Wielkanoc 2019. Przepisy na faszerowane jajka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Podaj na świątecznym stole

Obraz
© 123RF

Trudno wyobrazić sobie bez nich świąteczny posiłek. Faszerowane jajka stanowią jeden z obowiązkowych punktów wielkanocnego menu, a w dodatku są wdzięcznym polem do kulinarnych eksperymentów. Czym warto je nadziać, by zachwycić podniebienia biesiadników?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Awokado i wędzony łosoś

Obraz
© 123RF

Połączenie lekko mdłego miąższu dojrzałego awokado ze słonym filetem łososiowym zapewnia doskonały efekt smakowy. By przygotować pyszną przekąskę, gotujemy jajka na twardo, a po przestudzeniu kroimy na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i dokładnie rozcieramy je z awokado, drobno posiekanymi: łososiem, kaparami i szczypiorkiem, a na końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Uzyskaną masą wypełniamy wydrążone wcześniej jajka. Wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

/ 11Pasztet z królika

Obraz
© 123RF

Najlepiej sprawdzi się wyrób gotowy, w puszce lub słoiku, mający zwykle bardziej miękką konsystencję niż pasztet upieczony w domu. Jeden warunek – produkt musi mieć dobry skład. By przygotować farsz, szklimy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy cienko pokrojone pieczarki i smażymy tak długo, aż wyparuje puszczony przez grzyby sok. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy pasztet i trochę śmietany, rozcieramy na gładką i puszystą masę. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Z jajek wydrążamy żółtka, które blendujemy z majonezem, by uzyskać sos. Masą pasztetową faszerujemy jajka. Polewamy sosem.

/ 11Papryka konserwowa i miód

Obraz
© 123RF

Jajka faszerowane kojarzą nam się zwykle z zimną przekąską, ale z powodzeniem możemy je serwować także na ciepło. Oczywiście pod warunkiem, że dobraliśmy odpowiednie składniki farszu. Świetnie sprawdzi się wówczas marynowana papryka, najlepiej domowa, którą blendujemy na gładką masę z wydrążonym jajkiem (białkiem i żółtkiem) ugotowanym wcześniej na twardo i przekrojonym na pół, razem ze skorupką. Do nadzienia dodajemy też trochę miodu i orzechów włoskich. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy odrobiną bułki tartej. Po zmiksowaniu pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie napełniamy farszem skorupki, posypujemy bułką tartą, dociskamy palcami i podsmażamy na patelni.

/ 11Anchois i parmezan

Obraz
© 123RF

Małe, bardzo słone i rozpływające się w ustach fileciki z sardeli to produkt nie tylko smaczny, ale również posiadający sporo wartości odżywczych. Anchois stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych białek, potasu czy witaminy A. Świetnie sprawdzą się w farszu do jajek. Wystarczy je posiekać, a następnie rozgnieść z żółtkiem, szczypiorkiem i majonezem, wzbogacając smak świeżo startym parmezanem.

/ 11Kawior

Obraz
© 123RF

Ikra ryby jesiotrowatych od wieków uchodzi za bardzo ekskluzywną przystawkę, ale wykazuje też sporo cennych wartości odżywczych. Kawior jest bogaty w białko, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Grudkę tego przysmaku warto położyć na jajku, które nafaszerowaliśmy wcześniej masą z utartych żółtek, drobno posiekanego koperku i majonezu, doprawioną solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Specjał należy przygotować przed samym podaniem.

/ 11Chrzan i dżem morelowy

Obraz
© 123RF

Tarty chrzan to także symbol Wielkanocy, nieprzypadkowo uchodzący w tradycji ludowej za symbol siły i fizycznej krzepy. Zawarte w nim olejki eteryczne działają jak antybiotyk. Produkt dostarcza kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, kryje w sobie również mnóstwo fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Warto dodać go do jajecznego farszu, ucierając z żółtkami, majonezem oraz przełamującym ostry smak chrzanu dżemem morelowym, najlepiej bez cukru.

/ 11Ogórki konserwowe i kapary

Obraz
© 123RF

Ten przysmak często bywa nazywany jajkami po rosyjsku, ponieważ za naszą wschodnią granicą cieszy się szczególnie dużą popularnością, nie tylko od święta. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy przetrzeć przez sito ugotowane na twardo żółtka, a następnie zmieszać je z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i posiekanymi kaparami oraz koperkiem, majonezem i musztardą, na koniec doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

/ 11Rzeżucha i szynka

Obraz
© 123RF

Rzeżucha trafia na nasze stoły zazwyczaj tylko w okresie wielkanocnym, choć powinna gościć na nich przez cały rok, gdyż jest rośliną o dużych właściwościach odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik farszu do jajek, po posiekaniu i utarciu z ugotowanym na twardo żółtkiem, pokrojoną w drobną kostkę szynką, majonezem i musztardą. Masę doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dosypać szczyptę papryki wędzonej.

10 / 11Tuńczyk

Obraz
© 123RF

To ryba o dużych wartościach odżywczych, bogata zwłaszcza w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których niedobory występują u większości mieszkańców naszego kraju. Tuńczyk z puszki będzie smakowitym uzupełnieniem farszu wielkanocnych jajek, obok ugotowanych na twardo żółtek, chrzanu, posiekanych rzodkiewek i natki pietruszki.

11 / 11Suszone pomidory i feta

Obraz
© 123RF

Suszone pomidory warto wprowadzić do jadłospisu, ponieważ wykazują więcej właściwości odżywczych niż surowe. Na uwagę zasługuje zwłaszcza znacznie wyższe stężenie najcenniejszego składnika, czyli likopenu, jednego z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Jak wykorzystać je w farszu do jajek? Drobno posiekane pomidory mieszamy z żółtkami, fetą, majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji