WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Brukselka w panierce z bułki tartej. Koszmar dzieciństwa w pysznym wydaniu

Odpowiednio przyrządzona brukselka nie będzie ani gorzka, ani twarda. Podana w maślanej panierce z podsmażonym boczkiem posmakuje nawet największym niejadkom. Sięgajmy po nią jak najczęściej. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych.

Smażona brukselka z bułką tartą
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

100 g małych kapustek zapewnia nam 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której w tym warzywie jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy tam także sporo innych witamin: E, K, a także przedstawicieli grupy B. Brukselka zawiera też mnóstwo błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Brukselka sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do dania głównego. Niektórych odstrasza jednak jej gorzkawy smak. Aby zniwelować tę gorycz, wystarczy pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania. Do wody dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy brukselkę i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Nie dłużej, ponieważ stanie się niesmaczna.

Składniki: 0,5 kg brukselki, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki klarowanego masła, 100 g parzonego boczku w plastrach, 1 łyżka soku z cytryny, sól i cukier.
Przygotowanie: brukselkę oczyść i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, soli i cukru. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą i lekko podsmaż, aż stanie się rumiana. Dodaj odsączoną brukselkę i wymieszaj. Rozgrzej suchą patelnię, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki boczek i smaż, aż się wytopi. Przed podaniem, wymieszaj z brukselką. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀