W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze

Wszyscy wiedzą, że królem polskich lasów jest borowik. Jednak pierwsze miejsce pod względem popularności przypada podgrzybkom, które są równie smaczne i o wiele łatwiej je znaleźć podczas weekendowego spaceru. Ale i borowiki mają swoje preferencje. Warto je poznać, aby koszyk wypełnił się znacznie szybciej.

Podgrzybki są najpopularniejszymi grzybami w polskich lasachPodgrzybki są najpopularniejszymi grzybami w polskich lasach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tego, jak wygląda podgrzybek, uczą już w przedszkolu. Rozpoznasz go po brązowym kapeluszu z czerwonawym lub kasztanowym odcieniem, często o podwiniętych brzegach. Pod spodem oczywiście musi być gąbka, która jest nasadzona na krótką i jasną nóżkę.

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Kiedy wybrać się do lasu na podgrzybki?

Sezon na podgrzybki w Polsce jest długi – trwa od sierpnia do listopada, także jeszcze zdążysz wybrać się po nie do lasu. Najlepiej zaplanować grzybobranie na trzeci dzień po obfitym deszczu. Owocniki tych grzybów nie pojawiają się od razu po ulewie. Potrzebują chwili, żeby wzrosnąć.

Najwięcej podgrzybków wyrasta na przełomie września i października, o ile temperatura za oknem nie spada poniżej 15 stopni Celsjusza. Warto wybrać się na nie o poranku – wilgotność powietrza po nocy sprawia, że podgrzybki są bardziej soczyste i mniej podatne na uszkodzenia. W ciągu dnia, gdy temperatura rośnie, grzyby mogą szybko tracić świeżość i atrakcyjny wygląd. Co więcej, poranne światło sprawia, że kapelusze są lepiej widoczne, a poza tym, każdy grzybiarz wie, że z każdą godziną konkurencja rośnie.

To grzyby bardzo łatwe do rozpoznania, ale warto zachować ostrożność, bo i one mają swoje niejadalne odpowiedniki, takie jak goryczak żółciowy. Dlatego zbieraj wyłącznie te grzyby, co do których masz stuprocentową pewność.

W tych miejscach lubią się pojawiać

Podgrzybki preferują lasy iglaste, a zwłaszcza sosnowe. Można je spotkać również w mieszanych zagajnikach, jeśli wśród drzew pojawia się sosna. Szukaj ich w miejscach oddalonych od głównych ścieżek, na skraju lasu lub polany. Jest duża szansa na to, że zobaczysz je w pobliżu sosen, w miękkim runie leśnym, w podłożu porośniętym mchem lub przykrytym igliwiem.

Podgrzybki rosną w grupkach

Często pojawiają się w skupiskach, dlatego warto dokładnie obejrzeć ściółkę wokół pierwszego znalezionego grzyba. Często w promieniu kilku metrów można natrafić na kolejne okazy, ukryte pod liśćmi lub mchem. Doświadczeni grzybiarze radzą, by nie spieszyć się i uważnie rozglądać, bo nawet niewielkie poruszenie ściółki może odsłonić następne brązowe kapelusze. Takie skupiska pozwalają szybko zapełnić koszyk, zwłaszcza podczas porannego grzybobrania, gdy konkurencja w lesie jest jeszcze niewielka.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości