Trwa ładowanie...

Co zamiast rosołu? Rozgrzewające zimowe zupy i ich cudowne właściwości

Kiedy za oknem pada deszcz lub panuje siarczysty mróz, najlepiej zjeść rozgrzewającą zupę. Niekoniecznie musi to być rosół! Oto 5 propozycji zup, które przyrządzimy domownikom i szybko znikną z talerza. Dzięki nim urozmaicimy codzienne posiłki. Przygotowując je na kilka dni, zaoszczędzimy też sporo czasu. Każda z propozycji jest gęsta i smaczna, dlatego naje się nią każdy, niezależnie od wieku.

RosółRosółŹródło: Adobe Stock
d3qscw2
d3qscw2

Zupa grochowa z dodatkami

Spożywanie zupy grochowej przynosi wiele korzyści organizmowi. To jej najważniejsze właściwości:

  • poprawia krążenie, łagodzi skurcze,
  • zapobiega zachorowaniu na depresję,
  • poprawia jakość snu,
  • stymuluje procesy metaboliczne,
  • można podawać ją profilaktycznie, aby zapobiegać przeziębieniom,
  • hamuje rozwój nowotworu,
  • poprawia stan skóry,
  • poprawia jakość funkcjonowania mózgu,
  • daje siłę, łagodzi stres,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • pozytywnie wpływa na ostrość wzroku i zaburzenia tego narządu.

"Zupa grochowa nadaje się na cały obiad – jest bardzo sycąca. Jeżeli chcemy uatrakcyjnić tradycyjną wersję, możemy wzbogacić ją o parmezan lub karkówkę i kiełbasę" – podpowiada Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną solą

Barszcz ukraiński jest sycący, aromatyczny, dostarcza energii. Zawiera mnóstwo białka. To danie będzie smakowało dorosłym i dzieciom. Znajduje się w nim wiele warzyw, dlatego sprytnie je w nim przemycimy. Czas przygotowania dania zajmuje około 2 godzin. Jeśli zdecydujemy się ugotować go na 2 dni, zaoszczędzimy sporo czasu.

d3qscw2

Co jest sekretem tej zupy? Specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku tłumaczy: "Barszcz ukraiński przyrządzimy z buraków ćwikłowych na zakwasie buraczanym. Dzięki wysokiej zawartości warzyw zawiera sporą dawkę witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się zatem podczas zimowych lub jesiennych dni. Jest doskonały dla osób, które cierpią z powodu anemii i walczą z cukrzycą. Spożywanie barszczu ukraińskiego korzystnie wpływa także na kondycję skóry i włosów".

Zupa gulaszowa

W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się także gulaszowa. To jedna z tradycyjnych zup węgierskich. Jest prosta w przygotowaniu i może być daniem jednogarnkowym. Podobnie jak polski, klasyczny bigos – odgrzewana za każdym razem smakuje lepiej.

Bazą tego dania jest mięso i papryka. W zależności od gustu możemy podawać ją z innymi warzywami oraz przyprawami. Do zupy gulaszowej nadają się dwa gatunki mięs: zarówno wołowina, jak i wieprzowina. Jej sekretem są aromatyczne przyprawy: ostra i wędzona papryka, tymianek, oregano oraz pieprz.

Dlaczego warto ją spożywać? To danie, które nie jest nie tylko sycące, ale i poprawi nastrój. Wzmacnia organizm oraz może być podawane osobom, które po chorobie czy przeziębieniu wracają do zdrowia.

Zupa grzybowo-cebulowa

Ta propozycja może okazać się idealna dla miłośników smaków grzybowych i cebuli. Decydując się na jej przygotowanie, odmienimy smak klasycznej cebulowej. To danie, które syci i ma mało kalorii. Dzięki tym korzyściom świetnie nadaje się dla osób, które przebywają na diecie. To jednak nie wszystko! Oto najważniejsze jej właściwości:

  1. korzystnie wpływa na pracę jelit, przyśpiesza ich perystaltykę, wspomaga trawienie i metabolizm,
  2. jest dobrym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy;
  3. zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantenowy, żelazo, potas, fosfor, miedź i selen,
  4. świetnie rozgrzewa zziębnięty organizm i przyśpiesza krążenie krwi,
  5. wspomaga naturalną barierę ochronną organizmu.
d3qscw2

Kapuśniak

Ostatnią propozycją na naszej liście jest zupa z kiszonej kapusty, inaczej nazywana kapuśniakiem. Jest przygotowana z poszatkowanej kapusty głowiastej oraz warzyw. Gotujemy ją na wywarze z żeberek lub wędzonego boczku. Najważniejszym jej składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta.

Specjalistka z ekobazaru Arkana Smaku zdradza: "Kapuśniak jest doskonałą zupą nie tylko na jesienne dni, ale sprawdzi się także na leczenie kaca. Oczyszcza i wspiera organizm. Regularne spożywanie kapuśniaku umożliwia zapobieganie nowotworom. Zupa jest niskokaloryczna, zawiera witaminy i minerały: A, C, E, K, z grupy B oraz żelazo siarkę, mangan, cynk. Ma w sobie również bakterie mlekowe, które przyśpieszają proces fermentacji. Dzięki ich zawartości przyśpiesza perystaltyka jelit i walka organizmu z drożdżakami".

Propozycje zup, które przedstawiliśmy powyżej, są aromatyczne i sycące. Nadają się nie tylko do spożywania w okresie jesienno-zimowym, ale także przez cały rok.

d3qscw2

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Arkana smaku Materiały prasowe
Arkana smaku Źródło: Materiały prasowe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3qscw2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
Więcej tematów