Trwa ładowanie...
d3bu27o

Kotlet devolay. Smaczna propozycja na rodzinny obiad

Przepis

De volaille, nazywany przez niektórych kotletem po kijowsku jest popularnym daniem. Króluje w restauracjach i na weselach. Przygotowanie go nie jest trudne. Wypróbujcie przepis z bloga "Gotuj ze mną".

1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kotlet devolay. Smaczna propozycja na rodzinny obiad
Gotuj ze mną
Składniki
  • 4 pojedyncze piersi (po 1 na osobę)
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych – majeranek, oregano, tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
  • 100 g masła
  • olej
  • sól
  • biały pieprz
Przepis

Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła i ziół suszonych, soku z cytryny, soli, pieprzu i czosnku robimy masło ziołowe.

Kawałek masła układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlet devolay. Smaczna propozycja na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3bu27o

Podziel się opinią

2
2
Share
d3bu27o
d3bu27o
d3bu27o
d3bu27o
Więcej tematów
d3bu27o