Winogrona zabijają komórki białaczki
Ekstrakt z nasion winogron powoduje, że komórki białaczki hodowane w laboratorium popełniają samobójstwo (podlegają procesowi apoptozy) - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Clinical Cancer Research".
Ekstrakt z nasion winogron powoduje, że komórki białaczki hodowane w laboratorium popełniają samobójstwo (podlegają procesowi apoptozy) - informują naukowcy z USA na łamach pisma „Clinical Cancer Research".
Dane epidemiologiczne wskazują, że jedzenie owoców i warzyw pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów. Dotychczas zaobserwowano wpływ wyciągu z nasion winogron na wiele hodowlanych linii komórek nowotworowych - raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka i prostaty; ale nikt nie badał jeszcze działania nasion tych owoców na nowotwory krwi.
Xianglin Shi z University of Kentucky wraz z kolegami badał działanie różnych dawek komercyjnie dostępnego ekstraktu z nasion winogron na komórki białaczki i normalne komórki nienowotworowe.
Autorzy pracy odkryli, że aż 76 procent komórek białaczki umiera po 24 godzinach działania wyciągu z nasion winogron. Jednocześnie ekstrakt nie wpływał na przeżywalność prawidłowych komórek w hodowli. Naukowcy dowiedli też, że wyciąg z nasion winogron aktywuje w komórkach nowotworowych białko JNK, które kieruje komórki na drogę apoptozy.
- Takie wyniki badań sugerują, że wyciąg z nasion winogron może być stosowany jako sposób zapobiegania lub wspomagania leczenia nowotworów - mówi główny autor pracy, doktor Xianglin Shi. - Wszyscy szukają środka, który zabija komórki rakowe, nie uszkadzając przy tym normalnych zdrowych komórek; ekstrakt z pestek winogron spełnia to wymaganie - dodaje naukowiec.
Jednocześnie badacz podkreśla, że wyniki doświadczeń jego grupy są na razie wstępne.
- To zbyt wcześnie, żeby skłaniać ludzi do jedzenia dużych ilości winogron, ich pestek czy skórek w celu zwalczenia raka - podsumowuje Shi.
(PAP)
fot. sxc.hu