Kochasz albo nienawidzisz, czyli potrawy ze świeżo ubitego tucznika

Potrawy ze świeżo ubitego tucznika znane są przede wszystkim z kuchni wiejskiej, gdzie łatwiej o dostęp do tego rodzaju mięsa i podrobów. Bicie świni odbywało się i ciągle jeszcze odbywa w wielu gospodarstwach. W ten sposób powstają nie tylko aromatyczne i pyszne wędliny bez dodatku zbędnych substancji, które znajdujemy w sklepowych kiełbasach i szynkach, ale też jedyne w swoim rodzaju potrawy śniadaniowe lub obiadowe.

Mięso smażonePotrawy ze świeżo ubitego tucznika niektórym mogą wydawać się okropne albo przynajmniej niezjadliwe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yoshitaka

Kupowane w sklepie produkty nigdy nie dadzą takiego smaku i zapachu, dlatego też, jeśli mamy możliwość skorzystania z produktów pochodzenia bezpośrednio z uboju świni, zróbmy to. A które potrawy są najsmaczniejsze, a jednocześnie dosyć kontrowersyjne?

Szary barszcz

Najbardziej znane nam rodzaje barszczu to barszcz czerwony z buraków lub botwinki, barszcz ukraiński czy też biały z chrzanem albo ze szczawiu. Pierwszą potrawą z uboju tucznika jest z kolei barszcz szary (choć jego kolor przypomina bardziej brązowo-szary) podawany z ziemniakami.

Składniki:

  • krwiste okrawki z mięsa wieprzowego,
  • podroby wieprzowe (płucka, serce, nerki) - opcjonalnie,
  • wątróbka,
  • włoszczyzna,
  • ok. 1 kg chudego mięsa na 2 l wody,
  • 1 szkl. świeżej krwi wieprzowej,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 niewielka cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • ocet,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso i podroby dokładnie moczymy w wodzie z solą. W garnku zagotowujemy wodę z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Cebulkę kroimy w plastry, podpiekamy na patelni i dodajemy do garnka. Do gotującej się wody dorzucamy całe mięso wraz z podrobami, ale bez wątróbki.
  3. Gotujemy do miękkości, a pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę. Dolewamy nieco octu i przyprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.
  4. Następnie z rosołu wyjmujemy mięso i kroimy je w kostkę po lekkim przestudzeniu.
  5. Rosół z kolei zaprawiamy mąką wymieszaną z krwią i solą. Barszcz najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami.

Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?

Smażony móżdżek z jajkiem

Dla wielu osób danie to może wydawać się obrzydliwe. Inni zachwycają się nim i pałaszują natychmiast po przygotowaniu, przybiegając do domu z porcją świeżego móżdżku, zanim mięso z ubitego tucznika będzie odpowiednio rozdzielone i poporcjowane. A że móżdżek z jajkiem przygotowuje się ekspresowo, nie stracimy na to dużo czasu i będziemy mogli szybko wrócić do oporządzania mięsa.

Składniki:

  • 40 dag wieprzowego świeżego móżdżku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na samym początku musimy oczyścić móżdżek. Zalewamy go w tym celu zimną wodą i pozbywamy się krwistych błonek.
  2. Móżdżek osączamy na sitku albo durszlaku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy na nie cebulkę.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę bezpośrednio na patelnię. Wszystko oprószamy solą.
  4. Gdy cebulka jest już podsmażona, dodajemy do niej móżdżek. Obsmażamy ze wszystkich stron.
  5. Następnie wbijamy jajka, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do momentu ścięcia się jajek. Podajemy z chlebem, np. w postaci kanapki posypanej szczypiorkiem.

Świeżyzna

Niektórzy mogą zastanawiać się, co to takiego. Świeży boczek, łopatka lub inny kawałek chudego mięsa podsmażony, a następnie podduszony z cebulką. Po prostu pycha! Oczywiście danie to jest bardzo sycące i bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i spróbować, bo naprawdę warto.

Składniki:

  • 1 kg świeżego boczku,
  • 1,5 kg świeżej łopatki albo innych kawałków chudego mięsa z uboju,
  • 0,5 kg wątróbki wieprzowej,
  • 3 listki laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 dużych cebul,
  • sól i pieprz do smaku,
  • nieco wody.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Odstawiamy na bok. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę – osobno boczek, osobno pozostałe mięso.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnię wkładamy porcjami boczek i podsmażamy ze wszystkich stron na rumiano, a potem przekładamy do garnka.
  3. Wytopi się z niego trochę tłuszczu, którego nie wylewamy, bo podsmażymy na nim chude mięsa, a następnie cebulę.
  4. Jeśli tłuszczu robi się zbyt dużo, przelewamy jego część do garnka z mięsem. Podsmażoną cebulkę chwilowo odstawiamy na bok.
  5. Wątróbkę kroimy w paski, obtaczamy ją w mące. Gdy już wszystek boczek i mięso mamy podsmażone w garnku, dolewamy do niego nieco wody, by wszystko ładnie nam się dusiło i się nie przypalało.
  6. Dorzucamy też ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy podsmażoną cebulę i wątróbkę obtoczoną w mące. Całość solimy i pieprzymy. Podajemy ze świeżym chlebem.

Potrawy ze świeżo ubitego tucznika niektórym mogą wydawać się okropne albo przynajmniej niezjadliwe. Bardzo często twierdzą tak osoby, które ich nawet nigdy nie jadły albo były częstowane wersję zrobioną z tłuściejszych mięs, przez co zraziły się i nie chcą teraz nawet myśleć o tego typu daniach. Warto się jednak przekonać i spróbować tych niesamowitych potraw.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja