Probiotyki w jedzeniu

Choć ich nie widać, są niezbędne dla zdrowia i życia. Probiotyki, bo o nich mowa, to mikroorganizmy, które wspomagają działanie flory bakteryjnej jelit. - Są to specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii, które zasiedlają jelito grube - tłumaczy dietetyczka Barbara Dąbrowska-Górska. - Probiotyki wspierają perystaltykę jelit, umacniają barierę jelitową, a także syntetyzują witaminy z grupy B.

Obraz

/ 10Dobroczynne bakterie

Obraz
© Fotolia

Do grupy tych dobroczynnych mikroorganizmów należą: pałeczki kwasu mlekowego, ziarniaki, bifidobakterie i drożdżaki. Choć nazwy te brzmią trochę przerażająco - bez nich nie jesteśmy w stanie zdrowo funkcjonować. Gdzie znajdziemy najwięcej tych tak cennych dla zdrowia probiotyków?

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Jogurt

Obraz
© 123RF

To prawdziwa kopalnia bakterii mlekowych. W wielkich zakładach do mleka pasteryzowanego dodawane są żywe kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, które hodowane są w specjalistycznych firmach biotechnologicznych. Od ich proporcji zależy smak oraz właściwości jogurtu. Wspomagają nie tylko florę bakteryjną jelit, ale też przywracają równowagę między wszystkimi bakteriami zasiedlającymi nasz organizm. Chronią nas także przed atakami bakterii chorobotwórczych i gnilnych, które mogą być przyczyną powstawania nowotworów, zwłaszcza nowotworu jelita grubego.

/ 10Kombucha

Obraz
© Fotolia

Napój powstaje ze słodkiej herbaty, poddanej fermentacji przez właściwą kombuczę, czyli tzw. grzybek herbaciany (japoński). To galaretowata symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży, która "przerabia" herbatę. Trunek jest lekko gazowany, w zależności od rodzaju herbaty i czasu fermentacji, w smaku przypomina sok jabłkowy lub lekkie wino. Jest też bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz kwasy organiczne - mleczny i octowy. Kombucza nazywana jest też napojem detoksykacyjnym, który wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu.

/ 10Zupa miso

Obraz
© 123RF

Popularne danie kuchni japońskiej również zawiera mnóstwo zdrowych probiotyków. Zupa miso, czyli wywar z tofu i warzyw ma mało kalorii, ale za to sporo protein. Japończycy są zdrowsi od Europejczyków m.in. dzięki swojej diecie, w której ta potrawa jest podstawą. Zawarte w niej probiotyki obniżają na przykład wartość pH w jelitach, co wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza i wapnia, dzięki czemu ryzyko wystąpienia anemii lub osteoporozy jest znacznie mniejsze.

/ 10Kefir

Obraz
© 123RF

Już nasi przodkowie przeczuwali, że w kefirze jest coś zdrowego, co pomaga chociażby na kaca. I mieli rację. Kefir produkowany jest z użyciem ziaren kefirowych pełnych bakterii fermentacji mlekowej i drożdży, które pomagają ratować przetrzebioną przez alkohol florę bakteryjną w żołądku i jelitach. Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal od Medicinal Foods" wynika, że ekstrakt z kefiru zawiera także składniki mające zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworu piersi. Jak wykazali naukowcy, ten napój przyczynia się również do redukcji stanów lękowych. Wpływa na to prawdopodobnie wysoka zawartość magnezu, wapnia i tryptofanu.

/ 10Kiszona kapusta

Obraz
© Fotolia

Nie tylko witamina C, którą znajdziemy w kapuście kiszonej decyduje o tym, że jest to wyjątkowo zdrowy składnik naszej diety. Znajdujące się w kiszonce probiotyki wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelit, hamują rozwój niekorzystnej mikroflory oraz pomagają w lepszym wchłanianiu wapnia, żelaza i cynku.

/ 10Żurek

Obraz
© Fotolia

Ta staropolska zupa to także znakomita skarbnica potrzebnych nam bakterii. Żurek przygotowuje się z zaczynu zrobionego ze sfermentowanej mąki. W czasie tego procesu powstaje mnóstwo bakterii probiotycznych. Probiotyki zawarte w żurku poprawiają ruchy robaczkowe jelit i polepszają przemianę materii, pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądka oraz zapobiegają zakażeniom jelitowym.

/ 10Ogórki kiszone

Obraz
© 123RF

Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej, bakterie mlekowe, powstające w procesie kiszenia ogórków są prawdziwym lekiem na wiele dolegliwości. Dzięki działaniu zawartych w ogórkach bakterii, powstaje w jelitach kwas propionowy, który z kolei przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Dlatego też ogórki kiszone powinny być dodatkiem do wszelkich tłustych potraw, szczególnie mięsnych.

/ 10Mleko sojowe

Obraz
© 123RF

Mleko sojowe fermentowane z udziałem bakterii probiotycznych nie zawiera laktozy, jest więc bezpieczne dla osób, które jej nie tolerują. By poprawić jego smak, dosładza się je naturalnymi substancjami (np. taumatyną) i wzbogaca wapniem. Na rynku można kupić mleko o smakach: neutralnym, waniliowym, owocowym i czekoladowym, zarówno w płynie, jak i w proszku.

10 / 10Czekolada z bakteriami

Obraz
© 123RF

Na koniec ciekawostka. Dobrych kilka lat temu naukowcy z Politechniki Łódzkiej stworzyli czekoladę z kulturami żywych bakterii. Jedna tabliczka takich słodkości zawierała tyle samo dobroczynnych bakterii, co litr jogurtu! Nad wyjątkowo korzystną dla zdrowia czekoladą badacze pracowali aż cztery lata. Wyglądem i smakiem niczym nie różniła się od tradycyjnego wyrobu. Były już plany wprowadzenia jej do sprzedaży, ale... jak dotychczas próżno szukać jej w sklepach.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna