To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
Zielony grejpfrut to owoc, który praktycznie nie jest znany w Polsce. Tymczasem w Korei Południowej i Japonii zyskuje coraz szersze grono entuzjastów. To dlatego, że kolejne badania naukowe potwierdzają jego cenne właściwości prozdrowotne. Warto spróbować, bo zachwyca również nieoczywistym smakiem.
Owoc pokryty jest zieloną skórką, pod którą znajduje się bardzo jasny, niemal biały miąższ. Ze względu na łagodny smak, którego nie można przypisać klasycznym grejpfrutom, nazywany jest sweetie lub oroblanco, co z hiszpańskiego znaczy "białe złoto". W odróżnieniu od pomarańczowych i różowych krewnych, zielony grejpfrut jest całkowicie pozbawiony goryczki i zawiera znikomą ilość pestek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
Krótka historia zielonych grejpfrutów
Oroblanco powstał w 1958 roku na Uniwersytecie Kalifornijskim w Riverside jako hybryda pomelo i białego grejpfruta. W latach 80. sadzonki zostały udostępnione plantatorom, ale owoce nie przyjęły się na rynku amerykańskim. Nowe plantacje zielonych grejpfrutów powstały w Izraelu, a klienci znaleźli się w Japonii, Chinach i Azji Południowo-Wschodniej. Widocznie Izraelczycy zrobili o wiele lepszą reklamę tym niecodziennym owocom.
Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania "białego złota"
Zielone grejpfruty zawierają mnóstwo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, a także beta-karoten, który jest niezbędny dla zdrowia skóry i oczu. Warto podkreślić, że ten niecodzienny owoc cytrusowy jest również bogaty w błonnik, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o linię.
Regularne spożywanie zielonego grejpfruta może znacząco poprawić funkcjonowanie układu trawiennego. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, co jest kluczowe w utrzymaniu regularnego cyklu wypróżnień. Dodatkowo oroblanco ma działanie oczyszczające, co oznacza, że pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Nie bez znaczenia są również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Witamina C w połączeniu z rutyną wzmacnia odporność organizmu, pomagając w walce z infekcjami. Dlatego owoc może być wartościowym wsparciem dla organizmu w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań na przeziębienia i grypę.
Ochrona przed chorobami neurodegeneracyjnymi
Zielone grejpfruty zawierają flawonoidy, takie jak naringina (metabolizująca się do naringeniny) czy hesperydyna, które dzięki właściwościom przeciwutleniającym mogą wspierać ochronę komórek nerwowych przed stresem oksydacyjnym – jednym z czynników rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera.
Badania opublikowane w 2025 roku (za: frontiersin.org) wykazały, że naringenina nie tylko redukuje stres oksydacyjny i wspiera aktywności enzymów antyoksydacyjnych, ale także pomaga w utrzymaniu funkcji mitochondrialnych, co jest istotne w zmniejszeniu ryzyka lub opóźnieniu objawów choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone na szczurach 2019 roku (za: mdpi.com, "Biomolecules") potwierdziły, że naringenina poprawia pamięć i funkcje poznawcze poprzez regulację szlaków komórkowych związanych z chorobą Alzheimera.
Znane są także wyniki badań z 2005 roku, podczas których sok z oroblanco podawano szczurom przez 6 tygodni. Po tym czasie zaobserwowano większą aktywność enzymów detoksykacyjnych w wątrobie, co sugeruje dodatkowe działanie ochronne. Jednak dotychczasowe obserwacje pochodzą głównie z badań przedklinicznych, dlatego konieczne są dalsze badania kliniczne u ludzi, aby potwierdzić te efekty.
Jak włączyć zielony grejpfrut do diety?
Zielony grejpfrut można spożywać na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, koktajli czy deserów. Można go również wyciskać na sok, który jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Jednak o wiele bardziej wartościowy jest wtedy, gdy spożywamy go w nieprzetworzonej formie. W wyciskarce wolnoobrotowej sok zostaje oddzielony od resztek, które są cennym źródłem błonnika.