Trwa ładowanie...

Już nigdy nie zrobisz kotletów mielonych inaczej. Dwa proste triki

Kotlety mielone z zasmażanymi buraczkami i ziemniaki z wody, posypane obficie koperkiem to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie mielonych. Niestety zdarza się, że kotlety wychodzą suche i twarde. Jak tego uniknąć? Wystarczy zapamiętać dwa proste triki.

Prosty sposób na kotlety mieloneProsty sposób na kotlety mieloneŹródło: 123RF
d8ajlb2
d8ajlb2

Sekret kotletów mielonych

Kotlety mielone najczęściej przygotowuje się z mięsa wieprzowego - szynki bądź łopatki. Możemy również połączyć mięso wieprzowe z wołowym. Unikajmy kupowania mięsa w marketach, sprzedawanego na tackach. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup kawałka mięsa w sprawdzonym sklepie i zmielenie go w domu. Do mięsa dodajemy bułkę tarta lub namoczoną w mleku kajzerkę oraz surowe jajko i przyprawy.

W niektórych przepisach znajdziemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, surową lub podsmażoną na maśle cebulkę. Na tym jednak pomysły się nie kończą. Klasyczne kotlety możemy bowiem wzbogacić posiekaną kapustą, pieczarkami, cukinią startą na tartce czy serem.

Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu lub oleju roślinnym.

Kotlety mielone - 2 triki

Zdarza się jednak, że po usmażeniu kotlety są twarde i suche. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że podczas wyrabiania mięsnej masy, dodamy do niej odrobinę zimnej wody (ok. 50 ml). Masę należy mieszać tak długo, aż zacznie odchodzić od rąk. Na tym właśnie polega sekret soczystych i pulchnych mielonych. Wyrobione mięso warto odstawić na 30 minut do lodówki.

d8ajlb2

Drugi trik to namoczenie bułki w mleku i odciśnięcie jej. Wówczas kotlety po usmażeniu będą jeszcze delikatniejsze.

Remont w prezencie - odc. 10

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d8ajlb2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8ajlb2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj