Tanie i zdrowe. Superfoods, których nie może zabraknąć w zimowej diecie

Zimą spada nasza odporność, więc musimy zadbać o taką dietę, która wzmocni nasz układ immunologiczny i wesprze go w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Możemy, oczywiście, stosować suplementy, jednak nic nie przebije zdrowej, zbilansowanej diety, a szczególnie włączenia do jadłospisu szczególnie cennych produktów wartościowych, należących do grupy tzw. superfoods. Zimą szczególnie polecamy trzy z nich.

Kiszona kapustaZdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova
Magda Bukowska

Kiszone warzywa

Najlepsze są oczywiście swojskie, robione w domu ze świeżych warzyw. Ale jeśli nie pomyśleliśmy o przygotowaniu kiszonek jesienią, skorzystajmy z gotowych, najlepiej produkowanych ekologicznie.

Zdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić. Zawierają probiotyki, które wspierają działanie układu pokarmowego i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy je także w jogurcie czy kefirze, ale wszelkiego rodzaju kiszonkach są ich najlepszym źródłem. Tak przetworzone warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia organizm.

W kiszonych ogórkach, kapuście czy innych warzywach znajdziemy też mnóstwo cennych witamin i pierwiastków m. in. potas, wapń, magnez czy fosfor. Zimą kiszonki powinniśmy jeść codziennie. Jeśli znudziła nam się kapusta i ogórki, poszukajmy alternatyw. Ten sposób obróbki żywności sprawdzi się w przypadku wielu innych warzyw, a ukiszone marchewki czy kalafior nie tylko będą korzystne dla naszego zdrowia, ale urozmaicą też codziennie menu.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Jabłka

Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, w dodatku dostępne są także zimą. Owoce te zawierają całą gamę witamin, mikroelementów, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika, który nie tylko wspomaga trawienie, ale też doskonale zaspokaja głód. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale doskonale sprawdzą się też w sałatkach i surówkach np. z marchewki, selera czy kapusty. Zimą warto też przygotować z nich kompot - można pić go również na ciepło. Pamiętajmy o przysłowiu: "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie".

Brukselka

Dlaczego brukselkę możemy uważać za zimowy superfood? Bo rośnie ona na grządkach nawet o tej porze roku, a przemarznięta jest równie dobra do jedzenia. To bardzo zdrowe warzywo, zawierające mnóstwo witamin - zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy K, ale także żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach i smak brukselki to z kolei zasługa sulforafanu, substancji, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Przygotowując brukselkę, którą najczęściej po prostu gotujemy, pamiętajmy, by była ona lekko twarda – dzięki temu będzie i smaczniejsza i zdrowsza.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita