Soki z warzyw - nie tylko z marchewki i buraka
Soki warzywne to znakomite źródło witamin i mikroelementów. Polecane są przy wszelkiego rodzaju dietach, powinny być nieodłącznym elementem codziennych posiłków. Znakomicie gaszą pragnienie latem, a zimą dodają energii i, co bardzo ważne, nie tuczą.
Źródło witamin i mikroelementów
Soki warzywne to znakomite źródło witamin i mikroelementów. Polecane są przy wszelkiego rodzaju dietach, powinny być nieodłącznym elementem codziennych posiłków. Znakomicie gaszą pragnienie latem, a zimą dodają energii i, co bardzo ważne, nie tuczą. Soki warzywne wspomagają również oczyszczanie organizmu - pomagają usuwać toksyny, wspomagają przemianę materii. Słowem - samo zdrowie.
Warto przygotować je samemu, najlepiej z warzyw z przydomowego ogródka lub z uprawy ekologicznej. Sokowirówka to niewielki wydatek, który pozwoli na przygotowywanie znakomitych napojów dla całej rodziny. Najbardziej popularne są soki z marchwi (często z dodatkiem jabłka), buraków czy z pomidorów. Jednak napoje z wielu innych warzyw są równie smaczne i zdrowe. W dodatku różne soki pomagają na różne dolegliwości. Sprawdźmy, jak działają.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Rzodkiewka
Wczesną wiosną pojawiają się na straganach nasze, polskie rzodkiewki. Najlepiej jeść je na surowo, ale można także przygotować sok. Wyciśnięta rzodkiewka zawiera mnóstwo witaminy C, więc wspomaga organizm w walce z wczesnowiosennymi chorobami. Sok zawiera magnez, więc działa kojąco w sytuacjach stresowych, gdy musimy skupić się na nauce lub pracy, pomaga również obniżyć ciśnienie tętnicze.
Sok ze szpinaku
Zmiksowane liście szpinaku nie zawsze wyglądają zachęcająco, ale to niesamowity napój. Szpinak zawiera sporo żelaza, więc osoby, które mają problemy z anemią, powinny pić go regularnie. Sok z tego warzywa polecany jest również dzieciom, bo wzmacnia kości i zęby.Skuteczny jest też jest w leczeniu chorób dziąseł. Jednocześnie pomaga usunąć zalegające w organizmie toksyny.
Sok z pora
Zamiast tabletek z kwasem foliowym warto wypić pół szklanki soku z pora. Warzywo to bowiem zawiera bardzo dużo tej substancji, zalecanej np. kobietom w ciąży. Sok zawiera również mnóstwo potasu, który obniża ciśnienie krwi. Korzystnie wpływa na cerę, ponieważ zawiera witaminę C. Żelazo zawarte w porach pomaga w walce z anemią, a wapń pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji kości i zębów.
Sok z dyni
Pomarańczowy sok z dyni zawiera więcej beta-karotenu niż popularny sok marchewkowy, wspaniale poprawia więc koloryt skóry. Jednak ze względu na beta-karoten nie powinno się go pić zbyt często. Szklanka napoju 3 razy w tygodniu zdecydowanie wystarczy. Sok dyniowy zawiera również bardzo dużo dobrze przyswajalnych cukrów, które dodają nam energii. Jest również naturalnym środkiem przeciwbólowym i uspokajającym. Warto wyciskać sok z dyni w przypadku gorączki lub stresu - jest bardzo skuteczny.
Sok ze świeżej kapusty
Kapuściany sok to podstawa wielu diet. Zawarte w kapuście związki znakomicie oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają spalanie tłuszczu. Sok pomaga przy problemach żołądkowych, poprawia trawienie, a w dodatku zawiera bardzo dużo witaminy C i siarki, która działa doskonale na włosy i paznokcie. Jedynym minusem są wzdęcia. Jeśli więc mamy do nich skłonności, powinniśmy ostrożnie dawkować ten napój.
Sok z ogórków
Zawierające mnóstwo wody ogórki są naturalnym środkiem moczopędnym. Sok ogórkowy znakomicie gasi również pragnienie i pomaga w trawieniu, a dzięki zawartości potasu skutecznie obniża ciśnienie. To także idealny napój dla osób, które mają problemy z cerą - znakomicie wspomaga leczenie np. trądziku, pomaga w likwidacji wyprysków.
Sok z czosnku
Sok z czosnku dawkujemy ostrożnie, łyżeczkami. Trudno sobie bowiem wyobrazić, ile główek czosnku trzeba byłoby wycisnąć, by uzyskać szklankę tego zdrowego napoju. Warto jednak się poświęcić, bo bomba witaminowa zawarta w tym napoju jest ogromna. Sok czosnkowy pomaga walczyć z bólem, jest idealny w przypadku przeziębienia, działa wykrztuśnie. Warto go pić przed snem, bo uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Czosnek w płynie jest również pomocny w leczeniu chorób serca i wzmacnianiu naczyń krwionośnych.
Sok z selera naciowego
Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego "eliksiru", wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera też witaminy z grupy B.
Sok z ziemniaków
To chyba najbardziej nietypowe wykorzystanie królujących na naszych stołach warzyw. Sok z ziemniaków od wieków stosowany był jako lek na choroby żołądka. Naukowcy sprawdzili, co zawiera ten produkt. Otóż znajdziemy w nim związki, które niszczą bakterie wywołujące np. wrzody żołądka. Sok z ziemniaków działa również jak lek przeciwbólowy i wspomaga trawienie. Powinniśmy go pić w czasie odchudzania, zmniejsza bowiem apetyt.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl