Szkockie zupy – nie tylko na chłodne dni

Zwykliśmy zakładać, że zupy to świetne rozwiązanie na jesienne chłody i zimowe ciemności. Ale zupy to także fenomenalne danie na lato – jednogarnkowe dania, które można jeść przez kilka dni, łatwe do przyrządzenia i odgrzania, a nawet zabrania ze sobą na weekendowy wyjazd.

Szkockie zupy – nie tylko na chłodne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niedawna wizyta w Szkocji zainspirowała mnie wielością zupowych pomysłów i tym, jak fantastycznie się je jada po wietrznym letnim spacerze w naturze. Obowiązkowo z kromką opieczonego chleba i dobrą książką.

Szkocka zupa z czerwonej soczewicy (lub jęczmienia)

Składniki:

  • 1 golonka
  • 3 duże marchewki w plasterkach
  • 1 kalarepa, pokrojona w kostkę
  • 1 por, posiekany
  • 4 kostki bulionu (najlepiej warzywnego, ekologicznego)
  • 250 g czerwonej soczewicy (lub jęczmienia)
  • 10-12 małych ziemniaków, w ćwiartkach
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie: w dużym garnku gotować golonkę przez 90 min. (woda powinna całkowicie przykryć mięso, odwracać je co 30 min.). Wyjąć mięso z wody i oczyścić wywar z szumowin (gdy mięso ostygnie, można je obrać z kości i dodać z powrotem do zupy)
. Dodać marchew, kalarepę i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zmiękną. Dodać pora i gotować kolejne 10 minut. Przygotować 1 l wywaru z kostki i dodać do zupy. Przepłukać soczewicę i dodać do zupy. Gotować przez około 20 minut, aż ziarna będą miękkie i zaczną się rozpadać. Dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać pietruszkę, czosnek i pieprz.

Zobacz też: Ulubiona zupa Polaków. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm

Hairst Bree – letnia zupa na jagnięcinie

Hairst Bree, nazywany także żniwnym bulionem, to w zasadzie posiłek sam w sobie. Zasada jest bardzo prosta – tylko mięso i pyszne warzywa, wszystko miękkie i rozpływające się w ustach. Koniecznie gotowane w dużych ilościach, by sycić przez kilka dni żniw. Prawdziwa zupa końca lata.

Składniki:

  • 800 g karkówki jagnięcej (albo inne niedrogie mięso jagnięce z kością)
  • 500 g groszku w strączkach
  • 1 młoda, posiekana, kapusta
  • 10 młodych posiekanych cebulek (bez szczypiorku)
  • 2 sałaty rzymskie, posiekane
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże, posiekane zioła – mięta, pietruszka, szczypior
  • sól morska

(( repositoryphoto https://d.wpimg.pl/224508297--857700217/zupa.jpeg Hairst Bree - Harvest Broth.traditional Scottish recipe for a classic hearty broth of lamb meat, mixed autumnal vegetables.

source=Adobe Stock# #size=4104x3228# #mediaID=2268730# ))

Przygotowanie: mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną woda tak, żeby je całkowicie przykryła. Dodać sporo soli i 2 liście laurowe. Wolno doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 1-2 godz. Jeśli potrzeba – dodać wody, mięso musi być przykryte, od czasu do czasu usuwać szumowiny. Kiedy mięso stanie się miękkie, wyjąć je z wywaru i przygotować warzywa. Gdy mięso jest wystarczająco chłodne, obrać je z kości i pokroić na małe kawałki. Twardsze warzywa i mięso włożyć do zupy (marchew i kapustę) i gotować na małym ogniu przez 20 min. Dodać groszek, sałatę, cebulkę i gotować przez 10 minut. Doprawić i dodać posiekane warzywa.

Klasyczna zupa Cock-a-leekie (kurczak i por)

Od stuleci ulubiona zupa Szkotów. Pierwsze na nią przepisy można znaleźć już w XVI w. W starych przekazach kurczak był cały gotowany w zupie. Pory zostały najprawdopodobniej sprowadzone do Szkocji przez Rzymian i stały się jednym z popularniejszych warzyw w diecie tego kraju. Niektóre przepisy zalecają też dodanie suszonych śliwek, które nadają zupie głęboki, bogaty smak.

Składniki:
Na bulion:

  • 1 cały kurczak z wolego wybiegu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek tymianku
  • 5 ziaren białego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól

Na zupę:

  • 200 g ryżu basmati
  • 50 g posiekanych suszonych śliwek
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekany por

Przygotowanie:
Bulion: w dużym garnku umieścić kurczaka i zalać go wodą tak, żeby był przykryty i zagotować. Dodać warzywa i zioła, i gotować powoli przez 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kurczaka i warzywa, doprawić bulion do smaku.

Zupa: ugotować ryż i pora w osolonej wodzie. Pokroić śliwki i pietruszkę. Oddzielić mięso od kości i pokroić na kawałki.

Podawanie: w głębokich talerzach umieścić ryż, kurczaka i śliwki, zalać bulionem, posypać pietruszką i podawać.

Partan Bree – zupa krabowa

To klasyczna zupa z północnego wschodu Szkocji. Stamtąd też wywodzi się jej nazwa: "partan" to po gaelicku "krab", a "bree" to "zupa". Ponieważ ryż nie jest uprawiany w Szkocji, przepis ten musi pochodzić z czasów, kiedy zaczął być sprowadzany do Szkocji z przez East India Company, czyli jakoś w drugiej połowie XVIII wieku.

Składniki:

  • 1 kg pancerzy krabów
  • 1 duża cebula, pokrojona na spore kawałki
  • 1 duża marchew, pokrojona na spore kawałki
  • 1 seler naciowy, pokrojony na spore kawałki
  • 1 koper włoski, pokrojony na spore kawałki
  • 250 g mieszanych ryb – morszczuk, mintaj, łosoś - pokrojone w kostkę
  • garść małży
  • 100 ml kremówki
  • 4 łyżki dobrego majonezu
  • 30 ml anyżówki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 4 kromki dobrego chleba na tosty

Przygotowanie: w gorącym piekarniku piec pancerze, aż będzie czuć ich zapach. W międzyczasie, w dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć marchew, cebulę, seler, połowę kopru włoskiego, ziarna pieprzu i listek laurowy, aż wszystko się zarumieni. Dodać przecier pomidorowy i gotować, aż się zredukuje. Dodać upieczone pancerze i zalać wodą, aby przykryła zawartość garnka. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu i dodając wody w razie potrzeby. Po kilku godzinach przelać bulion przez gęste sito, aby pozbyć się muszli. Na ogniu ustawić czysty garnek, dodać anyżówkę i podgrzewać, aż się zredukuje do połowy. Dodać bulion i gotować, aż się zredukuje do połowy. Dodać kremówkę, szczyptę szafranu, zagotować. Redukować dalej aż zupa będzie kremowa. Dodać rybę i małże, gotować delikatnie (nie doprowadzać do wrzenia, bo ryba się rozpadnie!). Chleb opiec w tosterze, majonez zmieszać z odrobiną oleju, czosnkiem i szafranem. Doprawić zupę do smaku. Podawać w ciepłych miskach, z kleksem majonezu i pozostałym koprem oraz tostami.

Cullen Skink – zupa z łupacza

Kremowa, bardzo smaczna zupa z wędzonego łupacza, ziemniaków i cebuli. Tradycyjnie była robiona na wodzie, teraz najczęściej dodaje się do niej mleka lub śmietany. Pochodzi z miejscowości Cullen w Moray.

cullen skink, made with smoked fish and potato, a specialty from scotland in a deep plate
© Adobe Stock

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 por, pokrojony na szerokie krążki
  • 1 litr wywaru rybnego
  • 200 g obranych ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostki
  • 300 g filetów wędzonego łupacza ze skórą (może być zastąpiony wędzonym dorszem)
  • 1 liść laurowy
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki kremówki
  • Posiekany szczypiorek

Przygotowanie: w garnku rozgrzać olej. Dodać posiekanego pora, przykryć i dusić, aż zmięknie. Dodać bulion, liść laurowy, ziemniaki i rybę. Doprawić pieprzem. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyjąć rybę łyżką cedzakową. Kiedy ryba ostygnie, obrać ze skóry i ości, kawałki ryby wrzucić z powrotem do zupy. Zmiksować zupę na jednolity krem. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu 2-3 minut. Dodać pieprz i szczypiorek. Podawać z pełnoziarnistym chlebem.

Szkocki rosół

To prawdopodobnie najbardziej szkocka z zup. Konieczne składniki to baranina i jęczmień. Dobry szkocki rosół powinien być gęsty jak potrawka, tak, żeby dobrze wypełnił żołądek.

Składniki:

  • 800 g jagnięciny z kością
  • 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostki
  • 1 kalarepa w kostkach (albo brukiew)
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 por, tylko biała część, pokrojony
  • 100 g jęczmienia (lub kaszy jęczmiennej)
  • 100 g suchego grochu (moczonego przez noc i odcedzonego)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • posiekana nać pietruszki
  • odrobina whiskey

Przygotowanie: mięso umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą tak, żeby je przykryła, gotować na średnim ogniu. Przygotować warzywa. Gdy mięso zacznie się gotować, dodać warzywa. Zdejmować szumowiny, kiedy się pojawią. Przepłukać jęczmień i groch, dodać do garnka razem z posiekaną pietruszką. Gotować na małym ogniu przez 2-3 godz., mieszając od czasu do czasu i zdejmując szumowiny. Dodać sól i pieprz. Mieszać częściej, im bliżej końca gotowania (jęczmień może przywierać). Wyjąć mięso na 15 min przed końcem, ostudzić, zdjąć z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba (również whiskey).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać