Już nigdy nie zrobisz kotletów mielonych inaczej. Dwa proste triki

Kotlety mielone z zasmażanymi buraczkami i ziemniaki z wody, posypane obficie koperkiem to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie mielonych. Niestety zdarza się, że kotlety wychodzą suche i twarde. Jak tego uniknąć? Wystarczy zapamiętać dwa proste triki.

Kotlety mieloneProsty sposób na kotlety mielone
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Sekret kotletów mielonych

Kotlety mielone najczęściej przygotowuje się z mięsa wieprzowego - szynki bądź łopatki. Możemy również połączyć mięso wieprzowe z wołowym. Unikajmy kupowania mięsa w marketach, sprzedawanego na tackach. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup kawałka mięsa w sprawdzonym sklepie i zmielenie go w domu. Do mięsa dodajemy bułkę tarta lub namoczoną w mleku kajzerkę oraz surowe jajko i przyprawy.

W niektórych przepisach znajdziemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, surową lub podsmażoną na maśle cebulkę. Na tym jednak pomysły się nie kończą. Klasyczne kotlety możemy bowiem wzbogacić posiekaną kapustą, pieczarkami, cukinią startą na tartce czy serem.

Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu lub oleju roślinnym.

Kotlety mielone - 2 triki

Zdarza się jednak, że po usmażeniu kotlety są twarde i suche. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że podczas wyrabiania mięsnej masy, dodamy do niej odrobinę zimnej wody (ok. 50 ml). Masę należy mieszać tak długo, aż zacznie odchodzić od rąk. Na tym właśnie polega sekret soczystych i pulchnych mielonych. Wyrobione mięso warto odstawić na 30 minut do lodówki.

Drugi trik to namoczenie bułki w mleku i odciśnięcie jej. Wówczas kotlety po usmażeniu będą jeszcze delikatniejsze.

Remont w prezencie - odc. 10

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀