Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, starasz się jak najlepiej komponować swoje posiłki. Szukasz dobrego źródła białka, a tę rolę świetnie spełniają jajka. Są sycące, zdrowe i pełne składników odżywczych. Warto je łączyć z niektórymi dodatkami, bo organizm ci za to podziękuje.

Jajka bardzo lubią się błonnikiemJajka bardzo lubią się błonnikiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jak już wiemy, jajka są najlepszym śniadaniem przy diecie redukcyjnej. W tej materii wyprzedzają kanapki i popularne ostatnio owsianki oraz jaglanki. Jajka mają ogromny potencjał zdrowotny. Dostarczają nam witamin (A, D, E, K i B12) oraz wielu minerałów. Do tego mają cholinę i luteinę. Jajka sprawiają, że po posiłku jesteśmy syci i nie rzucamy się od razu na przekąski. Można zrobić z nich mnóstwo rzeczy, ale warto wiedzieć, z czym trzeba je łączyć.

Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Z czym jeść jajka?

Zacznijmy od przypraw, bo wbrew pozorom są one wręcz kluczowe. Nadają daniom charakterystycznych właściwości i w określony sposób działają na organizm. Wiele ziół reguluje apetyt i wspiera trawienie. Do jajek świetnie pasuje kurkuma, pieprz i oregano. Wszystkie te przyprawy działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, a do tego wspomagają układ pokarmowy (czujemy lekkość na żołądku). Możesz też wykorzystać tymianek, koperek i szczypiorek. Dodają one ciekawego smaku, a przy okazji substancje w nich zawarte chronią komórki ciała. Mamy też paprykę czerwoną i chilli w proszku, czyli termogeniki wspomagające odchudzanie.

To najlepsze połączenia

Chociaż jajka to skarbnica wielu wartości odżywczych, to mają zasadniczą wadę - nie zawierają ani grama błonnika. Składnik ten jest dla nas bardzo ważny, bo dzięki niemu jelita dobrze pracują i nie mamy problemów z wypróżnianiem oraz ciężkością. Dlatego też warto połączyć jajka z produktem, który zawiera błonnik. Gdy robisz placki, jajecznicę czy omlet, dodaj jakieś warzywo lub inne źródło tego składnika, na przykład orzechy czy ziarna.

Jajka lubią się też z węglowodanami złożonymi, które mają o wiele więcej właściwości prozdrowotnych. Jako dodatek do placków czy jajecznicy świetnie nadają się:

  • warzywa,
  • owoce,
  • rośliny strączkowe,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • jogurty, kefiry, serki wiejskie twarogi,
  • orzechy oraz ziarna.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść