WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Nie czekaj do Wigilii. Świąteczne gotowanie first minute

Okres przedświąteczny sprawia, że zawsze jesteśmy w niedoczasie. Zakupy, prezenty, porządki - to tylko niektóre z rzeczy, które spędzają nam sen z powiek. A do tego dochodzi jeszcze gotowanie. Wigilijne potrawy wymagają sporo pracy, a przede wszystkim czasu. Niektóre dania możemy jednak przygotować wcześniej, by ułatwić sobie życie tuż przed wigilią.

Nie czekaj do Wigilii. Świąteczne gotowanie first minute
Źródło zdjęć: © 123RF

Zakwas na barszcz

Dobry, wigilijny barszcz powinien być przygotowany na buraczanym zakwasie. Możemy go, oczywiście, kupić w sklepie, ale nigdy nie będzie on lepszy od przygotowanego samodzielnie. Zakwas powinniśmy zrobić kilka dni przed wigilią, wtedy ma czas by dojrzeć i jest najsmaczniejszy.

Potrzebujemy: trzy buraki, dwa ząbki czosnku, kromkę razowego chleba, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę cukru, łyżkę soli. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do wyparzonego kamionkowego garnka lub dużego słoika, dodajemy przyprawy. Zalewamy ciepłą wodą i na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni. Przelewamy przez sito i wstawiamy do lodówki.

Zupa grzybowa

Choć ugotowanie zupy grzybowej nie jest zbyt trudne, to jednak zajmuje sporo czasu. Możemy jednak zrobić ją wcześniej i zamrozić w dużym pojemniku. Składniki: spora garść suszonych grzybów, kilka marchewek, kilka korzeni pietruszki, seler, por, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól.

Zobacz też: Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, a gdy będą miękkie, kroimy na paski. Wody z moczenia grzybów nie wylewamy, ale przelewamy ją do garnka przez sito (zawsze zostaje trochę piasku). Warzywa obieramy i także wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojone grzyby, przyprawy i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, przelewamy do pojemnika, studzimy i wstawiamy do zamrażarki. Przed podaniem wystarczy zupę odgrzać, dodać śmietanę i ugotowany makaron.

Kapusta z grzybami

Tradycyjny bigos to jedno z tych świątecznych dań, które im dłużej są gotowane, tym są lepsze. Postna kapusta z grzybami nie wymaga tak długiego gotowania jak tradycyjny bigos, ale również i tę potrawę możemy zrobić wcześniej i zamrozić. Dzięki temu będzie bardziej delikatna. Potrzebujemy: kilogram kapusty kiszonej, pół główki białej kapusty, sporo grzybów suszonych, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren jałowca, łyżka kminku, pieprz, sól, trochę cukru.

Białą kapustę siekamy drobno, kapustę kiszoną odsączamy. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie i kroimy w kostkę. Do rondla z grubym dnem wkładamy kapusty, grzyby, przyprawy i wlewamy trochę wody. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Studzimy i mrozimy.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to chyba najbardziej pracochłonne z wigilijnych dań. Zamiast męczyć się przed samymi świętami, możemy zrobić je wcześniej i zamrozić, bo nic nie tracą ze swojego smaku. Do zrobienia ciasta na pierogi potrzebne nam będą: pół kilograma mąki, szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oleju, jajko i sól. Na farsz z kolei musimy przygotować kilogram kiszonej kapusty, cebulę, kilka suszonych grzybów, olej, sól i pieprz. Posiekaną i odsączoną kapustę dusimy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i namoczone wcześniej grzyby.

Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto z mąki, soli i jajka, dolewając po trochu wodę. Gdy będzie elastyczne, odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką pierogi, napełniamy farszem i gotujemy w osolonym wrzątku przez dwie minuty. Obsuszamy je, pakujemy to torebek i zamrażamy. Po odmrożeniu wystarczy gotować je przez trzy - cztery minuty.

Piernik

Piernik to jeden z tych wypieków, które koniecznie musimy zacząć przygotowywać z wyprzedzeniem. Jeśli jeszcze go nie upiekliśmy, to już absolutnie ostatni moment. Ciasto musi bowiem dojrzeć, a na to potrzeba czasu. Składniki: dwie szklanki mąki, trzy jajka, szklanka cukru, masło, szklanka miodu, łyżeczka sody, łyżeczka kardamonu, łyżeczka mielonych goździków, pół łyżki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cynamonu.

Ubijamy jajka z cukrem. Roztapiamy masło, dodajemy do niego miód, mieszamy. Gdy ostygnie, ucieramy z jajkami. Do mąki dodajemy sodę i przyprawy, mieszankę dodajemy stopniowo do masy miodowej. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję miskę przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni, przekładamy do form i pieczemy godzinę. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by dojrzało.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki