Co zamiast rosołu? Rozgrzewające zimowe zupy i ich cudowne właściwości

Kiedy za oknem pada deszcz lub panuje siarczysty mróz, najlepiej zjeść rozgrzewającą zupę. Niekoniecznie musi to być rosół! Oto 5 propozycji zup, które przyrządzimy domownikom i szybko znikną z talerza. Dzięki nim urozmaicimy codzienne posiłki. Przygotowując je na kilka dni, zaoszczędzimy też sporo czasu. Każda z propozycji jest gęsta i smaczna, dlatego naje się nią każdy, niezależnie od wieku.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zupa grochowa z dodatkami

Spożywanie zupy grochowej przynosi wiele korzyści organizmowi. To jej najważniejsze właściwości:

  • poprawia krążenie, łagodzi skurcze,
  • zapobiega zachorowaniu na depresję,
  • poprawia jakość snu,
  • stymuluje procesy metaboliczne,
  • można podawać ją profilaktycznie, aby zapobiegać przeziębieniom,
  • hamuje rozwój nowotworu,
  • poprawia stan skóry,
  • poprawia jakość funkcjonowania mózgu,
  • daje siłę, łagodzi stres,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • pozytywnie wpływa na ostrość wzroku i zaburzenia tego narządu.

"Zupa grochowa nadaje się na cały obiad – jest bardzo sycąca. Jeżeli chcemy uatrakcyjnić tradycyjną wersję, możemy wzbogacić ją o parmezan lub karkówkę i kiełbasę" – podpowiada Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną solą

Barszcz ukraiński jest sycący, aromatyczny, dostarcza energii. Zawiera mnóstwo białka. To danie będzie smakowało dorosłym i dzieciom. Znajduje się w nim wiele warzyw, dlatego sprytnie je w nim przemycimy. Czas przygotowania dania zajmuje około 2 godzin. Jeśli zdecydujemy się ugotować go na 2 dni, zaoszczędzimy sporo czasu.

Co jest sekretem tej zupy? Specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku tłumaczy: "Barszcz ukraiński przyrządzimy z buraków ćwikłowych na zakwasie buraczanym. Dzięki wysokiej zawartości warzyw zawiera sporą dawkę witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się zatem podczas zimowych lub jesiennych dni. Jest doskonały dla osób, które cierpią z powodu anemii i walczą z cukrzycą. Spożywanie barszczu ukraińskiego korzystnie wpływa także na kondycję skóry i włosów".

Zupa gulaszowa

W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się także gulaszowa. To jedna z tradycyjnych zup węgierskich. Jest prosta w przygotowaniu i może być daniem jednogarnkowym. Podobnie jak polski, klasyczny bigos – odgrzewana za każdym razem smakuje lepiej.

Bazą tego dania jest mięso i papryka. W zależności od gustu możemy podawać ją z innymi warzywami oraz przyprawami. Do zupy gulaszowej nadają się dwa gatunki mięs: zarówno wołowina, jak i wieprzowina. Jej sekretem są aromatyczne przyprawy: ostra i wędzona papryka, tymianek, oregano oraz pieprz.

Dlaczego warto ją spożywać? To danie, które nie jest nie tylko sycące, ale i poprawi nastrój. Wzmacnia organizm oraz może być podawane osobom, które po chorobie czy przeziębieniu wracają do zdrowia.

Zupa grzybowo-cebulowa

Ta propozycja może okazać się idealna dla miłośników smaków grzybowych i cebuli. Decydując się na jej przygotowanie, odmienimy smak klasycznej cebulowej. To danie, które syci i ma mało kalorii. Dzięki tym korzyściom świetnie nadaje się dla osób, które przebywają na diecie. To jednak nie wszystko! Oto najważniejsze jej właściwości:

  1. korzystnie wpływa na pracę jelit, przyśpiesza ich perystaltykę, wspomaga trawienie i metabolizm,
  2. jest dobrym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy;
  3. zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantenowy, żelazo, potas, fosfor, miedź i selen,
  4. świetnie rozgrzewa zziębnięty organizm i przyśpiesza krążenie krwi,
  5. wspomaga naturalną barierę ochronną organizmu.

Kapuśniak

Ostatnią propozycją na naszej liście jest zupa z kiszonej kapusty, inaczej nazywana kapuśniakiem. Jest przygotowana z poszatkowanej kapusty głowiastej oraz warzyw. Gotujemy ją na wywarze z żeberek lub wędzonego boczku. Najważniejszym jej składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta.

Specjalistka z ekobazaru Arkana Smaku zdradza: "Kapuśniak jest doskonałą zupą nie tylko na jesienne dni, ale sprawdzi się także na leczenie kaca. Oczyszcza i wspiera organizm. Regularne spożywanie kapuśniaku umożliwia zapobieganie nowotworom. Zupa jest niskokaloryczna, zawiera witaminy i minerały: A, C, E, K, z grupy B oraz żelazo siarkę, mangan, cynk. Ma w sobie również bakterie mlekowe, które przyśpieszają proces fermentacji. Dzięki ich zawartości przyśpiesza perystaltyka jelit i walka organizmu z drożdżakami".

Propozycje zup, które przedstawiliśmy powyżej, są aromatyczne i sycące. Nadają się nie tylko do spożywania w okresie jesienno-zimowym, ale także przez cały rok.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Arkana smaku
Arkana smaku © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów