Zielone warzywa. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?

Zielone warzywa powinny pojawiać się w naszej diecie codziennie. Przede wszystkim dlatego, że zawierają one mnóstwo żelaza i witaminy C. Szpinak, brukselkę, natkę pietruszki czy koperek łączy jednak nie tylko to. Są one po prostu bardzo zdrowe.

sałatkaWarto wzbogacić jesienną dietę o zielone warzywa
Źródło zdjęć: © 123RF

Natka pietruszki

Zacznijmy od natki pietruszki. Niewielki pęczek, dodany do sałatki, zupy czy sosu dostarczy nam aż 5 mg żelaza. To praktycznie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W dodatku w natce znajdziemy ogromne ilości witamin C i A, wapnia oraz magnezu. Zioło to pomaga więc w zapobieganiu anemii, krzywicy, działa również świetnie na wzrok.

Koperek

Podobne właściwości ma koperek, w którym oprócz żelaza znajdziemy potas, a także wapń, fosfor, magnez czy beta-karoten. Koperek to również znakomite źródło witamin z grupy B, witaminy C i E. Jedzenie koperku zapobiega wzdęciom, dlatego warto go dodawać np. do dań z kapusty. Koper ma także właściwości uspokajające i uśmierzające bóle żołądka i skurcze jelit.

Szpinak

Znienawidzony przez wielu szpinak ma mniej żelaza niż natka pietruszki, ale i tak jest tego pierwiastka w nim sporo, bo w 100 gramach liści znajdziemy 2,8 mg żelaza. Roślina ta to również znakomite źródło beta-karotenu oraz witaminy C i E. Jest to także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Najlepszy są świeże liście szpinaku, dodawane do sałatek czy surówek.

Owoce i warzywa w diecie

Boćwina

Kolejnym bardzo zdrowym zielonym warzywem jest niedoceniana boćwina, czyli burak liściasty. W prawie żadnej innej roślinie nie ma tak dużej zawartości potasu, mikroelementu pozwalającego utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi. W dodatku to znakomite źródło białka roślinnego oraz wielu witamin. Boćwina powoli wraca do łask, a przygotowywana podobnie jak szpinak, czyli lekko duszona ze śmietaną lub z jajkiem może zastąpić nam wiele potraw mięsnych.

Jarmuż

Bardzo modny w ostatnich latach jarmuż to warzywo, które możemy jeść w stanie świeżym przez cały rok, bo nawet zasypany śniegiem nie gnije i nadaje się do jedzenia. Poza, oczywiście, żelazem, znajdziemy w nim ogromne ilości witaminy C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas i cynk. Nie bez znaczenia jest również to, że jarmuż to źródło tak bardzo potrzebnego nam błonnika, regulującego pracę układu pokarmowego.

Jarmuż
© 123RF

Szczypiorek

Szczypiorek, podobnie jak inne zielone warzywa, zawiera spore ilości żelaza, a także witaminy B1, B2 i C, a także potas, magnez i fosfor. Szczególnym składnikiem, który nadaje smak i zapach szczypiorkowi są związki siarki. Ich zawartość powoduje, że szczypior wzmaga apetyt, i ma właściwości bakteriobójcze. Poprawia także stan włosów i paznokci.

Brukselka

Na koniec brukselka. Znajdziemy w niej żelazo, sporo witaminy C, potasu oraz kwasu foliowego, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz działa świetnie na układ odpornościowy. Zbyt długo gotowana brukselka szybko nabiera brzydkiego zapachu i traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej jeść ją lekko tylko obgotowaną w osolonym wrzątku.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia