WAŻNE
TERAZ

Awionetka spadła koło boiska, wewnątrz dwa ciała

Zakwas z buraków - walory kulinarne i prozdrowotne

Wzmacnia układ krwionośny i poprawia pracę mózgu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Zakwas z buraków jest produktem, który coraz częściej gości na sklepowych półkach oraz na polskich stołach. W czasie, gdy większość osób powraca do naturalnych metod wspierania zdrowia organizmu stał się on istnym hitem! W okresie świąt Bożego Narodzenia służy do podkreślania smaku barszczu czerwonego dla osób, które nie korzystają z tak zwanych “zup z torebki”. Przyda się także jako remedium na bóle głowy po sylwestrowych hulankach. Najważniejszy jest fakt, że tego typu zakwas bez większego zachodu przygotujemy samodzielnie w domu.

Zakwas buraczany dodany do barszczu podkreśli jego wyjątkowy smak

Większość z nas barszcz czerwony przygotowuje głównie na Wigilię. Wiele osób jednak barszczyk przyrządza także w ciągu roku jako jedno ze standardowych dwóch dań obiadowych. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ barszcz uchodzi za bardzo zdrową i łatwą w przygotowaniu zupę. Aby uzyskać pyszny wywar potrzebujesz włoszczyzny, buraków oraz kilku standardowych przypraw takich jak ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy oraz cukier. Niektórzy dla podkreślenia smaku dodają także ocet jabłkowy pod koniec gotowania, a tekże wywar z suszonych grzybów i oczywiście szklankę zakwasu buraczanego!

Jak samodzielnie przygotować zakwas buraczany?

Aby uświadomić prostotę wykonania zakwasu przedstawimy pokrótce proces jego przygotowania: buraczki należy umyć i pokroić, a następnie włożyć do słoika. Do całości najlepiej dodać kawałeczek prawdziwego chleba razowego, a na końcu zalać wszystko letnią wodą. Słoik należy zakryć w taki sposób, aby miał dostęp do powietrza, więc najlepiej okryć go czystą ściereczką. Po około 4 do 7 dni otrzymujemy gotowy zakwas, który możemy zużyć od razu. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ jeśli przelejesz go do butelek lub słoików, które szczelnie zamkniesz Twój zakwas zachowa świeżość nawet przez kilka następnych miesięcy! A wtedy możesz go wykorzystywać codziennie jako wspaniały suplement o wielu walorach prozdrowotnych.

Właściwości zakwasu buraczanego

Jak wszystkie prawdziwe kiszonki buraki mają niezrównaną wartość dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim są bogate w największą ilość szczepów bakterii probiotycznych, zdecydowanie większą niż w probiotykach, które kupisz w aptece. Bakterie probiotyczne są podstawą zdrowia każdego z nas. Bardzo często zdarza się sytuacja, kiedy nagminnie chorujemy i faszerujemy się antybiotykami przez co doprowadzamy do wyniszczenia także “dobrych bakterii”, które dbają o równowagę w organizmie. Efektem brania antybiotyków staje się więc błędne koło, gdy jedna choroba goni drugą, a my za każdym razem ratujemy się antybiotykami. Należy pamiętać, że po każdej antybiotykoterapii należy uzupełnić poziom dobrych bakterii probiotycznych. Pomoże Ci w tym właśnie codzienne picie zakwasu buraczanego. Polecamy nie przesadzać z ilością, ponieważ spożywane w nadmiarze mogą skutkować "rewolucją żołądkową".

Prawdopodobnie codzienne picie zakwasu uwolni Cię od przymusu brania antybiotyków, ponieważ wspaniale wspomogą one Twoją odporność. Co jeszcze zyskasz pijąc codziennie zakwas z buraków?

• oczyścisz swój organizm z toksyn,
• uregulujesz pracę swoich jelit,
• zapobiegniesz anemii,
• wspomożesz profilaktykę nowotworów,
• zneutralizujesz uczucie zmęczenia,
• dzięki neutralizacji wolnych rodników oraz bogactwie witamin będziesz wyglądać młodziej i poczujesz się rześko.

Jego właściwości prozdrowotne mówią same za siebie. Zatem kupujmy buraki i... do dzieła.

Patrycja Gruszecka

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne