WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Brukselka w panierce z bułki tartej. Koszmar dzieciństwa w pysznym wydaniu

Odpowiednio przyrządzona brukselka nie będzie ani gorzka, ani twarda. Podana w maślanej panierce z podsmażonym boczkiem posmakuje nawet największym niejadkom. Sięgajmy po nią jak najczęściej. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych.

Smażona brukselka z bułką tartą
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

100 g małych kapustek zapewnia nam 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której w tym warzywie jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy tam także sporo innych witamin: E, K, a także przedstawicieli grupy B. Brukselka zawiera też mnóstwo błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Brukselka sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do dania głównego. Niektórych odstrasza jednak jej gorzkawy smak. Aby zniwelować tę gorycz, wystarczy pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania. Do wody dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy brukselkę i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Nie dłużej, ponieważ stanie się niesmaczna.

Składniki: 0,5 kg brukselki, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki klarowanego masła, 100 g parzonego boczku w plastrach, 1 łyżka soku z cytryny, sól i cukier.
Przygotowanie: brukselkę oczyść i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, soli i cukru. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą i lekko podsmaż, aż stanie się rumiana. Dodaj odsączoną brukselkę i wymieszaj. Rozgrzej suchą patelnię, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki boczek i smaż, aż się wytopi. Przed podaniem, wymieszaj z brukselką. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika