WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Tanie i zdrowe. Superfoods, których nie może zabraknąć w zimowej diecie

Zimą spada nasza odporność, więc musimy zadbać o taką dietę, która wzmocni nasz układ immunologiczny i wesprze go w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Możemy, oczywiście, stosować suplementy, jednak nic nie przebije zdrowej, zbilansowanej diety, a szczególnie włączenia do jadłospisu szczególnie cennych produktów wartościowych, należących do grupy tzw. superfoods. Zimą szczególnie polecamy trzy z nich.

Kiszona kapustaZdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova
Magda Bukowska

Kiszone warzywa

Najlepsze są oczywiście swojskie, robione w domu ze świeżych warzyw. Ale jeśli nie pomyśleliśmy o przygotowaniu kiszonek jesienią, skorzystajmy z gotowych, najlepiej produkowanych ekologicznie.

Zdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić. Zawierają probiotyki, które wspierają działanie układu pokarmowego i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy je także w jogurcie czy kefirze, ale wszelkiego rodzaju kiszonkach są ich najlepszym źródłem. Tak przetworzone warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia organizm.

W kiszonych ogórkach, kapuście czy innych warzywach znajdziemy też mnóstwo cennych witamin i pierwiastków m. in. potas, wapń, magnez czy fosfor. Zimą kiszonki powinniśmy jeść codziennie. Jeśli znudziła nam się kapusta i ogórki, poszukajmy alternatyw. Ten sposób obróbki żywności sprawdzi się w przypadku wielu innych warzyw, a ukiszone marchewki czy kalafior nie tylko będą korzystne dla naszego zdrowia, ale urozmaicą też codziennie menu.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Jabłka

Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, w dodatku dostępne są także zimą. Owoce te zawierają całą gamę witamin, mikroelementów, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika, który nie tylko wspomaga trawienie, ale też doskonale zaspokaja głód. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale doskonale sprawdzą się też w sałatkach i surówkach np. z marchewki, selera czy kapusty. Zimą warto też przygotować z nich kompot - można pić go również na ciepło. Pamiętajmy o przysłowiu: "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie".

Brukselka

Dlaczego brukselkę możemy uważać za zimowy superfood? Bo rośnie ona na grządkach nawet o tej porze roku, a przemarznięta jest równie dobra do jedzenia. To bardzo zdrowe warzywo, zawierające mnóstwo witamin - zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy K, ale także żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach i smak brukselki to z kolei zasługa sulforafanu, substancji, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Przygotowując brukselkę, którą najczęściej po prostu gotujemy, pamiętajmy, by była ona lekko twarda – dzięki temu będzie i smaczniejsza i zdrowsza.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟