Zupa brukselkowa – zdrowa i pożywna zupa dla każdego!

Zupa brukselkowa to smaczny, pożywny i lekki posiłek, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jak ją zrobić? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź!

Przepis na smakowitą zupę brukselkową
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa brukselkowa – jak ją zrobić?

Walory zupy brukselkowej zwykle doceniamy w późniejszym wieku – dzieci najczęściej nie są jej wielkimi fanami. Może mieć na to wpływ jej konsystencja oraz kolor, jednak zupa ta jest w rzeczywistości bardzo smaczna i zdrowa.

Brukselka zawiera mnóstwo witamin i minerałów, niezbędnych dla zdrowia organizmu. Warzywo to bogate jest w witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Jest źródłem cynku, fosforu, magnezu, manganu, selenu i wapnia. Zawiera także przeciwutleniacze chroniące organizm przez szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Według najnowszych badań włączenie brukselki do diety mężczyzn może mieć również pozytywny wpływ na płodność, dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, który odpowiada za jakość spermy. Niedobór tej witaminy może powodować zmniejszenie ilości plemników w spermie, ograniczenie ich ruchliwości i skrócić czas ich przeżycia.

Z uwagi na duże ilości tego składnika, brukselka polecana jest również kobietom w ciąży. Niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do rozwoju wrodzonych wad u dziecka, czy też zmniejszenia jego masy urodzeniowej.

Jak zrobić najlepszą zupę brukselkową? Poniżej nasze propozycje.

Obraz
© 123RF

Zupa brukselkowa – przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula;
  • 6 ziemniaków;
  • 0,25 selera;
  • 3 marchewki;
  • 0,6 kg brukselki;
  • olej;
  • kurkuma.

Sposób przygotowania:

1. Wstawiamy na gaz duży garnek z zimną wodą. Zagotowujemy.
2. Myjemy i obieramy ziemniaki.
3. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy do średniego ogień pod garnkiem i dodajemy do wody nieco kurkumy (nie jest to konieczne).
4. Pokrojone w kostkę ziemniaki wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i ćwierć selera.
5. Dodajemy nieco pieprzu i płaską łyżeczkę soli, garnek przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu.
6. Brukselkę płuczemy, obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki i odcinamy głąbki (jeśli je zostawimy, zupa może mieć gorzki smak);
7. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy pieprzem i razem mieszamy.
8. Do zeszklonej na patelni cebuli dodajemy brukselkę, mieszamy i przyprawiamy solą. Przesmażamy kilka minut, cały czas mieszając. Zwróćmy uwagę, aby nie przypalić brukselek lub cebuli.
9. Po mniej więcej dziesięciu minutach brukselka powinna być już gotowa. Wrzucamy ją do garnka, mieszamy i gotowe!

Zupa brukselkowa, podobnie jak większość innych zup, najlepiej smakuje po kilku godzinach od gotowania, kiedy smaki się wzajemnie przegryzą. Można ją schować do lodówki na następny dzień. Nie powinniśmy zostawiać jej w cieple z uwagi na cebulę, przez którą może skwaśnieć.

Zupa brukselkowa z kurczakiem – przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g brukselki;
  • 1 pierś z kurczaka;
  • 1 nóżka z kurczaka;
  • 2 l bulionu warzywnego;
  • 1/3 kalafiora;
  • 2 marchewki;
  • garść zielonej fasolki szparagowej;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka masła;
  • 4 łyżki śmietany;
  • 1 łyżeczka koperku;
  • 1 łyżeczka cząbru;
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego;
  • 1 łyżeczka natki pietruszki;
  • 2 ziarnka ziela angielskiego;
  • 1 liść laurowy;
  • szczypta pieprzu cayenne;
  • słodki sos sojowy;
  • pieprz;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej kalafior, brukselkę, fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę marchewkę i wszystko razem smażymy.
2. Zagotowujemy bulion warzywny i dodajemy do niego kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, zbieramy szumy.
3. Po ugotowaniu z nóżki kurczaka zdejmujemy mięso i razem z mięsem z piersi kurczaka kroimy na drobne kawałki.
4. Przesmażone warzywa wkładamy do bulionu, dodajemy przyprawy: cząber, czosnek staropolski, pietruszkę i koperek i gotujemy wszystko razem do ich miękkości.
5. W następnej kolejności do zupy dodajemy pokrojone mięso, zabielamy zahartowaną wcześniej śmietaną i przyprawiamy pieprzem i solą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji