Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, starasz się jak najlepiej komponować swoje posiłki. Szukasz dobrego źródła białka, a tę rolę świetnie spełniają jajka. Są sycące, zdrowe i pełne składników odżywczych. Warto je łączyć z niektórymi dodatkami, bo organizm ci za to podziękuje.
Jak już wiemy, jajka są najlepszym śniadaniem przy diecie redukcyjnej. W tej materii wyprzedzają kanapki i popularne ostatnio owsianki oraz jaglanki. Jajka mają ogromny potencjał zdrowotny. Dostarczają nam witamin (A, D, E, K i B12) oraz wielu minerałów. Do tego mają cholinę i luteinę. Jajka sprawiają, że po posiłku jesteśmy syci i nie rzucamy się od razu na przekąski. Można zrobić z nich mnóstwo rzeczy, ale warto wiedzieć, z czym trzeba je łączyć.
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Z czym jeść jajka?
Zacznijmy od przypraw, bo wbrew pozorom są one wręcz kluczowe. Nadają daniom charakterystycznych właściwości i w określony sposób działają na organizm. Wiele ziół reguluje apetyt i wspiera trawienie. Do jajek świetnie pasuje kurkuma, pieprz i oregano. Wszystkie te przyprawy działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, a do tego wspomagają układ pokarmowy (czujemy lekkość na żołądku). Możesz też wykorzystać tymianek, koperek i szczypiorek. Dodają one ciekawego smaku, a przy okazji substancje w nich zawarte chronią komórki ciała. Mamy też paprykę czerwoną i chilli w proszku, czyli termogeniki wspomagające odchudzanie.
To najlepsze połączenia
Chociaż jajka to skarbnica wielu wartości odżywczych, to mają zasadniczą wadę - nie zawierają ani grama błonnika. Składnik ten jest dla nas bardzo ważny, bo dzięki niemu jelita dobrze pracują i nie mamy problemów z wypróżnianiem oraz ciężkością. Dlatego też warto połączyć jajka z produktem, który zawiera błonnik. Gdy robisz placki, jajecznicę czy omlet, dodaj jakieś warzywo lub inne źródło tego składnika, na przykład orzechy czy ziarna.
Jajka lubią się też z węglowodanami złożonymi, które mają o wiele więcej właściwości prozdrowotnych. Jako dodatek do placków czy jajecznicy świetnie nadają się:
- warzywa,
- owoce,
- rośliny strączkowe,
- pieczywo pełnoziarniste,
- jogurty, kefiry, serki wiejskie twarogi,
- orzechy oraz ziarna.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.