To warzywo chroni przed nowotworem. Przekonaj swoje dzieci do brukselki
Kapusta brukselska
Prawdziwą nazwą brukselki jest kapusta brukselska. Powstała jako wynik skrzyżowania jarmużu z kapustą. Nie należy ona do przysmaków naszych pociech. Poniżej zamieszczamy 5 powodów, dla których warto przekonać swoje dziecko do polubienia tej małej kapustki. To prawdziwa kopalnia witamin.
Pochodzi z Belgii. Jej nazwa nawiązuje do stolicy tego kraju. Największymi producentami warzywa są Holandia, Niemcy i Wielka Brytania. Jest to roślina dwuletnia. Obecnie w Lidlu jest w promocji. Za kilogram brukselki zapłacimy niecałe 7 złotych.
Prawdziwa bomba witaminowa
Brukselka zaliczana jest do warzyw, które posiadają wyjątkowo wiele właściwości prozdrowotnych. To kopalnia witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Warto uwzględnić ją w diecie szczególnie jesienią.
Ochrona przed nowotworami
Brukselka dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy oraz glukozynolanów, czyli substancji, które skutecznie chronią przed rakiem piersi, prostaty, płuc czy żołądka. W tym małym warzywie znajdziemy również izotiocyjaniany, czyli związki, które eliminują substancje rakotwórcze z organizmu i redukują ryzyko wystąpienia zawału serca.
Poprawia trawienie
Brukselka to źródło błonnika, dzięki któremu nasz układ trawienny lepiej funkcjonuje. Jest jednym z najbardziej sycących, a jednocześnie niskokalorycznych warzyw. W 100 g jest tylko ok. 40 kalorii i ok. 4-5 g błonnika, czyli nawet 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Tym daniem przekonasz swoje dzieci do brukselki
Brukselka zapiekana z serem
Składniki: 1 kg brukselki, 1/3 kostki masła, 2 łyżki bułki tartej, 3/4 kostki sera żółtego, sól
Przepis: Brukselkę oczyścić, wrzucić do osolonej wody i ugotować na pół twardo. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim bułkę tartą. Polać nią naszą brukselkę. Posypać na wierzchu startym żółtym serem i włożyć do piekarnika. Zapiekać do roztopienia i zarumienienia się sera.