Nie czekaj do Wigilii. Świąteczne gotowanie first minute

Okres przedświąteczny sprawia, że zawsze jesteśmy w niedoczasie. Zakupy, prezenty, porządki - to tylko niektóre z rzeczy, które spędzają nam sen z powiek. A do tego dochodzi jeszcze gotowanie. Wigilijne potrawy wymagają sporo pracy, a przede wszystkim czasu. Niektóre dania możemy jednak przygotować wcześniej, by ułatwić sobie życie tuż przed wigilią.

Nie czekaj do Wigilii. Świąteczne gotowanie first minute
Źródło zdjęć: © 123RF

Zakwas na barszcz

Dobry, wigilijny barszcz powinien być przygotowany na buraczanym zakwasie. Możemy go, oczywiście, kupić w sklepie, ale nigdy nie będzie on lepszy od przygotowanego samodzielnie. Zakwas powinniśmy zrobić kilka dni przed wigilią, wtedy ma czas by dojrzeć i jest najsmaczniejszy.

Potrzebujemy: trzy buraki, dwa ząbki czosnku, kromkę razowego chleba, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę cukru, łyżkę soli. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do wyparzonego kamionkowego garnka lub dużego słoika, dodajemy przyprawy. Zalewamy ciepłą wodą i na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni. Przelewamy przez sito i wstawiamy do lodówki.

Zupa grzybowa

Choć ugotowanie zupy grzybowej nie jest zbyt trudne, to jednak zajmuje sporo czasu. Możemy jednak zrobić ją wcześniej i zamrozić w dużym pojemniku. Składniki: spora garść suszonych grzybów, kilka marchewek, kilka korzeni pietruszki, seler, por, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól.

Zobacz też: Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, a gdy będą miękkie, kroimy na paski. Wody z moczenia grzybów nie wylewamy, ale przelewamy ją do garnka przez sito (zawsze zostaje trochę piasku). Warzywa obieramy i także wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojone grzyby, przyprawy i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, przelewamy do pojemnika, studzimy i wstawiamy do zamrażarki. Przed podaniem wystarczy zupę odgrzać, dodać śmietanę i ugotowany makaron.

Kapusta z grzybami

Tradycyjny bigos to jedno z tych świątecznych dań, które im dłużej są gotowane, tym są lepsze. Postna kapusta z grzybami nie wymaga tak długiego gotowania jak tradycyjny bigos, ale również i tę potrawę możemy zrobić wcześniej i zamrozić. Dzięki temu będzie bardziej delikatna. Potrzebujemy: kilogram kapusty kiszonej, pół główki białej kapusty, sporo grzybów suszonych, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren jałowca, łyżka kminku, pieprz, sól, trochę cukru.

Białą kapustę siekamy drobno, kapustę kiszoną odsączamy. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie i kroimy w kostkę. Do rondla z grubym dnem wkładamy kapusty, grzyby, przyprawy i wlewamy trochę wody. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Studzimy i mrozimy.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to chyba najbardziej pracochłonne z wigilijnych dań. Zamiast męczyć się przed samymi świętami, możemy zrobić je wcześniej i zamrozić, bo nic nie tracą ze swojego smaku. Do zrobienia ciasta na pierogi potrzebne nam będą: pół kilograma mąki, szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oleju, jajko i sól. Na farsz z kolei musimy przygotować kilogram kiszonej kapusty, cebulę, kilka suszonych grzybów, olej, sól i pieprz. Posiekaną i odsączoną kapustę dusimy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i namoczone wcześniej grzyby.

Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto z mąki, soli i jajka, dolewając po trochu wodę. Gdy będzie elastyczne, odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką pierogi, napełniamy farszem i gotujemy w osolonym wrzątku przez dwie minuty. Obsuszamy je, pakujemy to torebek i zamrażamy. Po odmrożeniu wystarczy gotować je przez trzy - cztery minuty.

Piernik

Piernik to jeden z tych wypieków, które koniecznie musimy zacząć przygotowywać z wyprzedzeniem. Jeśli jeszcze go nie upiekliśmy, to już absolutnie ostatni moment. Ciasto musi bowiem dojrzeć, a na to potrzeba czasu. Składniki: dwie szklanki mąki, trzy jajka, szklanka cukru, masło, szklanka miodu, łyżeczka sody, łyżeczka kardamonu, łyżeczka mielonych goździków, pół łyżki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cynamonu.

Ubijamy jajka z cukrem. Roztapiamy masło, dodajemy do niego miód, mieszamy. Gdy ostygnie, ucieramy z jajkami. Do mąki dodajemy sodę i przyprawy, mieszankę dodajemy stopniowo do masy miodowej. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję miskę przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni, przekładamy do form i pieczemy godzinę. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by dojrzało.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów