Tanie i zdrowe. Superfoods, których nie może zabraknąć w zimowej diecie

Zimą spada nasza odporność, więc musimy zadbać o taką dietę, która wzmocni nasz układ immunologiczny i wesprze go w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Możemy, oczywiście, stosować suplementy, jednak nic nie przebije zdrowej, zbilansowanej diety, a szczególnie włączenia do jadłospisu szczególnie cennych produktów wartościowych, należących do grupy tzw. superfoods. Zimą szczególnie polecamy trzy z nich.

Kiszona kapustaZdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova
Magda Bukowska

Kiszone warzywa

Najlepsze są oczywiście swojskie, robione w domu ze świeżych warzyw. Ale jeśli nie pomyśleliśmy o przygotowaniu kiszonek jesienią, skorzystajmy z gotowych, najlepiej produkowanych ekologicznie.

Zdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić. Zawierają probiotyki, które wspierają działanie układu pokarmowego i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy je także w jogurcie czy kefirze, ale wszelkiego rodzaju kiszonkach są ich najlepszym źródłem. Tak przetworzone warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia organizm.

W kiszonych ogórkach, kapuście czy innych warzywach znajdziemy też mnóstwo cennych witamin i pierwiastków m. in. potas, wapń, magnez czy fosfor. Zimą kiszonki powinniśmy jeść codziennie. Jeśli znudziła nam się kapusta i ogórki, poszukajmy alternatyw. Ten sposób obróbki żywności sprawdzi się w przypadku wielu innych warzyw, a ukiszone marchewki czy kalafior nie tylko będą korzystne dla naszego zdrowia, ale urozmaicą też codziennie menu.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Jabłka

Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, w dodatku dostępne są także zimą. Owoce te zawierają całą gamę witamin, mikroelementów, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika, który nie tylko wspomaga trawienie, ale też doskonale zaspokaja głód. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale doskonale sprawdzą się też w sałatkach i surówkach np. z marchewki, selera czy kapusty. Zimą warto też przygotować z nich kompot - można pić go również na ciepło. Pamiętajmy o przysłowiu: "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie".

Brukselka

Dlaczego brukselkę możemy uważać za zimowy superfood? Bo rośnie ona na grządkach nawet o tej porze roku, a przemarznięta jest równie dobra do jedzenia. To bardzo zdrowe warzywo, zawierające mnóstwo witamin - zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy K, ale także żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach i smak brukselki to z kolei zasługa sulforafanu, substancji, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Przygotowując brukselkę, którą najczęściej po prostu gotujemy, pamiętajmy, by była ona lekko twarda – dzięki temu będzie i smaczniejsza i zdrowsza.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji