Pierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane? Odpowiedź cię zaskoczy

Pierogi to ważny element Bożego Narodzenia. Są potrawą pracochłonną i zdecydowanie mogą przysparzać problemów amatorom, stąd wiele osób decyduje się na przygotowanie ich z wyprzedzeniem. Co później? Czy sposób mrożenia ma wpływ na smak?

Surowe pierogi na descePierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane?
Źródło zdjęć: © 123RF
44

Pierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane?

Choć każdy ma swój sposób na mrożenie i prawdopodobnie niemal każdy będzie upierał się, że jego metoda jest jedyną słuszną, to tak naprawdę istnieje kilka szkół mrożenia pierogów. Oczywiście podobne zasady dotyczą innych dań mącznych – kopytek, pyz czy klusek śląskich.

Jak więc robić to najlepiej? To zależy.

Mrozić można i pierogi surowe, i ugotowane. Oba sposoby są dobre, jednak należy pamiętać, że pierogi surowe możemy przechowywać w zamrażalniku przez okres około 3 miesięcy, a ugotowane zaledwie kilka tygodni.

Im dłużej pierogi po ugotowaniu leżą w zamrażalniku, tym ciasto będzie mniej smaczne – suche, mało elastyczne i rozpadające się podczas obróbki cieplnej. Niewątpliwym atutem tej metody mrożenia pierogów na święta jest oszczędność czasu.

Po wyjęciu z chłodziarki, pierogi takie wystarczy wrzucić na wrzątek i wyłowić w momencie zagotowania się wody. Podczas Wigilii ten patent sprawi, że nie będziemy musieli stać przy garnku z pierogami, a danie podamy bardzo szybko.

Mrożenie surowych pierogów sprawia, że trzeba je gotować przez kilka minut od momentu, kiedy woda ponownie zawrze. Cała procedura będzie więc nieco bardziej czasochłonna, ale takie pierogi przez długi czas będą smakować niemal ja te świeżo ulepione. Dla perfekcjonistów, a także tych, którzy lubią ulepić po kilkaset sztuk tego przysmaku mrożenie pierogów na surowo będzie lepszą opcją.

Pierogi, które zawsze się udają

Pierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane, a może...?

Pierogi mrozimy surowe lub ugotowane i obie te metody mają swoich zwolenników, obie są także poprawne. Mało kto jednak wie, że jest jeszcze jeden sposób na mrożenie pierogów na święta.

Ten sposób wykorzystujemy podczas mrożenia niektórych warzyw w sezonie letnim, a mianowicie – mrożenie po zblanszowaniu.

Blanszowanie, jako termin stosowany w gastronomii, oznacza krótkie obgotowanie czy też sparzenie produktu wrzątkiem, a następnie – przelanie go zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

W przypadku pierogów metoda ta, z pominięciem ostatniego kroku, również sprawdzi się z powodzeniem.

Pierogi na święta – jak mrozić?

Jak mrozić pierogi na święta, by nie posklejały się i nie rozpadły podczas gotowania? Wystarczy trzymać się jednej, prostej zasady.

Surowe pierogi układamy na blasze i wsuwamy ją do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie pierogi można wyjąć, przełożyć do woreczka strunowego i włożyć ponownie do zamrażalnika.

Podobnie postępujemy z pierogami gotowanymi. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy, a następnie odcedzamy i układamy na blasze. Skrapiamy delikatnie olejem, by uniknąć sklejania pierogów i czekamy, aż zupełnie ostygną. Następnie powtarzamy procedurę mrożenia tak samo jak w przypadku pierogów surowych.

Blanszowanie pierogów pozornie przypomina ich tradycyjne gotowanie, jednak od momentu wrzucenia surowych pierogów na wrzątek nie może minąć więcej niż 30 sekund – po upływie tego czasu pierogi należy wyłowić i ułożyć na blasze. Dalsze kroki są takie same, jak w przypadku mrożenia pierogów ugotowanych.

Pierogi okraszone cebulką
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne