Makaron z pesto ze szpinaku i jarmużu oraz chrupką brukselką

Ten szybki i prosty makaron podaje się z pesto z jarmużu i szpinaku wraz z pyszną, chrupiącą brukselką, która dodaje do dania zastrzyk roślinnej mocy. To naprawdę przepyszna kombinacja, która jest sycąca i pełna smaku!

Makaron z pesto ze szpinaku i jarmużu oraz chrupką brukselkąMakaron z pesto ze szpinaku i jarmużu oraz chrupką brukselką
oprac. Katarzyna Gileta

Brukselka:

  • 1 szklanka szatkowanej brukselki
  • 1½ łyżeczki oliwy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 ½ szklanki suchego makaronu penne z brązowego ryżu lub innego bezglutenowego makaronu

Pesto:

  • 1½ szklanki świeżego szpinaku
  • 1½ szklanki siekanych liści jarmużu pozbawionych łodyg
  • 2 łyżki nerkowców
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka czosnku przepuszczonego przez praskę
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • W miseczce wymieszaj brukselkę, oliwę, sól i pieprz do smaku. Rozprowadź całość po przygotowanej blaszce i piecz przez 10–15 minut, aż brukselka stanie się chrupka.
  • W międzyczasie dodaj makaron oraz szczyptę soli do gotującej się wody i wymieszaj. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując ½ szklanki wody, i przełóż go z powrotem do garnka.
  • Połącz w malakserze szpinak, jarmuż, ¼ szklanki wody, w której gotował się makaron, nerkowce, bazylię, oliwę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszaj aż do powstania gładkiej pasty. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody, w której gotował się makaron, po łyżeczce, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
  • Dodaj pesto do garnka z makaronem i wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Spróbuj i jeśli trzeba, dopraw do smaku.
  • Podawaj makaron wraz z chrupką brukselką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja