Sałatka gyros - ten przepis to hit. Jak ją zrobić?
Sałatka gyros z kurczakiem to niezaprzeczalny gwoźdź programu na domowych imprezach. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo efektowna. Jakich użyć składników i jak ją podać? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 2 cebule czerwone
- 5 ogórków konserwowych
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- ketchup pikantny
- majonez
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
Sos:
- duży jogurt naturalny
- 2 pęczki koperku
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przepis
- Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu.
- Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia.
- Cebule, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę poszatkować.
- Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebula, ogórki, papryka, kukurydza. Polać ketchupem.
- Wierzch posypać kapustą pekińską.
- Sałatkę podawać z sosem.
- Całość można również posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Po nałożeniu na talerz, należy wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl