Barszcz czerwony czysty
Prosty jak z torebki, ale naturalny i pyszny.
Składniki:
3 duże buraku
2 litry wody
1 łyżka koncentratu bulionu z indyka
3 liście laurowe
3-4 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz czarny
szczypta soli do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka gałązek majeranku
1-2 łyżek octu winnego
1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w kostkę buraki wrzucić do garnka, zalać wodą, a następnie dodać pozostałe składniki. Gotować do czasu, aż buraki całkowicie zmiękną i już. Przed podaniem przecedzić barszcz przez sito i podawać np. z krokietami lub uszkami. Domowy koncentrat można zastąpić udkiem z indyka lub włoszczyzną. Jeśli nie lubisz octu można go zastąpić sokiem z cytryny.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com