Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną

Aromatyczna, gęsta i sycąca zupa z klopsikami i czerwoną soczewicą. Jest idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis z bloga "Daylicooking".

Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowinąRozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 400 g mielonej wołowiny
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 pora
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ok. 1200 ml wody + odrobina wody do mięsa
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól do smaku

Przepis

  • Pora dokładnie opłucz, a potem pokrój w grubsze półplasterki. Papryczkę opłucz, przekrój wzdłuż, usuń nasiona, a następnie posiekaj.
  • Mięso mielone przełóż d miski, dodaj pieprz, 2-4 łyżki zimnej wody i wyrób na gładką masę. Z mięsa uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz je w mące.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż pulpeciki i odstaw. Do garnka dodaj reszt1) oleju, dołóż pora i chili, podsmaż. Dodaj pulpeciki, wlej połowę wody i gotuj przez kilka minut.
  • Następnie dolej resztę wody, wsyp przepłukaną lekko na sicie i odsączoną soczewicę. Gotuj na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut.
  • Na patelni na której smażyły się pulpeciki wsyp paprykę wędzoną wraz z kuminem. Wszystko podsmażaj przez około 1 minutę, mieszając. Przyprawy nabiorą w ten sposób intensywnego zapachu i smaku.
  • Podsmażone przyprawy dodaj do garnka z zupą, a patelnię przepłucz niewielką ilością zupy, aby odzyskać jak najwięcej smaku.
  • Zupę przypraw solą do smaku i gotuj do miękkości mięsa i soczewicy.
  • Podawaj posypaną ulubioną zieleniną i kleksem kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu