Tanie i zdrowe. Superfoods, których nie może zabraknąć w zimowej diecie

Zimą spada nasza odporność, więc musimy zadbać o taką dietę, która wzmocni nasz układ immunologiczny i wesprze go w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Możemy, oczywiście, stosować suplementy, jednak nic nie przebije zdrowej, zbilansowanej diety, a szczególnie włączenia do jadłospisu szczególnie cennych produktów wartościowych, należących do grupy tzw. superfoods. Zimą szczególnie polecamy trzy z nich.

Kiszona kapustaZdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova
Magda Bukowska

Kiszone warzywa

Najlepsze są oczywiście swojskie, robione w domu ze świeżych warzyw. Ale jeśli nie pomyśleliśmy o przygotowaniu kiszonek jesienią, skorzystajmy z gotowych, najlepiej produkowanych ekologicznie.

Zdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić. Zawierają probiotyki, które wspierają działanie układu pokarmowego i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy je także w jogurcie czy kefirze, ale wszelkiego rodzaju kiszonkach są ich najlepszym źródłem. Tak przetworzone warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia organizm.

W kiszonych ogórkach, kapuście czy innych warzywach znajdziemy też mnóstwo cennych witamin i pierwiastków m. in. potas, wapń, magnez czy fosfor. Zimą kiszonki powinniśmy jeść codziennie. Jeśli znudziła nam się kapusta i ogórki, poszukajmy alternatyw. Ten sposób obróbki żywności sprawdzi się w przypadku wielu innych warzyw, a ukiszone marchewki czy kalafior nie tylko będą korzystne dla naszego zdrowia, ale urozmaicą też codziennie menu.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Jabłka

Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, w dodatku dostępne są także zimą. Owoce te zawierają całą gamę witamin, mikroelementów, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika, który nie tylko wspomaga trawienie, ale też doskonale zaspokaja głód. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale doskonale sprawdzą się też w sałatkach i surówkach np. z marchewki, selera czy kapusty. Zimą warto też przygotować z nich kompot - można pić go również na ciepło. Pamiętajmy o przysłowiu: "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie".

Brukselka

Dlaczego brukselkę możemy uważać za zimowy superfood? Bo rośnie ona na grządkach nawet o tej porze roku, a przemarznięta jest równie dobra do jedzenia. To bardzo zdrowe warzywo, zawierające mnóstwo witamin - zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy K, ale także żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach i smak brukselki to z kolei zasługa sulforafanu, substancji, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Przygotowując brukselkę, którą najczęściej po prostu gotujemy, pamiętajmy, by była ona lekko twarda – dzięki temu będzie i smaczniejsza i zdrowsza.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy