Żurek

Zupa, będąca regionalną specjalnością polskiej kuchni. Niektórzy za nią nie przepadają ze względu na jej kwaśny smak, ale są też ci, którzy ją uwielbiają. Mowa oczywiście o żurku, który jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań w naszej kuchni.

Choć żur jest zupą charakterystyczną dla kuchni polskiej i innych narodów północnosłowiańskich, takich jak Białorusini, Czesi czy Słowacy, to nazwa tego dania pochodzi z języka niemieckiego. Konkretnie źródłem “żuru” jest dawny wyraz “sūr” (dziś “sauer”), który oznacza po prostu “kwaśny”.

Istnieją jednak pewne rozbieżności, czy żurek i barszcz biały to określenia tej samej zupy. Otóż odpowiedź nie jest tak prosta, bo wedle jednej tradycji nazewniczej jest to jedna i ta sama zupa. Jednak niektórzy stosują rozróżnienie, wedle którego żurek jest przyrządzany na bazie mąki żytniej, a barszcz biały powstaje na mące pszennej.

Z odpowiedniego rodzaju mąki przyrządza się zakwas chlebowy, który jest podstawą żurku. Ów zakwas można bez problemu kupić gotowy w sklepie, ale równie dobrze można zrobić go samemu, choć zajmuje to więcej czasu. Wystarczy zalać 8 łyżek mąki wodą (ok. pół litra).

Następnie naczynie, w którym przygotowujemy zakwas (najlepiej słoik) przykrywamy ścierką i odstawiamy na 4-5 dni, mieszając raz dziennie. Trzeba jednak uważać, aby zakwas nie zapleśniał.

Sama zupa może mieć kilka różnych dodatków. Najczęściej znajdziemy tam białą kiełbasę, wędzonkę, żeberka czy szynkę. Żurek często jest zabielany mlekiem lub śmietaną, a dla dodania ostrości smaku można dodać też odrobinę chrzanu, także starty majeranek. Popularne jest także ugotowane jako, a także ziemniaki, które sprawią, że całe danie będzie bardziej sycące.

Żurek jest idealny, aby zaszaleć z formą jego podania. Oczywiście, można podawać go w zwykłym głębokim talerzu, ale o wiele lepiej smakuje, kiedy wlejemy zupę do wydrążonego chleba. Nie dość, że nie musimy myć takiego naczynia, to jeszcze możemy je także zjeść razem z całym żurkiem, a chleb jako dodatek do tego dania jest jak najbardziej wskazany.

Choć zupa ta jest spożywana najczęściej w okresie Wielkanocy, to możemy ją jeść przez cały rok. Zwłaszcza, że kwaśny żurek jest idealny jako lekarstwo na kaca, który pojawia się po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu poprzedniego dnia.

Najgorsze, co możesz dodać do żurku. Sama chemia i konserwanty

Najgorsze, co możesz dodać do żurku. Sama chemia i konserwanty

Marcin Michałowski Marcin Michałowski
Jak zrobić zakwas na żurek?
WIDEO

Jak zrobić zakwas na żurek?

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Jak doprawić żurek
WIDEO

Jak doprawić żurek

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Zakwas z mąki
WIDEO

Zakwas z mąki

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Dzień Polskiej Żywności
GALERIA

Dzień Polskiej Żywności

Barszcz biały wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler

Barszcz biały wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler

Dominika Czerniszewska Dominika Czerniszewska