Brukselka w panierce z bułki tartej. Koszmar dzieciństwa w pysznym wydaniu
Odpowiednio przyrządzona brukselka nie będzie ani gorzka, ani twarda. Podana w maślanej panierce z podsmażonym boczkiem posmakuje nawet największym niejadkom. Sięgajmy po nią jak najczęściej. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych.
100 g małych kapustek zapewnia nam 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której w tym warzywie jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy tam także sporo innych witamin: E, K, a także przedstawicieli grupy B. Brukselka zawiera też mnóstwo błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Brukselka sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do dania głównego. Niektórych odstrasza jednak jej gorzkawy smak. Aby zniwelować tę gorycz, wystarczy pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania. Do wody dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy brukselkę i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Nie dłużej, ponieważ stanie się niesmaczna.
Składniki: 0,5 kg brukselki, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki klarowanego masła, 100 g parzonego boczku w plastrach, 1 łyżka soku z cytryny, sól i cukier.
Przygotowanie: brukselkę oczyść i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, soli i cukru. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą i lekko podsmaż, aż stanie się rumiana. Dodaj odsączoną brukselkę i wymieszaj. Rozgrzej suchą patelnię, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki boczek i smaż, aż się wytopi. Przed podaniem, wymieszaj z brukselką. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl