Trwa ładowanie...

Brukselka - jak ją przygotować? Kilka sprawdzonych pomysłów

Jesienią i zimą smakuje najlepiej, a po przymrozkach nabiera nawet jeszcze więcej walorów kulinarnych. Odpowiednio przyrządzona brukselka może być bazą pysznych potraw, w dodatku małe kapustki dostarczają potężnej dawki cennych dla zdrowia składników odżywczych, wykazujących m.in. działanie antynowotworowe.

Odpowiednio przyrządzona brukselka jest pysznaOdpowiednio przyrządzona brukselka jest pysznaŹródło: 123RF
d4detro
d4detro

Grillowana brukselka

Sezon plenerowego grillowania dobiega końca, ale tę pyszną przekąskę możemy przygotować również w domu, korzystając z elektrycznego grilla lub po prostu piekarnika.

Zadanie jest bardzo proste. Brukselkę pozbawiamy zewnętrznych, zwiędłych listków, po czym gotujemy w lekko osolonym wrzątku, bez przykrycia, około 5-8 minut. Nie należy przetrzymywać jej w wodzie zbyt długo, ponieważ straci kolor, stanie się gąbczasta i gorzka. Po przestudzeniu każdą kapustkę obtaczamy w zalewie z oliwy, czosnku, sproszkowanego selera, soli i pieprzu, umieszczamy na ruszcie i rumienimy z każdej stront, przez 10-12 minut. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Brukselka z szynką parmeńską

Małe kapustki świetnie komponują się z rodzimym boczkiem, ale równie smacznym dodatkiem do brukselki jest szynka parmeńska. Jak przyrządzić prostą i smaczną przekąskę?

Właściwości zdrowotne brukselki

Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

d4detro

Zupa z brukselki

Znakomity pomysł na jesienny obiad. Tym bardziej, że przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.

30-40 dag świeżej brukselki czyścimy, pozbawiamy zwiędłych liści i płuczemy. Włoszczyznę zalewamy 2-3 szklankami rosołu drobiowego i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, po kwadransie dodając brukselkę. Następnie kilka kapustek wyjmujemy, resztę miksujemy na dość gładką masę. Mieszamy mąkę (łyżka) z masłem (2 łyżki), rozprowadzamy ciepłą zupą, po czym dodajemy do garnka, zagotowujemy. Śmietanę (pół szklanki) mieszamy z żółtkiem, dolewamy trochę zupy, mieszamy i dodajemy do garnka, tym razem już nie gotując. Doprawiamy pieprzem i solą, serwujemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Do każdego naczynia dorzucamy ugotowaną brukselkę.

Brukselka w cieście

Specjał, który świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Można go podać na obiad, sprawdzi się również podczas domowego przyjęcia.

Pół kilograma brukselki oczyszczamy, opłukujemy i na pół godziny zalewamy mlekiem, dzięki czemu pozbędziemy się nieprzyjemnego aromatu. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut, po czym studzimy. 15 dag mąki przesiewamy do naczynia, dodajemy trzy jajka, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy trzepaczką powoli dolewając szklankę jasnego piwa. W tak przygotowanym cieście obtaczamy brukselkę i smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu.

Brukselka 123RF
Źródło: 123RF

Brukselka zapiekana pod beszamelem

Szukasz pomysłu na smaczny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się w jesienny dzień? Oto nasza brukselkowa propozycja…

d4detro

Świeżą brukselkę (40 dag) myjemy i gotujemy 8-10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło (12 dag) rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, na małym ogniu, co pewien czas mieszając, by się nie przypaliło. Dosypujemy mąkę pszenną (10 dag) i prażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy składniki dobrze się połączą i uzyskamy bladą zasmażkę, zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy lekko podgrzane mleko (600 ml), cały czas ubijając sos trzepaczką. Masa musi być aksamitna, bez grudek. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos jeszcze chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia.

Brukselkę odcedzamy, osączamy, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, gdy wierzch się ładnie zarumieni.

Koktajl z brukselki

Brukselkę, podobnie jak inne odmiany kapusty, możemy z powodzeniem spożywać także na surowo. Choćby pod postacią pożywnego, energetycznego koktajlu.

d4detro

Przygotowanie pysznego napoju nie jest trudne. Po prostu wystarczy zmiksować kilka brukselek z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkiem oraz gruszką, bananem i wodą mineralną (pół szklanki). Koktajl możemy doprawić szczyptą cynamonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj