Wigilia i przygotowania do świąt według Jana Kuronia

Świąteczne witryny sklepów, dekoracje na ulicach miast i zewsząd docierające reklamy o promocjach na produkty związane z Bożym Narodzeniem to sygnał, że przygotowania do świąt najwyższy czas zacząć. Jan Kuroń specjalnie dla naszych czytelników podpowiedział, jak rozpocząć zakupy, gotowanie i podał przepis na pyszny zakwas na barszcz.

Wigilia i przygotowania do świąt według Jana Kuronia
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Świąteczne witryny sklepów, dekoracje na ulicach miast i zewsząd docierające reklamy o promocjach na produkty związane z Bożym Narodzeniem to sygnał, że przygotowania do świąt czas zacząć. Jan Kuroń specjalnie dla naszych czytelników podpowiedział, jak rozpocząć zakupy, gotowanie i podał przepis na pyszny zakwas na barszcz.

Czas "świątecznej gorączki" nie należy do ulubionych momentów w roku, ale z pewnymi trikami możemy przejść przez niego bez szaleństw. Kilka zasad przedstawił nam Jan Kuroń, ambasador kuchni polskiej, uczeń prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu w Londynie, podczas rozmowy przy okazji premiery jego pierwszej książki. "Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia" to zbiór przepisów na pyszne i szybkie dania oraz desery, cennych wskazówek na temat ekonomicznych, przemyślanych, zaplanowanych zakupów, prawidłowego przechowywania i przetwarzania żywności, tak by nic się nie zmarnowało

WP: : Tradycyjnie 12 potraw wigilijnych czy gotowanie "na skróty"? Jak pana zdaniem Polacy przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia?

- Wydaje mi się, że to nadal jest święto mocno osadzone w tradycji i ona zobowiązuje nas do pewnych zachowań. Wiadomo, że styl naszego życia się zmienia i mało kto może pozwolić sobie, aby spędzić kilka dni w kuchni na przygotowaniu wigilijnej kolacji. Jednak samo menu, które będzie na stołach, od lat jest niezmienne i moim zdaniem w tej kwestii jesteśmy wierni tradycji. Ten trend łatwo zauważyć zwłaszcza przy świętach Bożego Narodzenia.

WP: : Czy statystycznego Polaka stać na suto zastawiony stół wigilijny?

- Myślę, że tak. Wigilijne potrawy są stosunkowo tanie. Gdy mamy wachlarz aż dwunastu potraw, to możemy je stosunkowo tanim sumptem przygotować. Przykładowo na kapustę z grochem nie wydamy majątku. Pierogi to również danie, które nie jest zbyt drogie. Oczywiście nie musimy przygotowywać ogromnych ilości każdej potrawy - wystarczy zrobić optymalne porcje dla każdego uczestnika wieczerzy i postawić na rozmaitość smaków. Możemy kupić kilogram śledzi i zrobić je aż na cztery sposoby. Moim zdaniem ograniczeniem może być brak wyobraźni lub doświadczenia kulinarnego, wtedy lepiej postawić na kilka sprawdzonych przepisów wigilijnych. Uważam jednak przygotowanie kolacji składającej się z dwunastu potraw nie jest znacznym obciążeniem dla portfela.

WP: : Zakupy spożywcze i przygotowania do Bożego Narodzenia to dla wielu osób prawdziwa katorga. Jak pana zdaniem najlepiej to rozplanować?

- Pamiętajmy, że są rzeczy, które warto kupić na promocjach, zwłaszcza jeśli mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Dzięki temu po pierwsze unikniemy kolejek przed świętami, a po drugie zaoszczędzimy. Nie bójmy się też mrożenia - przygotowując wcześniej np. pierogi z kapustą i grzybami na niedzielny obiad, część porcji można zamrozić i będę gotowe na wigilijną wieczerzę.

Chcąc zabłysnąć kulinarne przed wymagającą teściową czy wiecznie narzekającym wujkiem, warto skupić się na swoich popisowych daniach - ich zróbmy najwięcej, a pozostałe potrawy niech będą dla nich tłem.

WP: : Jednym z symboli wigilijnego stołu jest barszcz na zakwasie. Jak pan przygotowuje to danie?

- Zakwas to rzecz bardzo prosta. Do jego przygotowania potrzeba nam surowych buraków pokrojonych w plastry, które umieszczamy w wyparzonym słoiku. Do tego dorzucamy 2-3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Możemy również wzbogacić jego smak goździkami. Całość zalewamy zimną lub letnią wodą i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Słoik przykrywamy gazą, która będzie przepuszczała powietrze, aby fermentacja mogła pracować. Po tym czasie zlewamy do butelki. Należy ją zakorkować i dzięki temu możemy przechowywać zakwas w lodówce przez 5-7 tygodni. Aby przyśpieszyć fermentację, dla spóźnialskich polecam dodanie kawałka razowego chleba na zakwasie.

WP: : Święta to dobry czas, aby wesprzeć potrzebujących - dobrym słowem i ciepłym posiłkiem. Pan znany jest z działalności społecznej i udowadnianiu, że realnie można pomagać.

- Współpracuję z bankami żywności i tam staram się uczestniczyć w pisaniu ustaw oraz ich składaniu w sejmie, aby to miało większy wydźwięk. Namawiam Polaków, aby dzielić się żywnością i aby jej nie marnować, ponieważ w kraju, gdzie tak duża liczba osób żyje poniżej minimum socjalnego to spory problem. Również w swojej książce dużą uwagę zwracam na niemarnowanie jedzenia - to jedna z głównych zasad postępowania w kuchni, które wpoił mi mój tata - Maciej Kuroń.

Rozmawiała: Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru