Brukselka – jakie ma właściwości i jak wykorzystać w kuchni?

Brukselka jest warzywem, które stanowi krzyżówkę kapusty i jarmużu. Wyglądem przypomina miniaturowe główki kapusty. Pochodzi z Belgii, stąd też jej nazwa nawiązująca do stolicy tego kraju, czyli Brukseli. Jakie właściwości ma to niepozorne warzywo i jak je przyrządzić, by było nie tylko zdrowe, ale i smaczne?

BrukselkaBrukselkę można jeść na surowo albo gotowaną lub pieczoną
Źródło zdjęć: © adobe stock

Właściwości brukselki

Brukselka, jako że pochodzi od kapusty, jest rośliną wzdymającą, jednak jednocześnie jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spożywać zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak i diabetycy.

Brukselka zawiera duże ilości błonnika, który sprawia, że po jej zjedzeniu na długo czujemy się syci. Wspiera również przemianę materii. Warzywo to jest bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak: witamina A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź, selen, wapń, mangan, siarka, magnez, sód, potas i fosfor.

Brukselka wspiera odporność organizmu, a dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza. Ze względu na obecność kwasu foliowego polecana jest kobietom starającym się o dziecko i będącym w ciąży. Wspiera płodność i zapobiega wadom rozwojowym płodu. Ponadto warzywo to pozytywnie wpływa na układ krążenia, a nawet na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Brukselka ma właściwości regulujące ciśnienie krwi oraz pracę sera, rozszerzając naczynia krwionośne i zapobiegając zawałowi. Dzięki witaminie K brukselka zapobiega zakrzepom oraz bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego poziomu białek, które budują tkankę kostną. Działa więc przeciw osteoporozie.

Jedynie pacjenci z niedoczynnością tarczycy powinni być ostrożni w jej spożywaniu, ponieważ zawiera siarkocyjaniny, które należą do substancji wolotwórczych i utrudniają wchłanianie jodu z pożywienia. Jako warzywo wspierające krzepliwość krwi nie powinno być też ono spożywane przez osoby ze skłonnością do żylaków.

Jak gotować brukselkę?

Wybierając brukselkę, zwróćmy uwagę na jej kolor. Główki powinny być jasnozielone i twarde, a liście przylegać do siebie. Wszelkie żółte plamki powinny powstrzymać nas od zakupu.

Brukselkę można jeść na surowo albo w postaci przetworzonej po poddaniu obróbce termicznej. Niestety, bardzo często po ugotowaniu brukselka staje się gorzka. Nie każdemu też odpowiada jej specyficzny zapach.

Czy można zrobić coś, by temu zapobiec? Okazuje się, że tak. Wystarczy do wody, w której gotuje się brukselka, dodać odrobinę mleka albo cukru, aby pozbyć się goryczki. Ważne jest, by gotować brukselkę bez przykrywki. Dzięki temu jej zapach stanie się mniej intensywny.

Brukselkę należy wrzucać do gotującej się wody, a jej obróbka termiczna powinna być krótka – ok. 3 minuty wystarczy, by warzywo ugotowało się, ale zachowało chrupkość i wartości odżywcze. Po ugotowaniu brukselkę należy przelać zimną wodą, by utrzymała swój zielony kolor i chrupkość.

Do gotującej się brukselki można również dodać szczyptę cynamonu albo wrzucić piętkę chleba. Cynamon sprawdzi się również w czasie gotowania na parze. Brukselkę można też grillować albo piec. Świetnie smakuje np. podana z rozpuszczonym masłem i bułką tartą albo z oliwą z oliwek i czosnkiem.

Brukselka
© adobe stock

Polecana jest również w połączeniu z orzechami lub serem i pomidorami. Pasuje do zup jarzynowych, ale sprawdzi się też jako puree w połączeniu z ziemniakami albo też jako dodatek do zdrowych zielonych koktajli.

Brukselkę należy spożyć w ciągu kilku dni od zbioru lub zakupu. Jeśli wiemy, że nie zjemy jej w tym okresie, najlepiej zamrozić ją.

Jak podawać brukselkę?

Brukselkę można podawać jako dodatek do mięs w połączeniu z ziemniakami lub ryżem. Pasują do niej również orzechy podprażone na suchej patelni, sok z cytryny oraz sos sojowy. Świetnie dogaduje się z kalafiorem, brokułami, marchewką, porem, selerem, różnego rodzaju serami czy też podsmażoną cebulą oraz czosnkiem.

Przepis na pieczoną brukselkę z miodem i octem balsamicznym

Składniki:

  • ½ kg brukselki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki brukselki zrywamy pierwszą warstwę listków. Myjemy je i kroimy na pół, odcinając twarde końcówki.
  2. Warzywo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Wykładamy ba blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  3. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
  4. Miód łączymy z łyżką oleju i octem balsamicznym. Po upieczeniu brukselkę polewamy przygotowanym sosem.

Zupa warzywna z brukselką

Składniki:

  • ¼ kg brukselki,
  • 1 pietruszka – korzeń,
  • 4 ziemniaki,
  • 5 marchewek,
  • ½ selera,
  • ½ pora,
  • ½ brokułu,
  • 1 cebula,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sos sojowy,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół brukselkę oraz seler starty na tarce. Dodajemy do tego opaloną lub opieczoną cebulę.
  2. Wszystko razem gotujemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dokładamy brokuł i czosnek.
  3. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Potrawę doprawiamy sosem sojowym i pieprzem dopiero na talerzu.

Co ciekawe, brukselkę można również kisić.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯