponowała z kaszą kuskus (warto wybrać kuskus perłowy, który ma znacznie grubsze "ziarenka") i sałatką ze świeżego szpinaku. Palce lizać!
Pierś z kurczaka z ananasem - przepis
Kurczak z ryżem i ananasem z odrobina curry to doskonały pomysł na szybki i lekki obiad. Zamiast śmietanki kremówki możemy użyć mleczka kokosowego, danie zyska nieco bardziej orientalny charakter. Warto również dodać szczyptę chili, by jeszcze bardziej podkręcić smak sosu.
Kotlet devolay z piersi kurczaka - przepis
De volaille (devolay), nazywany też kotletem po kijowsku jest daniem, które spotkamy w niemal każdej polskiej restauracji czy zajeździe. bardzo często ląduje na naszych stołach podczas rodzinnych uroczystości. Niesłusznie wydaje się, że jego przygotowanie jest trudne i skomplikowane. Zgodnie z tradycyjną recepturą kotlet de volaille powinien być zrobiony z piersi kurczaka. Warto wybrać filet średniej wielkości. Klasyczny kotlet devolay jest nadziewany masłem z pietruszką (lub koprem) i czosnkiem. Wypróbujcie nasz przepis na devolaye.