Brukselka – jakie ma właściwości i jak wykorzystać w kuchni?

Brukselka jest warzywem, które stanowi krzyżówkę kapusty i jarmużu. Wyglądem przypomina miniaturowe główki kapusty. Pochodzi z Belgii, stąd też jej nazwa nawiązująca do stolicy tego kraju, czyli Brukseli. Jakie właściwości ma to niepozorne warzywo i jak je przyrządzić, by było nie tylko zdrowe, ale i smaczne?

BrukselkaBrukselkę można jeść na surowo albo gotowaną lub pieczoną
Źródło zdjęć: © adobe stock

Właściwości brukselki

Brukselka, jako że pochodzi od kapusty, jest rośliną wzdymającą, jednak jednocześnie jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spożywać zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak i diabetycy.

Brukselka zawiera duże ilości błonnika, który sprawia, że po jej zjedzeniu na długo czujemy się syci. Wspiera również przemianę materii. Warzywo to jest bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak: witamina A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź, selen, wapń, mangan, siarka, magnez, sód, potas i fosfor.

Brukselka wspiera odporność organizmu, a dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza. Ze względu na obecność kwasu foliowego polecana jest kobietom starającym się o dziecko i będącym w ciąży. Wspiera płodność i zapobiega wadom rozwojowym płodu. Ponadto warzywo to pozytywnie wpływa na układ krążenia, a nawet na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Brukselka ma właściwości regulujące ciśnienie krwi oraz pracę sera, rozszerzając naczynia krwionośne i zapobiegając zawałowi. Dzięki witaminie K brukselka zapobiega zakrzepom oraz bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego poziomu białek, które budują tkankę kostną. Działa więc przeciw osteoporozie.

Jedynie pacjenci z niedoczynnością tarczycy powinni być ostrożni w jej spożywaniu, ponieważ zawiera siarkocyjaniny, które należą do substancji wolotwórczych i utrudniają wchłanianie jodu z pożywienia. Jako warzywo wspierające krzepliwość krwi nie powinno być też ono spożywane przez osoby ze skłonnością do żylaków.

Jak gotować brukselkę?

Wybierając brukselkę, zwróćmy uwagę na jej kolor. Główki powinny być jasnozielone i twarde, a liście przylegać do siebie. Wszelkie żółte plamki powinny powstrzymać nas od zakupu.

Brukselkę można jeść na surowo albo w postaci przetworzonej po poddaniu obróbce termicznej. Niestety, bardzo często po ugotowaniu brukselka staje się gorzka. Nie każdemu też odpowiada jej specyficzny zapach.

Czy można zrobić coś, by temu zapobiec? Okazuje się, że tak. Wystarczy do wody, w której gotuje się brukselka, dodać odrobinę mleka albo cukru, aby pozbyć się goryczki. Ważne jest, by gotować brukselkę bez przykrywki. Dzięki temu jej zapach stanie się mniej intensywny.

Brukselkę należy wrzucać do gotującej się wody, a jej obróbka termiczna powinna być krótka – ok. 3 minuty wystarczy, by warzywo ugotowało się, ale zachowało chrupkość i wartości odżywcze. Po ugotowaniu brukselkę należy przelać zimną wodą, by utrzymała swój zielony kolor i chrupkość.

Do gotującej się brukselki można również dodać szczyptę cynamonu albo wrzucić piętkę chleba. Cynamon sprawdzi się również w czasie gotowania na parze. Brukselkę można też grillować albo piec. Świetnie smakuje np. podana z rozpuszczonym masłem i bułką tartą albo z oliwą z oliwek i czosnkiem.

Brukselka
© adobe stock

Polecana jest również w połączeniu z orzechami lub serem i pomidorami. Pasuje do zup jarzynowych, ale sprawdzi się też jako puree w połączeniu z ziemniakami albo też jako dodatek do zdrowych zielonych koktajli.

Brukselkę należy spożyć w ciągu kilku dni od zbioru lub zakupu. Jeśli wiemy, że nie zjemy jej w tym okresie, najlepiej zamrozić ją.

Jak podawać brukselkę?

Brukselkę można podawać jako dodatek do mięs w połączeniu z ziemniakami lub ryżem. Pasują do niej również orzechy podprażone na suchej patelni, sok z cytryny oraz sos sojowy. Świetnie dogaduje się z kalafiorem, brokułami, marchewką, porem, selerem, różnego rodzaju serami czy też podsmażoną cebulą oraz czosnkiem.

Przepis na pieczoną brukselkę z miodem i octem balsamicznym

Składniki:

  • ½ kg brukselki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki brukselki zrywamy pierwszą warstwę listków. Myjemy je i kroimy na pół, odcinając twarde końcówki.
  2. Warzywo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Wykładamy ba blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  3. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
  4. Miód łączymy z łyżką oleju i octem balsamicznym. Po upieczeniu brukselkę polewamy przygotowanym sosem.

Zupa warzywna z brukselką

Składniki:

  • ¼ kg brukselki,
  • 1 pietruszka – korzeń,
  • 4 ziemniaki,
  • 5 marchewek,
  • ½ selera,
  • ½ pora,
  • ½ brokułu,
  • 1 cebula,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sos sojowy,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół brukselkę oraz seler starty na tarce. Dodajemy do tego opaloną lub opieczoną cebulę.
  2. Wszystko razem gotujemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dokładamy brokuł i czosnek.
  3. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Potrawę doprawiamy sosem sojowym i pieprzem dopiero na talerzu.

Co ciekawe, brukselkę można również kisić.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów