Sałatka gyros - ten przepis to hit. Jak ją zrobić?
Sałatka gyros z kurczakiem to niezaprzeczalny gwoźdź programu na domowych imprezach. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo efektowna. Jakich użyć składników i jak ją podać? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 2 cebule czerwone
- 5 ogórków konserwowych
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- ketchup pikantny
- majonez
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
Sos:
- duży jogurt naturalny
- 2 pęczki koperku
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu.
- Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia.
- Cebule, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę poszatkować.
- Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebula, ogórki, papryka, kukurydza. Polać ketchupem.
- Wierzch posypać kapustą pekińską.
- Sałatkę podawać z sosem.
- Całość można również posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Po nałożeniu na talerz, należy wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze