Zielone warzywa. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?
Zielone warzywa powinny pojawiać się w naszej diecie codziennie. Przede wszystkim dlatego, że zawierają one mnóstwo żelaza i witaminy C. Szpinak, brukselkę, natkę pietruszki czy koperek łączy jednak nie tylko to. Są one po prostu bardzo zdrowe.
Natka pietruszki
Zacznijmy od natki pietruszki. Niewielki pęczek, dodany do sałatki, zupy czy sosu dostarczy nam aż 5 mg żelaza. To praktycznie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W dodatku w natce znajdziemy ogromne ilości witamin C i A, wapnia oraz magnezu. Zioło to pomaga więc w zapobieganiu anemii, krzywicy, działa również świetnie na wzrok.
Koperek
Podobne właściwości ma koperek, w którym oprócz żelaza znajdziemy potas, a także wapń, fosfor, magnez czy beta-karoten. Koperek to również znakomite źródło witamin z grupy B, witaminy C i E. Jedzenie koperku zapobiega wzdęciom, dlatego warto go dodawać np. do dań z kapusty. Koper ma także właściwości uspokajające i uśmierzające bóle żołądka i skurcze jelit.
Szpinak
Znienawidzony przez wielu szpinak ma mniej żelaza niż natka pietruszki, ale i tak jest tego pierwiastka w nim sporo, bo w 100 gramach liści znajdziemy 2,8 mg żelaza. Roślina ta to również znakomite źródło beta-karotenu oraz witaminy C i E. Jest to także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Najlepszy są świeże liście szpinaku, dodawane do sałatek czy surówek.
Owoce i warzywa w diecie
Boćwina
Kolejnym bardzo zdrowym zielonym warzywem jest niedoceniana boćwina, czyli burak liściasty. W prawie żadnej innej roślinie nie ma tak dużej zawartości potasu, mikroelementu pozwalającego utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi. W dodatku to znakomite źródło białka roślinnego oraz wielu witamin. Boćwina powoli wraca do łask, a przygotowywana podobnie jak szpinak, czyli lekko duszona ze śmietaną lub z jajkiem może zastąpić nam wiele potraw mięsnych.
Jarmuż
Bardzo modny w ostatnich latach jarmuż to warzywo, które możemy jeść w stanie świeżym przez cały rok, bo nawet zasypany śniegiem nie gnije i nadaje się do jedzenia. Poza, oczywiście, żelazem, znajdziemy w nim ogromne ilości witaminy C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas i cynk. Nie bez znaczenia jest również to, że jarmuż to źródło tak bardzo potrzebnego nam błonnika, regulującego pracę układu pokarmowego.
Szczypiorek
Szczypiorek, podobnie jak inne zielone warzywa, zawiera spore ilości żelaza, a także witaminy B1, B2 i C, a także potas, magnez i fosfor. Szczególnym składnikiem, który nadaje smak i zapach szczypiorkowi są związki siarki. Ich zawartość powoduje, że szczypior wzmaga apetyt, i ma właściwości bakteriobójcze. Poprawia także stan włosów i paznokci.
Brukselka
Na koniec brukselka. Znajdziemy w niej żelazo, sporo witaminy C, potasu oraz kwasu foliowego, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz działa świetnie na układ odpornościowy. Zbyt długo gotowana brukselka szybko nabiera brzydkiego zapachu i traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej jeść ją lekko tylko obgotowaną w osolonym wrzątku.
Zobacz także: