Co zamiast rosołu? Rozgrzewające zimowe zupy i ich cudowne właściwości

Kiedy za oknem pada deszcz lub panuje siarczysty mróz, najlepiej zjeść rozgrzewającą zupę. Niekoniecznie musi to być rosół! Oto 5 propozycji zup, które przyrządzimy domownikom i szybko znikną z talerza. Dzięki nim urozmaicimy codzienne posiłki. Przygotowując je na kilka dni, zaoszczędzimy też sporo czasu. Każda z propozycji jest gęsta i smaczna, dlatego naje się nią każdy, niezależnie od wieku.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zupa grochowa z dodatkami

Spożywanie zupy grochowej przynosi wiele korzyści organizmowi. To jej najważniejsze właściwości:

  • poprawia krążenie, łagodzi skurcze,
  • zapobiega zachorowaniu na depresję,
  • poprawia jakość snu,
  • stymuluje procesy metaboliczne,
  • można podawać ją profilaktycznie, aby zapobiegać przeziębieniom,
  • hamuje rozwój nowotworu,
  • poprawia stan skóry,
  • poprawia jakość funkcjonowania mózgu,
  • daje siłę, łagodzi stres,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • pozytywnie wpływa na ostrość wzroku i zaburzenia tego narządu.

"Zupa grochowa nadaje się na cały obiad – jest bardzo sycąca. Jeżeli chcemy uatrakcyjnić tradycyjną wersję, możemy wzbogacić ją o parmezan lub karkówkę i kiełbasę" – podpowiada Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną solą

Barszcz ukraiński jest sycący, aromatyczny, dostarcza energii. Zawiera mnóstwo białka. To danie będzie smakowało dorosłym i dzieciom. Znajduje się w nim wiele warzyw, dlatego sprytnie je w nim przemycimy. Czas przygotowania dania zajmuje około 2 godzin. Jeśli zdecydujemy się ugotować go na 2 dni, zaoszczędzimy sporo czasu.

Co jest sekretem tej zupy? Specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku tłumaczy: "Barszcz ukraiński przyrządzimy z buraków ćwikłowych na zakwasie buraczanym. Dzięki wysokiej zawartości warzyw zawiera sporą dawkę witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się zatem podczas zimowych lub jesiennych dni. Jest doskonały dla osób, które cierpią z powodu anemii i walczą z cukrzycą. Spożywanie barszczu ukraińskiego korzystnie wpływa także na kondycję skóry i włosów".

Zupa gulaszowa

W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się także gulaszowa. To jedna z tradycyjnych zup węgierskich. Jest prosta w przygotowaniu i może być daniem jednogarnkowym. Podobnie jak polski, klasyczny bigos – odgrzewana za każdym razem smakuje lepiej.

Bazą tego dania jest mięso i papryka. W zależności od gustu możemy podawać ją z innymi warzywami oraz przyprawami. Do zupy gulaszowej nadają się dwa gatunki mięs: zarówno wołowina, jak i wieprzowina. Jej sekretem są aromatyczne przyprawy: ostra i wędzona papryka, tymianek, oregano oraz pieprz.

Dlaczego warto ją spożywać? To danie, które nie jest nie tylko sycące, ale i poprawi nastrój. Wzmacnia organizm oraz może być podawane osobom, które po chorobie czy przeziębieniu wracają do zdrowia.

Zupa grzybowo-cebulowa

Ta propozycja może okazać się idealna dla miłośników smaków grzybowych i cebuli. Decydując się na jej przygotowanie, odmienimy smak klasycznej cebulowej. To danie, które syci i ma mało kalorii. Dzięki tym korzyściom świetnie nadaje się dla osób, które przebywają na diecie. To jednak nie wszystko! Oto najważniejsze jej właściwości:

  1. korzystnie wpływa na pracę jelit, przyśpiesza ich perystaltykę, wspomaga trawienie i metabolizm,
  2. jest dobrym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy;
  3. zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantenowy, żelazo, potas, fosfor, miedź i selen,
  4. świetnie rozgrzewa zziębnięty organizm i przyśpiesza krążenie krwi,
  5. wspomaga naturalną barierę ochronną organizmu.

Kapuśniak

Ostatnią propozycją na naszej liście jest zupa z kiszonej kapusty, inaczej nazywana kapuśniakiem. Jest przygotowana z poszatkowanej kapusty głowiastej oraz warzyw. Gotujemy ją na wywarze z żeberek lub wędzonego boczku. Najważniejszym jej składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta.

Specjalistka z ekobazaru Arkana Smaku zdradza: "Kapuśniak jest doskonałą zupą nie tylko na jesienne dni, ale sprawdzi się także na leczenie kaca. Oczyszcza i wspiera organizm. Regularne spożywanie kapuśniaku umożliwia zapobieganie nowotworom. Zupa jest niskokaloryczna, zawiera witaminy i minerały: A, C, E, K, z grupy B oraz żelazo siarkę, mangan, cynk. Ma w sobie również bakterie mlekowe, które przyśpieszają proces fermentacji. Dzięki ich zawartości przyśpiesza perystaltyka jelit i walka organizmu z drożdżakami".

Propozycje zup, które przedstawiliśmy powyżej, są aromatyczne i sycące. Nadają się nie tylko do spożywania w okresie jesienno-zimowym, ale także przez cały rok.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Arkana smaku
Arkana smaku © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀