Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami. Szybki obiad we włoskim stylu
Kurczak nie musi być nudny. Zapiekany z mozzarellą, bazylią i pomidorkami koktajlowymi będzie smakował doskonale. Aby jeszcze bardziej podkręcić to danie, warto dodać kilka suszonych pomidorów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- kilka liści świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 g kuskusu perłowego
Przepis
- Pierś z kurczaka oczyść, wypłucz i osusz. Podziel na dwa filety. Natnij górę piersi, tworząc kieszonki do faszerowania.
- Filety ułóż na foli aluminiowej, natrzyj wyciśniętym czosnkiem, posyp solą, pieprzem wedle uznania.
- W kieszonkach umieść plastry mozzarelli. Całość obłóż świeżymi pomidorkami i świeżymi liśćmi bazylii. Polej oliwą. Folię zawiń i zamknij całość.
- Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-12 min. Po tym czasie otwórz folię i przypiekaj kurczaka kolejne 5 min do lekkiego zarumienienia.
- Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl