Odpowiednio przygotowana jest pyszna. 5 powodów, by jeść brukselkę

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, ponieważ wielu osobom przywodzi na myśl rozgotowane i niezbyt smaczne kapustki. Jednak warto się przekonać i zaprosić brukselkę do swojej kuchni. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, a odpowiednio przyrządzona nie będzie ani gorzka, ani twarda i na pewno nie spowoduje problemów gastrycznych. Na kolejnych stronach naszej galerii znajdziecie 5 powodów, dla których warto jeść brukselkę oraz kilka porad, jak ja przygotować, by była pyszna.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6Bomba witaminowa

Obraz
© iStock.com

Brukselka jest bogatą skarbnicą witamin i mikroelementów. Już 100 g małych kapustek zapewni nam 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której w tym warzywie jest więcej niż w uznawanej za najlepsze źródło tej witaminy cytrynie. Znajdziemy w niej także sporo innych witamin: E, K, a także te z grupy B, a wśród nich przede wszystkim kwas foliowy – bardzo ważny składnik diety kobiet w ciąży. Jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Brukselka zawiera też wiele minerałów: potas, magnez, wapń, soda, żelazo, mangan, miedź i cynk.

/ 6Idealna na diecie

Obraz
© iStock.com

Brukselkę mogą bez wyrzutów sumienia jeść osoby na diecie, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. 100 g tego warzywa dostarcza zaledwie 42 kalorii. Dodatkowo jest świetnym źródłem błonnika i białka, dzięki którym po jej zjedzeniu dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, spróbuj czasem zamienić brokuły czy surówki ze świeżych warzyw na porcję gotowanej brukselki. Twoja waga pójdzie w dół, a dodatkowo dostarczysz sobie cennych minerałów i witamin oraz urozmaicisz codzienne posiłki.

/ 6Poprawia trawienie

Obraz
© Shutterstock.com

Zawarty w brukselce błonnik sprawia, że po zjedzeniu posiłku nie tylko na dłużej czujemy się najedzeni, ale także nasz układ trawienny działa znacznie lepiej. W 100 g warzywa znajdziemy ok. 4 g błonnika. To niemal 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Jednak jak każda roślina kapustna, brukselka też może wywoływać wzdęcia. Dlatego warto ją łączyć z majerankiem, koperkiem, kminkiem czy ziołami prowansalskimi, które zneutralizują nieprzyjemne skutki jej jedzenia.

/ 6Oczyszcza organizm

Obraz
© 123RF.COM

Brukselka wykazuje właściwości oczyszczające organizm dzięki zawartej w niej siarce. Te małe, zielone warzywa posiadają w sobie także witaminę K oraz kwasy omega-3, które pomagają likwidować stany zapalne w organizmie. Dzięki pokaźnej zawartości błonnika brukselka pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Zatem jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn, powinniśmy włączyć ją do swojego menu i jeść jak najczęściej.

/ 6Jest pyszna!

Obraz
© iStock.com

Jak najlepiej przygotowywać brukselkę, by była smaczna i nie powodowała nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych? Można gotować ją na parze, grillować i piec. Nigdy jej nie rozgotowujmy – stanie się nieapetyczna, zapach będzie nieprzyjemny, a dodatkowo straci cenne witaminy. Nasze mamy i babcie opracowały jednak proste sposoby, jak temu zaradzić. Dodatek ziół sprawi, że po zjedzeniu brukselek nie będziemy cierpieć z powodu wzdęć. Doskonale sprawdzą się majeranek, koperek, kminek, zioła prowansalskie oraz imbir. Z kolei dodatek szczypty cynamonu, cukru lub gałki muszkatołowej dodanej do wrzątku podczas gotowania, zneutralizuje zbyt wyrazisty smak i zapach warzywa. Niektórzy przed obgotowaniem delikatnie mrożą brukselki, a tym samym pozbawiają ich nieprzyjemnej goryczki.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata