Trwa ładowanie...
d2oh6no
09-04-2020 10:46

Kotlet devolay. Smaczna propozycja na rodzinny obiad

Przepis

De volaille, nazywany przez niektórych kotletem po kijowsku jest popularnym daniem. Króluje w restauracjach i na weselach. Przygotowanie go nie jest trudne. Wypróbujcie przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d2oh6no
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 4 pojedyncze piersi (po 1 na osobę)
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych – majeranek, oregano, tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
  • 100 g masła
  • olej
  • sól
  • biały pieprz
Przepis

Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła i ziół suszonych, soku z cytryny, soli, pieprzu i czosnku robimy masło ziołowe.

Kawałek masła układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlet devolay. Smaczna propozycja na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
Więcej tematów
d2oh6no