Nie czekaj do Wigilii. Świąteczne gotowanie first minute

Okres przedświąteczny sprawia, że zawsze jesteśmy w niedoczasie. Zakupy, prezenty, porządki - to tylko niektóre z rzeczy, które spędzają nam sen z powiek. A do tego dochodzi jeszcze gotowanie. Wigilijne potrawy wymagają sporo pracy, a przede wszystkim czasu. Niektóre dania możemy jednak przygotować wcześniej, by ułatwić sobie życie tuż przed wigilią.

Nie czekaj do Wigilii. Świąteczne gotowanie first minute
Źródło zdjęć: © 123RF

Zakwas na barszcz

Dobry, wigilijny barszcz powinien być przygotowany na buraczanym zakwasie. Możemy go, oczywiście, kupić w sklepie, ale nigdy nie będzie on lepszy od przygotowanego samodzielnie. Zakwas powinniśmy zrobić kilka dni przed wigilią, wtedy ma czas by dojrzeć i jest najsmaczniejszy.

Potrzebujemy: trzy buraki, dwa ząbki czosnku, kromkę razowego chleba, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę cukru, łyżkę soli. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do wyparzonego kamionkowego garnka lub dużego słoika, dodajemy przyprawy. Zalewamy ciepłą wodą i na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni. Przelewamy przez sito i wstawiamy do lodówki.

Zupa grzybowa

Choć ugotowanie zupy grzybowej nie jest zbyt trudne, to jednak zajmuje sporo czasu. Możemy jednak zrobić ją wcześniej i zamrozić w dużym pojemniku. Składniki: spora garść suszonych grzybów, kilka marchewek, kilka korzeni pietruszki, seler, por, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól.

Zobacz też: Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, a gdy będą miękkie, kroimy na paski. Wody z moczenia grzybów nie wylewamy, ale przelewamy ją do garnka przez sito (zawsze zostaje trochę piasku). Warzywa obieramy i także wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojone grzyby, przyprawy i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, przelewamy do pojemnika, studzimy i wstawiamy do zamrażarki. Przed podaniem wystarczy zupę odgrzać, dodać śmietanę i ugotowany makaron.

Kapusta z grzybami

Tradycyjny bigos to jedno z tych świątecznych dań, które im dłużej są gotowane, tym są lepsze. Postna kapusta z grzybami nie wymaga tak długiego gotowania jak tradycyjny bigos, ale również i tę potrawę możemy zrobić wcześniej i zamrozić. Dzięki temu będzie bardziej delikatna. Potrzebujemy: kilogram kapusty kiszonej, pół główki białej kapusty, sporo grzybów suszonych, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren jałowca, łyżka kminku, pieprz, sól, trochę cukru.

Białą kapustę siekamy drobno, kapustę kiszoną odsączamy. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie i kroimy w kostkę. Do rondla z grubym dnem wkładamy kapusty, grzyby, przyprawy i wlewamy trochę wody. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Studzimy i mrozimy.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to chyba najbardziej pracochłonne z wigilijnych dań. Zamiast męczyć się przed samymi świętami, możemy zrobić je wcześniej i zamrozić, bo nic nie tracą ze swojego smaku. Do zrobienia ciasta na pierogi potrzebne nam będą: pół kilograma mąki, szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oleju, jajko i sól. Na farsz z kolei musimy przygotować kilogram kiszonej kapusty, cebulę, kilka suszonych grzybów, olej, sól i pieprz. Posiekaną i odsączoną kapustę dusimy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i namoczone wcześniej grzyby.

Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto z mąki, soli i jajka, dolewając po trochu wodę. Gdy będzie elastyczne, odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką pierogi, napełniamy farszem i gotujemy w osolonym wrzątku przez dwie minuty. Obsuszamy je, pakujemy to torebek i zamrażamy. Po odmrożeniu wystarczy gotować je przez trzy - cztery minuty.

Piernik

Piernik to jeden z tych wypieków, które koniecznie musimy zacząć przygotowywać z wyprzedzeniem. Jeśli jeszcze go nie upiekliśmy, to już absolutnie ostatni moment. Ciasto musi bowiem dojrzeć, a na to potrzeba czasu. Składniki: dwie szklanki mąki, trzy jajka, szklanka cukru, masło, szklanka miodu, łyżeczka sody, łyżeczka kardamonu, łyżeczka mielonych goździków, pół łyżki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cynamonu.

Ubijamy jajka z cukrem. Roztapiamy masło, dodajemy do niego miód, mieszamy. Gdy ostygnie, ucieramy z jajkami. Do mąki dodajemy sodę i przyprawy, mieszankę dodajemy stopniowo do masy miodowej. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję miskę przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni, przekładamy do form i pieczemy godzinę. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by dojrzało.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach