Jesteś w ciąży? Jedz zielone. Dzięki temu twoje dziecko uniknie poważnej choroby
Najsmaczniejszy sposób na profilaktykę astmy – jedzenie zielonych warzyw. Badania pokazują, że jeśli nie oszczędzamy sobie tych zdrowych pyszności w pierwszych miesiącach ciąży, nasze dziecko najpewniej uniknie poważnej choroby.
Brokuły, szpinak, kapusta, kiełki, jarmuż – niech te warzywa wypełnią twój jadłospis. Zwłaszcza jeśli jesteś w pierwszym trymestrze ciąży.
Zespół Narodowego Instytutu Badań nad Zdrowiem i Rozwoju Dziecka w Tokio przebadał 310 dzieci, których mamy w czasie ciąży wypełniały kwestionariusze dotyczące własnej diety. Dzieci były wówczas tuż po drugich urodzinach. Sprawdzono, czy występują u nich objawy astmy. Wyniki okazały się bardzo czytelne – dzieci, których mamy nie żałowały sobie w ciąży zielonych warzyw liściastych o 52 proc. rzadziej wykazywały się tak zwanym świszczącym oddechem.
Kluczowy okazał się nie tylko rodzaj warzyw, lecz czas, w którym kobiety po nie sięgały. Zaskakująco dobre wyniki badań miały tylko te dzieci, których mamy jadły "zielone" we wczesnym stadium ciąży. To właśnie pierwszy trymestr jest decydującym dla rozwoju dziecka okresem.
W Wielkiej Brytanii na astmę cierpi ponad milion dzieci. Na wyspach wskaźniki tej choroby należą do najwyższych w Europie. Każdego dnia z powodu astmy umierają tam średnio trzy osoby. Jako powody tak częstych zachorowań u dzieci podaje się przede wszystkim złą dietę kobiet ciężarnych. Wrogiem okazuje się, jak zwykle, cukier. Naukowcy z Queen Mary University w Londynie stwierdzili, że dzieci są dwukrotnie bardziej narażone na astmę, jeśli ich mamy zjadły w ciąży duże ilości białej słodyczy.
Okazuje się, że astma alergiczna wywoływana przez kurz, sierść oraz pyłki roślin występuje o 101 proc. częściej u siedmiolatków, których mamy nie żałowały sobie w ciąży słodyczy.
Zobacz też: Skutki braków witaminy D w ciąży
Źródło: dailymail.co.uk