Wielkanoc 2019. Co podać na wielkanocne śniadanie?
Wielkanoc coraz bliżej. Nie ma wątpliwości, że śniadanie wielkanocne jest jednym z najważniejszych posiłków, jakie spożywamy podczas świąt. Podpowiadamy, co najlepiej sprawdzi się na stole.
Wielkanocne śniadanie - co podać na świąteczny stół?
Wielkanocne śniadanie poprzedza sobotnie święcenie potraw, czyli tzw. święconki. Tradycyjnie do koszyczka trafiają jajka, kiełbasa, wędliny i chrzan. Później przygotowujemy z nich dania, które trafią na świąteczny stół. Wielkanocne śniadanie zwykle rozpoczyna się od podania żuru z dużą ilością majeranku lub barszczu białego. W środku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Śniadanie wielkanocne to bez wątpienia jeden z najważniejszych posiłków Wielkanocy.
Barszcz biały i sałatka jarzynowa
Po żurku lub barszczu białym warto podać jajka. To one dominują na świątecznym talerzu. Tradycyjne jajka z majonezem, w sosie chrzanowym lub tatarskim, czy w końcu faszerowane jajka to tylko kilka z możliwości. Podczas śniadania wielkanocnego nie może zabraknąć również mięsa – pasztet, pieczony schab i karkówka, to jedne z najpopularniejszych wielkanocnych potraw. Nie zapominajmy również o chrzanie, który z pewnością doda daniom smaku.
Co na deser w Wielkanoc?
Podczas wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć deseru. Ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką, babka drożdżowa i mazurek to wielkanocne klasyki. Warto je nieco urozmaicić. Mazurek można przygotować z kajmaku i czekolady, a tradycyjną babkę upiec z dodatkiem kakao. Na stołach gości również sernik – puszyste ciasto, w połączeniu z kawą lub herbatą z pewnością wprowadzi nas w błogi świąteczny nastrój.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl