Produkty, które zapobiegną depresji
Zły nastrój? Jesienno-zimowe klimaty nie napawają optymizmem. Ale jest wiele sposobów na walkę z chandrą i przygnębieniem. Jednym z nich jest odpowiednio skomponowana dieta. Związek złego odżywiania z obniżeniem nastroju to nie fanaberie, ale fakty.
Dieta na dobry humor
Alicja Wałdoch, dietetyk: - Wspomaganie dietetyczne w leczeniu i zapobieganiu depresji ma ogromne znaczenie. Ważne, aby wybierane produkty były źródłem witamin wspomagających układ nerwowy, głównie D, E i z grupy B, a także drogocennego kwasu tłuszczowego omega-3. Ponadto zawsze należy pamiętać o odpowiedniej ilości wody, dzięki niej pozbywamy się toksyn z organizmu.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl
Produkty pełnoziarniste
Częstym błędem w ustalaniu diety jest rezygnowanie z węglowodanów. O ile dobrze jest, kiedy unikamy węglowodanów prostych, te złożone mają ogromne znaczenia dla naszego zdrowia, w tym w szczególności nastroju. Są one źródłem witamin z grupy B, E, kwasu foliowego oraz błonnika. Do obiadu sięgnij po ciemny ryż - ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu unikniesz wahania poziomu cukru, a co za tym idzie, wahania nastroju. Na śniadanie zjedz kanapki z pełnoziarnistego pieczywa albo owsiankę - pomogą zachować stabilny nastrój i dadzą energię do działania na cały dzień.
Ciemnozielone warzywa liściaste
O tym, że owoce i warzywa mają dużo cennych witamin i minerałów nie trzeba nikogo przekonywać. Nie powinno więc ich zabraknąć na talerzu, jeśli chcemy dbać o stabilność nastroju. W szczególności cenne są w tym przypadku ciemne warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak czy brukselka. Są bogatym źródłem magnezu oraz witamin z grupy B i E. Dostarczają również kwas foliowy, który wpływa dodatnio na pracę mózgu i systemu nerwowego, poprawiając nastrój.
Tłuste ryby
Są bogatym źródłem kwasów omega-3. Jak pokazują badania, u osób z depresją niejednokrotnie obserwuje się niski poziom kwasu tłuszczowego EPA. Uczestnicy badania, którzy przyjmowali 1 gram oleju z ryb dziennie, zanotowali spadek takich symptomów jak lęk, problemy ze snem, smutek, myśli samobójcze czy spadek popędu płciowego aż o 50 proc. Jeśli dokucza ci zły nastrój, tuńczyk i łosoś powinny zagościć na twoim talerzu.
Orzechy
Są jednym z najcenniejszych produktów zawierających dużą dawkę składników na poprawę humoru. Dzięki dużej zawartości białka dodają energii. Witamina E pomaga zwalczać objawy stresu, natomiast zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe są często zalecane przez specjalistów w wspomaganiu leczenia objawów depresji.
Banany
Banany zawierają tryptofan, aminokwas, który w efekcie przemian jest przetwarzany między innymi na serotoninę - neuroprzekaźnik, który odpowiada za dobry nastrój. Niestety musimy dostarczać go wraz z pożywieniem, gdyż nie jest on syntetyzowany w organizmie człowieka.
Miód
Miód jest doskonałym środkiem, który pomaga regenerować siły psychiczne. Szczególnie poleca się ten lawendowy i walerianowy, gdyż oprócz kojących właściwości, zawiera dużo olejków eterycznych, które wyciszają układ nerwowy. Z miodem jednak trzeba uważać, bo zwarty w nim cukier, spożywany w nadmiarze, może wpłynąć na wahania nastroju. Najlepiej sięgnąć po niego z rana, kiedy mamy jeszcze przed sobą cały dzień na spalenie kalorii. Warto dodać go do pożywnej owsianki z owocami, nada jej walorów smakowych i odżywczych.
Nabiał
Jaja, mleko, sery żółte odgrywają ważną rolę w diecie antydepresyjnej. Zawarty w nich wapń, oprócz tego, że wzmacnia zęby i kości, odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych. Ponadto produkty nabiałowe są źródłem cennych białek, które odgrywają znaczącą rolę w produkcji hormonów i neuroprzekaźników. Jednym z aminokwasów dostarczanych przez żółte sery jest tryptofan. Nabiał jest również źródłem witamin z grupy B, a także D i A, które mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego.
Gorzka czekolada
Jeśli ktoś wątpi jeszcze w uzależniającą moc słodyczy, wątpliwości rozwieją naukowe badania. Potwierdzają one, że jedzenie czekolady zwiększa poziom anandamidu, neurotransmitera, który odpowiada za uczucie euforii. Jedna, dwie kostki gorzkiej czekolady mogą być małym odstępstwem od diety. Wybierajmy jednak tę najlepszej jakości, o minimalnej zawartości kakao 70 proc.
Rośliny strączkowe
Są nieocenionym źródłem witamin z grupy B, które wpływają na energetyczną przemianę materii, dzięki czemu zapewniają aktywność i korzystnie działają na właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego. Co więcej nasiona roślin strączkowych, dzięki zawartych w nich włóknach rozpuszczalnych, stabilizują poziom cukru we krwi, a to nie tylko pomoże zapobiec cukrzycy, ale również wahaniom nastroju, za które niejednokrotnie odpowiada niestabilny poziom cukru.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl