Tanie i zdrowe. Superfoods, których nie może zabraknąć w zimowej diecie

Zimą spada nasza odporność, więc musimy zadbać o taką dietę, która wzmocni nasz układ immunologiczny i wesprze go w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Możemy, oczywiście, stosować suplementy, jednak nic nie przebije zdrowej, zbilansowanej diety, a szczególnie włączenia do jadłospisu szczególnie cennych produktów wartościowych, należących do grupy tzw. superfoods. Zimą szczególnie polecamy trzy z nich.

Kiszona kapustaZdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova
Magda Bukowska

Kiszone warzywa

Najlepsze są oczywiście swojskie, robione w domu ze świeżych warzyw. Ale jeśli nie pomyśleliśmy o przygotowaniu kiszonek jesienią, skorzystajmy z gotowych, najlepiej produkowanych ekologicznie.

Zdrowotnych właściwościach kiszonek nie sposób przecenić. Zawierają probiotyki, które wspierają działanie układu pokarmowego i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy je także w jogurcie czy kefirze, ale wszelkiego rodzaju kiszonkach są ich najlepszym źródłem. Tak przetworzone warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia organizm.

W kiszonych ogórkach, kapuście czy innych warzywach znajdziemy też mnóstwo cennych witamin i pierwiastków m. in. potas, wapń, magnez czy fosfor. Zimą kiszonki powinniśmy jeść codziennie. Jeśli znudziła nam się kapusta i ogórki, poszukajmy alternatyw. Ten sposób obróbki żywności sprawdzi się w przypadku wielu innych warzyw, a ukiszone marchewki czy kalafior nie tylko będą korzystne dla naszego zdrowia, ale urozmaicą też codziennie menu.

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Jabłka

Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, w dodatku dostępne są także zimą. Owoce te zawierają całą gamę witamin, mikroelementów, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika, który nie tylko wspomaga trawienie, ale też doskonale zaspokaja głód. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale doskonale sprawdzą się też w sałatkach i surówkach np. z marchewki, selera czy kapusty. Zimą warto też przygotować z nich kompot - można pić go również na ciepło. Pamiętajmy o przysłowiu: "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie".

Brukselka

Dlaczego brukselkę możemy uważać za zimowy superfood? Bo rośnie ona na grządkach nawet o tej porze roku, a przemarznięta jest równie dobra do jedzenia. To bardzo zdrowe warzywo, zawierające mnóstwo witamin - zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy K, ale także żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach i smak brukselki to z kolei zasługa sulforafanu, substancji, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Przygotowując brukselkę, którą najczęściej po prostu gotujemy, pamiętajmy, by była ona lekko twarda – dzięki temu będzie i smaczniejsza i zdrowsza.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce