WAŻNE
TERAZ

Blackout w Czechach. W Pradze nie kursują metro i tramwaje

Zielone warzywa. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?

Zielone warzywa powinny pojawiać się w naszej diecie codziennie. Przede wszystkim dlatego, że zawierają one mnóstwo żelaza i witaminy C. Szpinak, brukselkę, natkę pietruszki czy koperek łączy jednak nie tylko to. Są one po prostu bardzo zdrowe.

sałatkaWarto wzbogacić jesienną dietę o zielone warzywa
Źródło zdjęć: © 123RF

Natka pietruszki

Zacznijmy od natki pietruszki. Niewielki pęczek, dodany do sałatki, zupy czy sosu dostarczy nam aż 5 mg żelaza. To praktycznie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W dodatku w natce znajdziemy ogromne ilości witamin C i A, wapnia oraz magnezu. Zioło to pomaga więc w zapobieganiu anemii, krzywicy, działa również świetnie na wzrok.

Koperek

Podobne właściwości ma koperek, w którym oprócz żelaza znajdziemy potas, a także wapń, fosfor, magnez czy beta-karoten. Koperek to również znakomite źródło witamin z grupy B, witaminy C i E. Jedzenie koperku zapobiega wzdęciom, dlatego warto go dodawać np. do dań z kapusty. Koper ma także właściwości uspokajające i uśmierzające bóle żołądka i skurcze jelit.

Szpinak

Znienawidzony przez wielu szpinak ma mniej żelaza niż natka pietruszki, ale i tak jest tego pierwiastka w nim sporo, bo w 100 gramach liści znajdziemy 2,8 mg żelaza. Roślina ta to również znakomite źródło beta-karotenu oraz witaminy C i E. Jest to także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Najlepszy są świeże liście szpinaku, dodawane do sałatek czy surówek.

Owoce i warzywa w diecie

Boćwina

Kolejnym bardzo zdrowym zielonym warzywem jest niedoceniana boćwina, czyli burak liściasty. W prawie żadnej innej roślinie nie ma tak dużej zawartości potasu, mikroelementu pozwalającego utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi. W dodatku to znakomite źródło białka roślinnego oraz wielu witamin. Boćwina powoli wraca do łask, a przygotowywana podobnie jak szpinak, czyli lekko duszona ze śmietaną lub z jajkiem może zastąpić nam wiele potraw mięsnych.

Jarmuż

Bardzo modny w ostatnich latach jarmuż to warzywo, które możemy jeść w stanie świeżym przez cały rok, bo nawet zasypany śniegiem nie gnije i nadaje się do jedzenia. Poza, oczywiście, żelazem, znajdziemy w nim ogromne ilości witaminy C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas i cynk. Nie bez znaczenia jest również to, że jarmuż to źródło tak bardzo potrzebnego nam błonnika, regulującego pracę układu pokarmowego.

Jarmuż
© 123RF

Szczypiorek

Szczypiorek, podobnie jak inne zielone warzywa, zawiera spore ilości żelaza, a także witaminy B1, B2 i C, a także potas, magnez i fosfor. Szczególnym składnikiem, który nadaje smak i zapach szczypiorkowi są związki siarki. Ich zawartość powoduje, że szczypior wzmaga apetyt, i ma właściwości bakteriobójcze. Poprawia także stan włosów i paznokci.

Brukselka

Na koniec brukselka. Znajdziemy w niej żelazo, sporo witaminy C, potasu oraz kwasu foliowego, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz działa świetnie na układ odpornościowy. Zbyt długo gotowana brukselka szybko nabiera brzydkiego zapachu i traci swoje właściwości. Dlatego też najlepiej jeść ją lekko tylko obgotowaną w osolonym wrzątku.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne