Już nigdy nie zrobisz kotletów mielonych inaczej. Dwa proste triki

Kotlety mielone z zasmażanymi buraczkami i ziemniaki z wody, posypane obficie koperkiem to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie mielonych. Niestety zdarza się, że kotlety wychodzą suche i twarde. Jak tego uniknąć? Wystarczy zapamiętać dwa proste triki.

Kotlety mieloneProsty sposób na kotlety mielone
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Sekret kotletów mielonych

Kotlety mielone najczęściej przygotowuje się z mięsa wieprzowego - szynki bądź łopatki. Możemy również połączyć mięso wieprzowe z wołowym. Unikajmy kupowania mięsa w marketach, sprzedawanego na tackach. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup kawałka mięsa w sprawdzonym sklepie i zmielenie go w domu. Do mięsa dodajemy bułkę tarta lub namoczoną w mleku kajzerkę oraz surowe jajko i przyprawy.

W niektórych przepisach znajdziemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, surową lub podsmażoną na maśle cebulkę. Na tym jednak pomysły się nie kończą. Klasyczne kotlety możemy bowiem wzbogacić posiekaną kapustą, pieczarkami, cukinią startą na tartce czy serem.

Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu lub oleju roślinnym.

Kotlety mielone - 2 triki

Zdarza się jednak, że po usmażeniu kotlety są twarde i suche. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że podczas wyrabiania mięsnej masy, dodamy do niej odrobinę zimnej wody (ok. 50 ml). Masę należy mieszać tak długo, aż zacznie odchodzić od rąk. Na tym właśnie polega sekret soczystych i pulchnych mielonych. Wyrobione mięso warto odstawić na 30 minut do lodówki.

Drugi trik to namoczenie bułki w mleku i odciśnięcie jej. Wówczas kotlety po usmażeniu będą jeszcze delikatniejsze.

Remont w prezencie - odc. 10

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości