Jak się odżywiać przy wysokim poziomie cholesterolu?

Od dawna wiadomo, że jednym z najpoważniejszych czynników prowadzących do chorób serca jest otyłość, alkohol oraz papierosy. Coraz więcej, ale nadal za mało, mówi się o roli cholesterolu w procesie chorobotwórczym. A to właśnie jego wysoki poziom jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jak to zmienić? Niejednokrotnie wystarczą niewielkie zmiany stylu życia, na przykład rezygnacja ze spożywania niektórych produktów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Nie taki zły cholesterol

Cholesterol kojarzy się nam bardzo źle – w mediach mówi się o nim w kontekście chorób serca. Nie wszyscy jednak wiedzą, że cholesterol to tak naprawdę substancja niezbędna do życia – wchodzi ona bowiem w skład błon komórkowych komórek zwierzęcych, w tym także ludzkich. Poza tym substancja ta bierze aktywny udział w tworzeniu hormonów sterydowych i kwasów żółciowych. Głównym „producentem” cholesterolu jest wątroba (około 60-70 proc.), a resztę dostarczamy sobie wraz z pożywieniem. Niestety, stale utrwalane nawyki żywieniowe sprawiły, że dostarczamy go zdecydowanie za dużo – w tym właśnie tkwi istota problemu. Uważa się, że podwyższony poziom cholesterolu w surowicy krwi znacząco podnosi ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Szczególnie niebezpieczny jest wysoki poziom tzw. złego cholesterolu, czyli frakcji o niskiej gęstości (LDL).

Co jeść?

Aby zredukować poziom cholesterolu we krwi, należy stanowczo ograniczyć spożywanie tzw. tłuszczów nasyconych, których głównym źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Powinny one stanowić niespełna 10 proc. kalorii, jednak u większości ludzi jest to znacznie więcej. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się m.in. w tłustej wieprzowinie, wołowinie, bekonie, kiełbasie, smalcu, mleku pełnotłustym, maśle, śmietanie, a także w większości żółtych serów oraz serach pleśniowych. Tłuszcze nasycone należy zastąpić tymi nienasyconymi, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Substancje te zawarte są głównie w tłuszczach roślinnych, a także w ich przetworach, takich jak Flora pro.activ. Warto również zadbać o inne aspekty zdrowej diety, np. o spożywanie zdrowszych zamienników popularnych produktów, np. pieczywo białe z powodzeniem można zastąpić pieczywem pełnoziarnistym czy chrupkim. Warto również zwiększyć spożycie oliwy oraz
olejów roślinnych a także produktów sojowych, np. firmy Sante czy Alpro.

Obraz

(fot. Materiały prasowe)

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie