Trwa ładowanie...

Barszcz biały wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler

Oprócz żurku barszcz biały należy do obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez białego barszczu. Proponujemy wam biały barszcz wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler.

Barszcz biały wielkanocny wg przepisu Magdy GesslerŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Barszcz biały według przepisu Magdy Gessler – przepis na barszcz wielkanocny

Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Oprócz żurku i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie wielkanocny barszcz biały. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na wielkanocny barszcz biały według słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Barszcz biały według przepisu Magdy Gessler - składniki:

  • wywar mięsny - 1 l
  • wędzone żeberka - 200 g
  • śmietanka 30 proc. - 1 szklanka
  • pszenny zakwas - 2 szklanki
  • czosnek - 4 ząbki
  • biała kiełbasa - 4-6
  • cebula - 1
  • boczek wędzony - 200 g
  • jajka - 4-6
  • majeranek - 1 garść
  • chrzan - 1
  • duża łyżka sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę.
  • Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem.
  • Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto.
  • Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Jaki majonez na święta? Katarzyna Bosacka podpowiada

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj