Barszcz biały wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler
Oprócz żurku barszcz biały należy do obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez białego barszczu. Proponujemy wam biały barszcz wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler.
Barszcz biały według przepisu Magdy Gessler – przepis na barszcz wielkanocny
Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Oprócz żurku i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie wielkanocny barszcz biały. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na wielkanocny barszcz biały według słynnej restauratorki Magdy Gessler.
Barszcz biały według przepisu Magdy Gessler - składniki:
- wywar mięsny - 1 l
- wędzone żeberka - 200 g
- śmietanka 30 proc. - 1 szklanka
- pszenny zakwas - 2 szklanki
- czosnek - 4 ząbki
- biała kiełbasa - 4-6
- cebula - 1
- boczek wędzony - 200 g
- jajka - 4-6
- majeranek - 1 garść
- chrzan - 1
- duża łyżka sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę.
- Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem.
- Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto.
- Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: Jaki majonez na święta? Katarzyna Bosacka podpowiada