Trwa ładowanie...

Rozmaryn - właściwości i zastosowanie

Rozmaryn dodaje się do potraw mięsnych, a gałązek używa się zamiast patyczków do szaszłyków. Poprawia odporność i trawienie oraz działa przeciwbólowo.

Rozmaryn - właściwości i zastosowanieŹródło: Shutterstock.com
d3rdagf
d3rdagf

Rozmaryn – właściwości

Wiecznie zielony rozmaryn lekarski, symbol miłości, wierności i lojalności, dodawany jest do potraw w postaci świeżej i suszonej. Pochodzi znad Morza Śródziemnego, można go jednak z powodzeniem założyć ogródek na parapecie. Rozmaryn stosuje się jednak nie tylko w kuchni. Jakie działanie ma rozmaryn:

  • przeciwbólowe, dzięki zawartości m.in. rozmarycyny zapobiega bólom głowy i migrenom,
  • odżywiające serce (podnosi ciśnienie, przyspiesza krążenie),
  • odżywiające mózg i układ nerwowy – rozmaryn pomaga poprawić pamięć, przy bezsenności, depresji, nerwowości, w stanach wyczerpania,
  • przeciwcukrzycowe – podnosi poziom insuliny i obniża zawartość glukozy we krwi,
  • poprawiające trawienie, pobudzające apetyt, łagodzące wzdęcia, redukujące gazy w jelitach, wzmagające pracę wątroby i trawienie tłuszczów, chroni przed wrzodami żołądka,
  • ochronne przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego, prowadzącego do powikłań cukrzycowych,
  • wzmacniające odporność,
  • przeciwzapalne,
  • antynowotworowe,
  • przynoszące ulgę i odświeżenie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i katarze,
  • rozgrzewające, pobudzające krążenie, łagodzące bóle reumatyczne i mięśniowe,
  • przeciwutleniające – rozmaryn odmładza i wygładza zmarszczki,
  • pozytywne na zdrowie ludzkich oczu – rozmaryn chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Rozmaryn – zastosowanie jako przyprawa

Rozmaryn ma dość intensywny smak i zapach, korzenny, delikatnie gorzki i sosnowy, przypominający połączenie mięty i imbiru. Suszenie rozmarynu sprawia, że traci on część aromatu i łagodnieje. Z rozmarynu robi się pyszne wino, piwo, herbatę oraz napar. Herbatkę rozmarynową studzi się, przelewa do atomizera z sokiem z cytryny i używa jako spray'u odstraszającego komary, mole oraz kleszcze.

d3rdagf

W kuchni, zwłaszcza śródziemnomorskiej i meksykańskiej, liście oraz kwiaty rozmarynu stosuje się przede wszystkim jako przyprawę. Nadaje niepowtarzalny aromat takim mięsom, jak drób, cielęcina, wieprzowina, mięso z królika, dziczyzna oraz jagnięcina.

Warto wzbogacać rozmarynem potrawy z ryb, ryżu, ziemniaków, makaronu, roślin strączkowych, zupy, gulasze warzywne. Sprawdzi się również jako dodatek do kremowych serów i twarogów do smarowania pieczywa, składnik dressingów do sałatek, marynat, sosów do zapiekanek oraz jako posypka do kanapek. Można go także mrozić – rozmaryn zachowa wówczas swój intensywny smak.

Gałązek rozmarynu używa się także zamiast patyczków do szaszłyków – dodatkowo ciekawie aromatyzują potrawę i pięknie wyglądają. Wystarczy przygotować mięso, warzywa i owoce pokrojone w duża kostkę i można je nabijać na gałązki rozmarynu od ich dolnej strony.

Ponadto rozmarynu używa się do naparów i płukanek do ciemnych włosów oraz dodaje się go do kosmetyków przeciwzmarszczkowych i antycellulitowych oraz do kąpieli. Płukanki i różnego rodzaju olejki z rozmarynu skutecznie chronią również przed wypadaniem włosów.

d3rdagf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
Więcej tematów