Śniadanie wielkanocne. Co podać na wielkanocne śniadanie?
Śniadanie wielkanocne to bardzo ważny posiłek posiłek. Na stołach króluje żurek lub barszcz biały, wędliny, jajka w różnych odsłonach oraz tradycyjne ciasta. Co należy podać na śniadanie wielkanocne?
Wielkanoc coraz bliżej. Nie ma wątpliwości, że śniadanie wielkanocne jest jednym z najważniejszych posiłków, jakie spożywamy podczas świąt. Podpowiadamy, co najlepiej sprawdzi się na stole.
Wielkanocne śniadanie - co podać na świąteczny stół?
Wielkanocne śniadanie poprzedza sobotnie święcenie potraw, czyli tzw. święconki. Tradycyjnie do koszyczka trafiają jajka, kiełbasa, wędliny i chrzan. Później przygotowujemy z nich dania, które trafią na świąteczny stół.
Wielkanocne śniadanie zwykle rozpoczyna się od podania żuru z dużą ilością majeranku lub barszczu białego. W środku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Śniadanie wielkanocne to bez wątpienia jeden z najważniejszych posiłków Wielkanocy.
Tradycyjne śniadanie wielkanocne - żurek na zakwasie i sałatka jarzynowa
Po żurku lub barszczu białym warto podać jajka. To one dominują na świątecznym talerzu. Tradycyjne jajka z majonezem, w sosie chrzanowym lub tatarskim czy w końcu faszerowane jajka to tylko kilka z możliwości.
Śniadanie wielkanocne. Co podać na deser w Wielkanoc?
Podczas wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć deseru. Ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką, babka drożdżowa i mazurek to wielkanocne klasyki. Warto je nieco urozmaicić.
Mazurek można przygotować z kajmaku i czekolady, a tradycyjną babkę upiec z dodatkiem kakao. Na stołach gości również sernik – puszyste ciasto, w połączeniu z kawą lub herbatą z pewnością wprowadzi nas w błogi świąteczny nastrój.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl