Już nigdy nie zrobisz kotletów mielonych inaczej. Dwa proste triki

Kotlety mielone z zasmażanymi buraczkami i ziemniaki z wody, posypane obficie koperkiem to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie mielonych. Niestety zdarza się, że kotlety wychodzą suche i twarde. Jak tego uniknąć? Wystarczy zapamiętać dwa proste triki.

Kotlety mieloneProsty sposób na kotlety mielone
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Sekret kotletów mielonych

Kotlety mielone najczęściej przygotowuje się z mięsa wieprzowego - szynki bądź łopatki. Możemy również połączyć mięso wieprzowe z wołowym. Unikajmy kupowania mięsa w marketach, sprzedawanego na tackach. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup kawałka mięsa w sprawdzonym sklepie i zmielenie go w domu. Do mięsa dodajemy bułkę tarta lub namoczoną w mleku kajzerkę oraz surowe jajko i przyprawy.

W niektórych przepisach znajdziemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, surową lub podsmażoną na maśle cebulkę. Na tym jednak pomysły się nie kończą. Klasyczne kotlety możemy bowiem wzbogacić posiekaną kapustą, pieczarkami, cukinią startą na tartce czy serem.

Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu lub oleju roślinnym.

Kotlety mielone - 2 triki

Zdarza się jednak, że po usmażeniu kotlety są twarde i suche. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że podczas wyrabiania mięsnej masy, dodamy do niej odrobinę zimnej wody (ok. 50 ml). Masę należy mieszać tak długo, aż zacznie odchodzić od rąk. Na tym właśnie polega sekret soczystych i pulchnych mielonych. Wyrobione mięso warto odstawić na 30 minut do lodówki.

Drugi trik to namoczenie bułki w mleku i odciśnięcie jej. Wówczas kotlety po usmażeniu będą jeszcze delikatniejsze.

Remont w prezencie - odc. 10

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy