Co zamiast rosołu? Rozgrzewające zimowe zupy i ich cudowne właściwości

Kiedy za oknem pada deszcz lub panuje siarczysty mróz, najlepiej zjeść rozgrzewającą zupę. Niekoniecznie musi to być rosół! Oto 5 propozycji zup, które przyrządzimy domownikom i szybko znikną z talerza. Dzięki nim urozmaicimy codzienne posiłki. Przygotowując je na kilka dni, zaoszczędzimy też sporo czasu. Każda z propozycji jest gęsta i smaczna, dlatego naje się nią każdy, niezależnie od wieku.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zupa grochowa z dodatkami

Spożywanie zupy grochowej przynosi wiele korzyści organizmowi. To jej najważniejsze właściwości:

  • poprawia krążenie, łagodzi skurcze,
  • zapobiega zachorowaniu na depresję,
  • poprawia jakość snu,
  • stymuluje procesy metaboliczne,
  • można podawać ją profilaktycznie, aby zapobiegać przeziębieniom,
  • hamuje rozwój nowotworu,
  • poprawia stan skóry,
  • poprawia jakość funkcjonowania mózgu,
  • daje siłę, łagodzi stres,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • pozytywnie wpływa na ostrość wzroku i zaburzenia tego narządu.

"Zupa grochowa nadaje się na cały obiad – jest bardzo sycąca. Jeżeli chcemy uatrakcyjnić tradycyjną wersję, możemy wzbogacić ją o parmezan lub karkówkę i kiełbasę" – podpowiada Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną solą

Barszcz ukraiński jest sycący, aromatyczny, dostarcza energii. Zawiera mnóstwo białka. To danie będzie smakowało dorosłym i dzieciom. Znajduje się w nim wiele warzyw, dlatego sprytnie je w nim przemycimy. Czas przygotowania dania zajmuje około 2 godzin. Jeśli zdecydujemy się ugotować go na 2 dni, zaoszczędzimy sporo czasu.

Co jest sekretem tej zupy? Specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku tłumaczy: "Barszcz ukraiński przyrządzimy z buraków ćwikłowych na zakwasie buraczanym. Dzięki wysokiej zawartości warzyw zawiera sporą dawkę witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się zatem podczas zimowych lub jesiennych dni. Jest doskonały dla osób, które cierpią z powodu anemii i walczą z cukrzycą. Spożywanie barszczu ukraińskiego korzystnie wpływa także na kondycję skóry i włosów".

Zupa gulaszowa

W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się także gulaszowa. To jedna z tradycyjnych zup węgierskich. Jest prosta w przygotowaniu i może być daniem jednogarnkowym. Podobnie jak polski, klasyczny bigos – odgrzewana za każdym razem smakuje lepiej.

Bazą tego dania jest mięso i papryka. W zależności od gustu możemy podawać ją z innymi warzywami oraz przyprawami. Do zupy gulaszowej nadają się dwa gatunki mięs: zarówno wołowina, jak i wieprzowina. Jej sekretem są aromatyczne przyprawy: ostra i wędzona papryka, tymianek, oregano oraz pieprz.

Dlaczego warto ją spożywać? To danie, które nie jest nie tylko sycące, ale i poprawi nastrój. Wzmacnia organizm oraz może być podawane osobom, które po chorobie czy przeziębieniu wracają do zdrowia.

Zupa grzybowo-cebulowa

Ta propozycja może okazać się idealna dla miłośników smaków grzybowych i cebuli. Decydując się na jej przygotowanie, odmienimy smak klasycznej cebulowej. To danie, które syci i ma mało kalorii. Dzięki tym korzyściom świetnie nadaje się dla osób, które przebywają na diecie. To jednak nie wszystko! Oto najważniejsze jej właściwości:

  1. korzystnie wpływa na pracę jelit, przyśpiesza ich perystaltykę, wspomaga trawienie i metabolizm,
  2. jest dobrym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy;
  3. zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantenowy, żelazo, potas, fosfor, miedź i selen,
  4. świetnie rozgrzewa zziębnięty organizm i przyśpiesza krążenie krwi,
  5. wspomaga naturalną barierę ochronną organizmu.

Kapuśniak

Ostatnią propozycją na naszej liście jest zupa z kiszonej kapusty, inaczej nazywana kapuśniakiem. Jest przygotowana z poszatkowanej kapusty głowiastej oraz warzyw. Gotujemy ją na wywarze z żeberek lub wędzonego boczku. Najważniejszym jej składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta.

Specjalistka z ekobazaru Arkana Smaku zdradza: "Kapuśniak jest doskonałą zupą nie tylko na jesienne dni, ale sprawdzi się także na leczenie kaca. Oczyszcza i wspiera organizm. Regularne spożywanie kapuśniaku umożliwia zapobieganie nowotworom. Zupa jest niskokaloryczna, zawiera witaminy i minerały: A, C, E, K, z grupy B oraz żelazo siarkę, mangan, cynk. Ma w sobie również bakterie mlekowe, które przyśpieszają proces fermentacji. Dzięki ich zawartości przyśpiesza perystaltyka jelit i walka organizmu z drożdżakami".

Propozycje zup, które przedstawiliśmy powyżej, są aromatyczne i sycące. Nadają się nie tylko do spożywania w okresie jesienno-zimowym, ale także przez cały rok.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Arkana smaku
Arkana smaku © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki