Te kotlety są jeszcze lepsze niż schabowe i mielone

Mielone z buraczkami i schabowe z zasmażaną kapustą to klasyka polskiej kuchni. Jednak równie pyszne są drobiowe sznycle. Odpowiednio przyrządzone mogą śmiało konkurować z mielonymi i schabowymi. Soczyste, dobrze doprawione i miękkie podbiją serca smakoszy. Aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak, wystarczy dodać do panierki dwa składniki - posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety wyjdą aromatyczne i będą rozpływać się w ustach.

Te kotlety są jeszcze lepsze niż schabowe i mieloneTe kotlety są jeszcze lepsze niż schabowe i mielone
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przepis

  • Mięso oczyść, usuń ewentualne chrząstki, pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij dłonią.
  • Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zmiksuj cebulę i czosnek z jajkami.
  • Filety dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Panieruj je w jajku, bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Smaży na złoty kolo z obu stron.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja