Barszcz biały wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler

Oprócz żurku barszcz biały należy do obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez białego barszczu. Proponujemy wam biały barszcz wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler.

Barszcz biały wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Barszcz biały według przepisu Magdy Gessler – przepis na barszcz wielkanocny

Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Oprócz żurku i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie wielkanocny barszcz biały. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na wielkanocny barszcz biały według słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Barszcz biały według przepisu Magdy Gessler - składniki:

  • wywar mięsny - 1 l
  • wędzone żeberka - 200 g
  • śmietanka 30 proc. - 1 szklanka
  • pszenny zakwas - 2 szklanki
  • czosnek - 4 ząbki
  • biała kiełbasa - 4-6
  • cebula - 1
  • boczek wędzony - 200 g
  • jajka - 4-6
  • majeranek - 1 garść
  • chrzan - 1
  • duża łyżka sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę.
  • Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem.
  • Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto.
  • Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.

Zobacz także: Jaki majonez na święta? Katarzyna Bosacka podpowiada

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia