Trwa ładowanie...
d1jgapg

Brukselka - jak ją przygotować? Kilka sprawdzonych pomysłów

Jesienią i zimą smakuje najlepiej, a po przymrozkach nabiera nawet jeszcze więcej walorów kulinarnych. Odpowiednio przyrządzona brukselka może być bazą pysznych potraw, w dodatku małe kapustki dostarczają potężnej dawki cennych dla zdrowia składników odżywczych, wykazujących m.in. działanie antynowotworowe.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Odpowiednio przyrządzona brukselka jest pyszna
Odpowiednio przyrządzona brukselka jest pyszna (123RF)
d1jgapg

Grillowana brukselka

Sezon plenerowego grillowania dobiega końca, ale tę pyszną przekąskę możemy przygotować również w domu, korzystając z elektrycznego grilla lub po prostu piekarnika.

Zadanie jest bardzo proste. Brukselkę pozbawiamy zewnętrznych, zwiędłych listków, po czym gotujemy w lekko osolonym wrzątku, bez przykrycia, około 5-8 minut. Nie należy przetrzymywać jej w wodzie zbyt długo, ponieważ straci kolor, stanie się gąbczasta i gorzka. Po przestudzeniu każdą kapustkę obtaczamy w zalewie z oliwy, czosnku, sproszkowanego selera, soli i pieprzu, umieszczamy na ruszcie i rumienimy z każdej stront, przez 10-12 minut. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

d1jgapg

Brukselka z szynką parmeńską

Małe kapustki świetnie komponują się z rodzimym boczkiem, ale równie smacznym dodatkiem do brukselki jest szynka parmeńska. Jak przyrządzić prostą i smaczną przekąskę?

Właściwości zdrowotne brukselki

Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

d1jgapg

Zupa z brukselki

Znakomity pomysł na jesienny obiad. Tym bardziej, że przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.

30-40 dag świeżej brukselki czyścimy, pozbawiamy zwiędłych liści i płuczemy. Włoszczyznę zalewamy 2-3 szklankami rosołu drobiowego i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, po kwadransie dodając brukselkę. Następnie kilka kapustek wyjmujemy, resztę miksujemy na dość gładką masę. Mieszamy mąkę (łyżka) z masłem (2 łyżki), rozprowadzamy ciepłą zupą, po czym dodajemy do garnka, zagotowujemy. Śmietanę (pół szklanki) mieszamy z żółtkiem, dolewamy trochę zupy, mieszamy i dodajemy do garnka, tym razem już nie gotując. Doprawiamy pieprzem i solą, serwujemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Do każdego naczynia dorzucamy ugotowaną brukselkę.

Brukselka w cieście

Specjał, który świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Można go podać na obiad, sprawdzi się również podczas domowego przyjęcia.

d1jgapg

Pół kilograma brukselki oczyszczamy, opłukujemy i na pół godziny zalewamy mlekiem, dzięki czemu pozbędziemy się nieprzyjemnego aromatu. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut, po czym studzimy. 15 dag mąki przesiewamy do naczynia, dodajemy trzy jajka, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy trzepaczką powoli dolewając szklankę jasnego piwa. W tak przygotowanym cieście obtaczamy brukselkę i smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu.

 123RF
(123RF)

Brukselka zapiekana pod beszamelem

Szukasz pomysłu na smaczny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się w jesienny dzień? Oto nasza brukselkowa propozycja…

d1jgapg

Świeżą brukselkę (40 dag) myjemy i gotujemy 8-10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło (12 dag) rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, na małym ogniu, co pewien czas mieszając, by się nie przypaliło. Dosypujemy mąkę pszenną (10 dag) i prażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy składniki dobrze się połączą i uzyskamy bladą zasmażkę, zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy lekko podgrzane mleko (600 ml), cały czas ubijając sos trzepaczką. Masa musi być aksamitna, bez grudek. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos jeszcze chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia.

Brukselkę odcedzamy, osączamy, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, gdy wierzch się ładnie zarumieni.

Koktajl z brukselki

Brukselkę, podobnie jak inne odmiany kapusty, możemy z powodzeniem spożywać także na surowo. Choćby pod postacią pożywnego, energetycznego koktajlu.

d1jgapg

Przygotowanie pysznego napoju nie jest trudne. Po prostu wystarczy zmiksować kilka brukselek z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkiem oraz gruszką, bananem i wodą mineralną (pół szklanki). Koktajl możemy doprawić szczyptą cynamonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1jgapg

Podziel się opinią

Share
d1jgapg
d1jgapg
Więcej tematów